Η ζωή ζευγαριού που παράτησαν τα πάντα για να ζήσουν σε απομακρυσμένο τροπικό νησί -Χωρίς ίντερνετ, μαζεύουν νερό της βροχής [βίντεο]

Η ζωή ζευγαριού που παράτησαν τα πάντα για να ζήσουν σε απομακρυσμένο τροπικό νησί -Χωρίς ίντερνετ, μαζεύουν νερό της βροχής [βίντεο]
Advertisement

Ένα ζευγάρι αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω και να ζήσει «εκτός πολιτισμού», σε ένα απομακρυσμένο τροπικό νησί.

Η σέρφερ Marjolein και ο σύντροφός της An πρωταγωνιστούν σε ένα ντοκιμαντέρ όπου συζητούν πώς εγκατέλειψαν τις σύγχρονες ανέσεις για να ζήσουν σε μια τροπική χερσόνησο στα νησιά Mentawai της Ινδονησίας.

Advertisement

Στην ταινία μικρού μήκους από την Exploring Alternatives, αποκαλύπτουν πώς είναι πραγματικά η καθημερινότητά τους και πώς επιβιώνουν.

Η Marjolein, η οποία κατάγεται από το Βέλγιο, εξηγεί στην εισαγωγή: «Ζούμε σε ένα μικροσκοπικό νησί στην Ινδονησία.

Το νησί στο οποίο βρισκόμαστε έχει διάμετρο περίπου 5 χιλιόμετρα και δεν υπάρχουν χωριά ή δρόμοι… έτσι όλες οι μεταφορές γίνονται με ξύλινες βάρκες που κατασκευάζονται χειροποίητα σε τοπικό επίπεδο. Είμαστε εντελώς εκτός δικτύου.

Advertisement

Αυτό που αγαπώ περισσότερο στη ζωή εδώ είναι η αίσθηση της ανεξαρτησίας. Μπορούμε να παρέχουμε το δικό μας ηλεκτρικό ρεύμα, το δικό μας νερό, το δικό μας φαγητό και αυτό είναι πολύ ωραίο».

Σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, σταμάτησαν τις δουλειές τους στο τέλος του 2020 και αγόρασαν το κομμάτι γης όπου ζουν σήμερα.

Ευτυχώς, ο An είναι ικανός ξυλουργός και οικοδόμος και άρχισε να χτίζει ένα μικρό ξύλινο σπίτι για να ζήσουν.

Advertisement

Στην ταινία, η Marjolein εξηγεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της οικοδόμησης στο νησί είναι η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς τα πάντα πρέπει να μεταφέρονται εκεί με πλοίο, «ακόμη και τα υλικά που προέρχονται από την περιοχή».

«Στη συνέχεια, όλα τα υπόλοιπα [οικοδομικά υλικά] που πρέπει να έρθουν από την ηπειρωτική χώρα, πρέπει να έρθουν με πλοίο που έρχεται μια φορά την εβδομάδα.

Πρέπει να τα παραλάβουμε από το πλοίο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε internet ή 4G ή τηλεφωνική λήψη εδώ», προσθέτει και συνεχίζει:

Advertisement

«Για να παραγγείλουμε πράγματα από την ηπειρωτική χώρα, πρέπει να βγούμε έξω με το μικρό μας σκάφος, να βρούμε κάποιο καλύτερο σήμα και να προσπαθήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στο κατάστημα στην ηπειρωτική χώρα.

[Μετά] ελπίζουμε ότι είναι συνδεδεμένοι και περιμένουμε απάντηση και ναι… αυτό μπορεί να πάρει μέρες μόνο για να παραγγείλουμε ένα μικρό πράγμα. Γι’ αυτό και τα πράγματα δεν πάνε τόσο γρήγορα εδώ».

Advertisement

Για την τροφοδοσία των εργαλείων τους για την οικοδόμηση, το ζευγάρι διαθέτει μια μικρή γεννήτρια και έχουν επίσης ένα μικρό ηλιακό πάνελ με μπαταρία για τη φόρτιση των συσκευών τους και για τα φώτα τη νύχτα.

Αλλά η Marjolein σημειώνει ότι «πολύ σύντομα» θα έχουν μια «μεγαλύτερη εγκατάσταση» στο νησί, με περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες που θα εγκατασταθούν σε ένα εξωτερικό κτίριο.

Όσον αφορά τις προμήθειες τροφίμων, το ζευγάρι προμηθεύεται κάποια είδη διατροφής από ένα κατάστημα σε ένα κοντινό νησί και αναζητά επίσης φρούτα και λαχανικά, με μπανάνες, μάνγκο και ντούριαν μεταξύ των εποχιακών προϊόντων.

Advertisement

Για τις πρωτεΐνες, η Marjolein λέει ότι «βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον ωκεανό». «Βγαίνουμε για ψάρεμα περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Συνήθως ψαρεύουμε με δόρυ. Έχουμε επίσης ένα δίχτυ ρίψης και μια πετονιά.

Επειδή δεν έχουμε ψυγείο, συνήθως καπνίζουμε τα ψάρια στην παραδοσιακή κουζίνα του Mentawai, η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος της εγκατάστασής μας, και με αυτόν τον τρόπο διαρκούν πολύ περισσότερο. Έχουμε επίσης κοτόπουλα για τα αυγά τους».

Για το πόσιμο νερό, το ζευγάρι συλλέγει το νερό της βροχής το οποίο περνάει από φίλτρο, ενώ για το ντους και το πλύσιμο των πιάτων, έσκαψαν ένα πηγάδι στην ιδιοκτησία τους.

Advertisement

Για να κάνουν τη ζωή στο νησί πιο άνετη, το ζευγάρι βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός μεγαλύτερου σπιτιού με βεράντα, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και μπάνιο.

Αναφερόμενη στο έργο κατασκευής του σπιτιού, προσφέροντας στους θεατές μια ξενάγηση, η Marjolein λέει: «Λοιπόν, αυτή τη στιγμή βάζουμε όλο το χρόνο και τις οικονομίες μας σε αυτό το σπίτι.

Είμαστε πολύ κοντά στο να μετακομίσουμε τώρα, πρέπει απλώς να τελειώσουμε με το βάψιμο ενός ή δύο τοίχων και στη συνέχεια πρέπει να πάρουμε ακόμα όλα τα έπιπλά μας, τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν εδώ γύρω.

Advertisement

Δεν υπάρχουν καταστήματα επίπλων ή οτιδήποτε άλλο, οπότε είτε θα φτιάξουμε τα έπιπλα μόνοι μας είτε θα βάλουμε ντόπιους τεχνίτες να μας τα φτιάξουν».

Αν και αγαπάει τη ζωή στο νησί, η Marjolein λέει ότι μερικά από τα πιο δύσκολα πράγματα σε αυτό είναι ο απρόβλεπτος καιρός, η απειλή των θανατηφόρων φιδιών και η έλλειψη ανθρώπων.

«Δεδομένου ότι ζούμε τόσο απομακρυσμένα, μπορεί σίγουρα να νιώθουμε λίγη μοναξιά μερικές φορές και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. «Θα έλεγα ότι για μένα αυτή είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής εδώ».

Advertisement

Σε μια προσπάθεια να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους, η Marjolein άρχισε πρόσφατα να καταγράφει το ταξίδι και τις περιπέτειες της ίδιας και του An μέσω του YouTube, στο κανάλι τους που ονομάζεται @OurIslandLife.

«Το να μπορώ να μοιράζομαι αυτόν τον τρόπο ζωής με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους ήταν πραγματικά καταπληκτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: