Ρούτζα Ιγκνάτοβ: Η «βασίλισσα» των κρυπτονομισμάτων που άρπαξε δισ. σε όλο τον πλανήτη και εξαφανίστηκε μέσω Αθήνας

Ρούτζα Ιγκνάτοβ: Η «βασίλισσα» των κρυπτονομισμάτων που άρπαξε δισ. σε όλο τον πλανήτη και εξαφανίστηκε μέσω Αθήνας
Advertisement

Μία απάτη δισεκατομμυρίων έκανε η 39χρονη επιχειρηματίας, Ρούτζα Ιγκνάτοβα, η γνωστή ανά τον κόσμο «βασίλισσα» των κρυπτονομισμάτων, όπως της άρεσε να αποκαλεί τον εαυτό της.

Το 2016 η επιχειρηματίας εμφανίστηκε ντυμένη με μία πανάκριβη τουαλέτα και διαμάντια στο Wembley Arena του Λονδίνου και παρουσίασε μπροστά σε εκατοντάδες θαυμαστές της, το κρυπτονόμισμα OneCoin.

Σύμφωνα με την Ιγκνάτοβα το κρυπτονόμισμα της θα γινόταν το μεγαλύτερο στον κόσμο για τις διαδικτυακές συναλλαγές και το αποκαλούσε «δολοφόνο του Bitcoin».

Advertisement

Τελικά εκατοντάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο άρχισαν να επενδύουν στο κρυπτονόμισμα της.

Το BBC ανέφερε ότι σε έγγραφα που έχει στην κατοχή του φαίνεται ότι οι Βρετανοί ξόδεψαν 30 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στο OneCoin μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2016.

Το διάστημα από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2017 οι επενδύσεις από ολόκληρο τον κόσμο, όπως το Πακιστάν, τη Βραζιλία, την Νορβηγία, τον Καναδά, την Υεμένη, ακόμη και την Παλαιστίνη, ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να πει ακριβώς ποιο είναι το ύψος του ποσού που επενδύθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχουν εικασίες ακόμη και για 15 δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα χάνονται τα ίχνη της

Το βασικό πρόβλημα με τα κρυπτονομίσματα είναι ότι οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τις εν λόγω συναλλαγές.

Advertisement

Ωστόσο, τα χρήματα έχουν την αξία που οι άνθρωποι τους δίνουν, είτε είναι χαρτονομίσματα τράπεζες είτε αριθμοί στις συναλλαγές στο web banking.

Ωστόσο, το Bitcoin έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της αξιοπιστίας, καθώς στηρίζεται σε μία εξαιρετικά πολύπλοκή βάση δεδομένων (Block Chain), η οποία αν και ελέγχεται από τους ιδρυτές του δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

Πρακτικά μόλις γίνει μία συναλλαγή Bitcoin όλοι οι ιδρυτές την γνωρίζουν αλλά κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Όπως παραδέχεται ο ειδικός στο Block Chain, Μπιόρν Μπέρκε του προτάθηκε να εργαστεί για την OneCoin το 2016 και η εταιρεία του εξήγησε ότι ακόμη δεν είχε την συγκεκριμένη βάση δεδομένων αν και λειτουργούσε κανονικά το κρυπτονόμισμα.

Στην πορεία οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται για τον τρόπο λειτουργίας του κρυπτονομίσματος και την απουσία Block Chain.

Advertisement

Η 39χρονη επιχειρηματίας τους καθησύχαζε μέσω των συνεργατών της και εκείνη συνέχιζε να ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια στην αγορά πολυτελών κατοικιών στην Βουλγαρία και την Ρωσία.

Τον Οκτώβριο του 2017 όλα άλλαξαν σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων επενδυτών, όπου έπρεπε να εμφανιστεί και να δώσει απαντήσεις. Η Ιγκνάτοβα εξαφανίστηκε χωρίς να απαντήσεις στις κλήσεις και τα μηνύματα.

Σύμφωνα με το BBC, έγγραφα του FBI που εμφανίστηκαν στο δικαστήριο αποδεικνύουν ότι η Ιγκνάτοβα δύο μόλις εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της επιβιβάστηκε σε πτήση από την Σόφια στην Αθήνα και εν συνεχεία χάθηκαν εντελώς τα ίχνη της.

Πηγή:skai

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: