Ποιες εξετάσεις υγείας πρέπει απαραίτητα να κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες μετά τα 40

Ποιες εξετάσεις υγείας πρέπει απαραίτητα να κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες μετά τα 40
Advertisement

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι άντρες και οι γυναίκες μετά τα 40; Τις συγκεντρώσαμε και στις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Διότι αυτές οι τακτικές εξετάσεις υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον.

Advertisement

Πρόκειται για απλές εξετάσεις αίματος που μπορούν να δείξουν αν έχετε κάποιον λόγο ανησυχίας για αυτές τις περιπτώσεις.

Παρακάτω αναφέρονται οι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνει κάθε άντρας και κάθε γυναίκα ηλικίας 40 έως 64 ετών.

Πίεση αίματος

Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση μία φορά το χρόνο.

Εάν η «μεγάλη» (συστολική πίεση) είναι μεταξύ 120 και 139, ή η «χαμηλή» (διαστολική πίεση) είναι μεταξύ 80 και 89, συνεχίστε να την ελέγχετε κάθε χρόνο.

Advertisement

Εάν η «μεγάλη» είναι μεγαλύτερη από 140, ή η «χαμηλή» είναι μεγαλύτερη από 90, προγραμματίστε επίσκεψη στον γιατρό σας.

Εάν έχετε διαβήτη, καρδιακή νόσο, νεφρικά προβλήματα ή ορισμένες άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να ελέγχετε πιο συχνά την αρτηριακή σας πίεση.

Χοληστερόλη και Πρόληψη Καρδιακής Νόσου

Η χοληστερόλη σας θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 5 χρόνια.

Εάν έχετε υψηλό επίπεδο χοληστερόλης, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα ή κάποιες άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να την ελέγχετε πιο συχνά.

Advertisement

Ορισμένοι άνδρες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακών προσβολών.

Προσοχή: Πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε τακτικά ασπιρίνη, επειδή η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Διαβήτης

Αν είστε 45 ετών και πάνω, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη κάθε 3 χρόνια.
Εάν είστε υπέρβαρος, ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να εξεταστείτε και πριν τα 45 έτη οι άντρες και πριν τα 44 έτη οι γυναίκες.

Advertisement

Επίσης, είναι σώφρον να κάνετε εξετάσεις για διαβήτη εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι μεγαλύτερος από 23.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση υπερβαίνει τα 135/80 mm Hg, ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, ο γιατρός σας ίσως σας συμβουλεύσει να ελέγξετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας για διαβήτη.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Εάν είστε κάτω των 50 ετών, θα πρέπει να κάνετε σχετικές εξετάσεις μόνο εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ή πολυπόδων.

Advertisement

Η εξέταση μπορεί επίσης να ληφθεί υπόψη εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, ή πολύποδες.

Εάν είστε ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οδοντική υγεία

Πηγαίνετε στον οδοντίατρο μία ή δύο φορές κάθε χρόνο για εξέταση και καθαρισμό. Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει εάν χρειάζεστε συχνότερες επισκέψεις.

Υγεία των ματιών

Πραγματοποιήστε μια εξέταση ματιών κάθε 2 έως 4 χρόνια αν είστε ηλικίας 40-54 ετών και κάθε 1 έως 3 χρόνια αν είστε 55-64 ετών.

Advertisement

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές εξετάσεις ματιών εάν έχετε προβλήματα όρασης, ή κίνδυνο γλαυκώματος.

Κάντε εξέταση ματιών τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο, εάν έχετε διαβήτη.

Ανοσοποιητικά μέτρα πρόληψης

Θα πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει πρόσθετους εμβολιασμούς, εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Advertisement

Κάντε εμβόλιο για έρπητα ζωστήρα μία φορά μετά την ηλικία των 60 ετών.

Οστεοπόρωση

Εάν είστε 50-70 ετών και έχετε παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, θα πρέπει να συζητήσετε το ενδεχόμενο σχετικής εξέτασης με τον γιατρό σας.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη μακροχρόνια χρήση στεροειδών, το χαμηλό σωματικό βάρος, το κάπνισμα, τη βαριά χρήση αλκοόλ, το κάταγμα μετά την ηλικία των 50 ετών, ή το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.

Σε ότι αφορά τις γυναίκες όλες οι γυναίκες άνω των 50 ετών που έχουν κατάγματα, ή ραγίσματα στα οστά, πρέπει να κάνουν τεστ οστικής πυκνότητας.

Advertisement

Αν είστε άνω των 65 ετών και έχετε παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση, πρέπει να κάνετε σχετικές εξετάσεις.

Εξετάσεις : Καρκίνος του προστάτη για τους άντρες

Οι περισσότεροι άνδρες ηλικίας 50 ετών και πάνω πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους το ενδεχόμενο να κάνουν εξέταση για καρκίνο του προστάτη.

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη σε συγγενικό τους πρόσωπο πρώτου βαθμού που είναι κάτω των 65 ετών, θα πρέπει να κάνουν αυτή την εξέταση σε ηλικία 45 ετών.

Εξέταση μαστού

Οι γυναίκες είναι καλό να κάνουν αυτοεξέταση μαστού σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμφωνούν σχετικά με τα οφέλη των αυτοεξετάσεων του μαστού για την εύρεση καρκίνου του μαστού. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς.

Advertisement

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στο στήθος σας, ανεξάρτητα από το αν κάνετε τακτικά αυτοεξέταση, ή όχι.

Μαστογραφία

Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 1 έως 2 χρόνια. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί σχετικά με τα οφέλη της κατοχής μαστογραφίας, όταν οι γυναίκες είναι στην δεκαετία των 40 ετών. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς.

Οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 75 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 1 έως 2 χρόνια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου τους, για να ελέγξουν για καρκίνο του μαστού.

Advertisement

Οι γυναίκες με μητέρα, ή αδερφή που είχαν καρκίνο του μαστού σε νεαρότερη ηλικία πρέπει να κάνουν μαστογραφία ετησίως. Θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα από την ηλικία κατά την οποία διαγνώστηκε το νεότερο μέλος της οικογένειάς τους.

Εξετάσεις : Πυελική εξέταση και Τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ)

Θα πρέπει να κάνετε τεστ Παπ κάθε 3 χρόνια. Εάν κάνετε τόσο τεστ Παπ, όσο και τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), μπορείτε να κάνετε τις εξετάσεις κάθε 5 χρόνια.

Ο ιός HPV είναι ο ιός που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τακτικές πυελικές εξετάσεις, αν αναπτύξετε προβλήματα.

Advertisement

Εάν έχετε κάνει αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας (ολική υστερεκτομή) και δεν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ Παπ.

Οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά δραστήριες και σε υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για τα χλαμύδια και γονόρροια. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις και για άλλες λοιμώξεις.

Εξετάσεις δέρματος

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει το δέρμα σας για συμπτώματα καρκίνου του δέρματος, ειδικά αν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Τα άτομα με υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνουν εκείνα που είχαν καρκίνο του δέρματος παλιότερα, έχουν στενούς συγγενείς με καρκίνο του δέρματος, ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: