Αυτά είναι τα «top» αγχωτικά επαγγέλματα στον κόσμο! -Κουρασμένοι αλλά παθιασμένοι και με την αδρεναλίνη όσοι ασχολούνται με αυτά

Αυτά είναι τα «top» αγχωτικά επαγγέλματα στον κόσμο! -Κουρασμένοι αλλά παθιασμένοι και με την αδρεναλίνη όσοι ασχολούνται με αυτά
Advertisement

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων βιώνει το περισσότερο άγχος της ζωής του στην καθημερινή του εργασία.

Το σίγουρο είναι ότι κάθε επάγγελμα έχει και το δικό του μερίδιο στρες, αλλά ορισμένες θέσεις εργασίας είναι μοναδικά εξουθενωτικές.

Το άγχος στην εργασία μπορεί να προκληθεί από υπερβολικές απαιτήσεις σε προθεσμίες, τον φόβο να χάσει κανείς τη δουλειά του ή από ανταγωνισμό με άλλους συναδέλφους.

Υπάρχει επίσης πολύ πίεση σε όσους βρίσκονται σε θέσεις εργασίας που απαιτούν κάποιος να διακινδυνεύσει τη ζωή του.

Advertisement

Υπάρχουν ακόμα και θέσεις εργασίας που θέτουν τη ζωή ενός άλλου προσώπου στα χέρια του εργαζομένου, ένα γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πηγή μεγάλου στρες.

Οι εργαζόμενοι των πιο αγχωτικών επαγγελμάτων στον κόσμο είναι κουρασμένοι, αλλά παθιασμένοι και με την αδρεναλίνη που βασιλεύει σε καθημερινή βάση.

Στρατός

Εν όψει της κάπως τεταμένης παγκόσμιας κατάστασης, ο στρατός βρίσκεται στην κορυφή των πιο αγχωτικών επαγγελμάτων.

Για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το 1915, η Υπηρεσία Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ψυχολογικής περίθαλψης.

Αν και οι συνθήκες φαίνονται αρκετά ευχάριστες με την πρώτη ματιά (σκι, αναρρίχηση, ορειβασία) το άγχος είναι παρόν σε όλες τις αποστολές, εσωτερικές ή εξωτερικές, ο κίνδυνος είναι υψηλός και η υποτακτικότητα υποχρεωτική.

Advertisement

Το βουνό είναι ένα εχθρικό περιβάλλον, πολύ κοντά στο πεδίο της μάχης, επειδή ο κίνδυνος είναι πραγματικός και μόνιμος, τον χειμώνα και το καλοκαίρι (χιονοστιβάδες, πτώσεις κτλ).

Πυροσβέστης

To δεύτερο επάγγελμα στον κατάλογο είναι αυτό του πυροσβέστη. Το άγχος έχει πολλές πηγές σε αυτή τη δουλειά.

Η ευθύνη και η ζωή ενός ατόμου στα χέρια του πυροσβέστη είναι σίγουρα ο πρώτος παράγοντας άγχους, οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται και είναι αδύνατο να τους απογοητεύσουν. Όταν πηγαίνουν σε κάποια παρέμβαση, δεν μπορούν ποτέ να προετοιμαστούν ψυχολογικά για αυτό που θα δουν.

Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, για παράδειγμα, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας άγχους, βρίσκονται σε ένα συχνά άγνωστο περιβάλλον.

Τις περισσότερες φορές δεν έχουν αναγκαστικά τον έλεγχο της κατάστασης, ο καπνός θολώνει την όρασή τους, η θερμότητα που παράγεται από τη φωτιά είναι ασφυκτική και οι θόρυβοι τους αποσπούν από τον στόχο.

Πιλότος αεροπλάνου

Η πτήση ενός αεροσκάφους (αεροπλάνο, ελικόπτερο) γίνεται αυτόματα άγχος, όταν εκτός από τον πιλότο βρίσκονται στο αεροσκάφος και επιβάτες.

Advertisement

Όλη η πίεση στηρίζεται στους ώμους του οδηγού, επειδή με μία μόνο απόκλιση το αεροπλάνο μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο. Και ο ουρανός δεν είναι αναγκαστικά το πιο καθησυχαστικό μέρος όταν κινδυνεύει κάποιος.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2015 από την υπηρεσία Περιβαλλοντικής Υγείας στην Γαλλία, έδειξε ότι ένας στους οκτώ πιλότους αεροπλάνου πάσχει από δυσφορία στην εργασία, κυρίως λόγω του άγχους.

Το πιο δύσκολο είναι τα χρονοδιαγράμματα. Δουλεύουν μέρα και νύχτα, δεν έχουν μεγάλη σταθερότητα και πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι, όταν τους καλέσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μπορεί να καταλήξουν να περάσουν τη νύχτα σε πολλές διαφορετικές χώρες.

Πρέπει επίσης να ξέρουν πώς να υπομείνουν την κόπωση που δημιουργείται από το jetlag. Η έλλειψη σταθερότητας οδηγεί σε μια πιο δύσκολη προσωπική ζωή.

Αστυνομικός

Σε όποιο πόστο κι αν εργάζεται κάποιος, ο αστυνομικός υπόκειται σε κάθε είδους άγχος, όπως αποδεικνύεται από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 από την εθνική αστυνομία της Γαλλίας (DRCPN).

Advertisement

Οι συνεντευξιαζόμενοι επαγγελματίες δήλωσαν ότι αισθάνονται ανησυχία (άγχος, κόπωση, ευερεθιστότητα) σε 7 σημεία σε μια κλίμακα 10 μονάδων.

Διοργανωτής εκδηλώσεων

Η διεξαγωγή ενός γεγονότος απαιτεί πολλές δεξιότητες. Ο σχεδιασμός του γάμου είναι μια δουλειά όπου πρέπει να έχει κάποιος ένα υψηλό όριο αντοχής στο στρες! Δεν υπάρχει διαφυγή.

Η αμεσότητα, τα μεταβλητά δεδομένα που πρέπει να ελεγχθούν, οι άγρυπνες νύχτες, μερικές φορές είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση μιας δουλειάς έγκαιρα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι αποφασίζει να στραφεί σε έναν διοργανωτή είναι γιατί θέλει να μεταβιβάσει το άγχος που του δημιουργεί η οργάνωση του γάμου.

Διαχειριστής επικοινωνίας

Όπως και ο διοργανωτής εκδηλώσεων, ο υπεύθυνος επικοινωνίας πρέπει να σέβεται τα αιτήματα και τις προθεσμίες που του επιβάλλονται.

Ο υπεύθυνος επικοινωνιών πρέπει να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή και να μπορεί να εργάζεται υπό έντονη πίεση.

Advertisement

Όταν μερικές φορές το άγχος παρεμβαίνει στο έργο, ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν μια πρακτική που είναι ακόμη πολύ σπάνια, τον διαλογισμό.

Διευθυντής εταιρείας

Η κύρια πηγή άγχους για τους ηγέτες των επιχειρήσεων; Το μέλλον της δομής της επιχείρησης τους, με την οικονομική κρίση, την πτώση των επιχορηγήσεων κ.α. να κάνουν δύσκολο το να ξυπνάς ήρεμα κάθε πρωί.

Τα πιο σημαντικά προβλήματα πέφτουν πράγματι στον ηγέτη και αυτός είναι τελικά υπεύθυνος για τυχόν σφάλματα των άλλων.

Είναι επίσης μια αρκετά μοναδική δραστηριότητα, αφού δεν μπορούν πάντα να μιλάνε για τα προβλήματα της επιχείρησής τους στους γύρω τους, στους υπαλλήλους τους, στους πελάτες τους.

Παρουσιαστής προγράμματος τηλεόρασης – ραδιοφώνου

Με την πρώτη ματιά, δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί ο οικοδεσπότης βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Όταν παρακολουθούμε παρουσιάσεις ή όταν ακούμε ραδιόφωνο, φαίνεται πολύ χαλαρός! Αλλά η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Advertisement

Είναι μια αγχωτική δουλειά, γιατί είναι συχνά σε ζωντανές μεταδόσεις και πρέπει να σέβονται ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Τα αποτελέσματα ακροαματικότητας / τηλεθέασης του κοινού είναι επίσης πολύ αγχωτικά.

Για την τηλεοπτική εκπομπή, το πάθος φαίνεται να υπερισχύει του άγχους, αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του «παιδί της τηλεόρασης» είναι φυσικό να στραφεί σε αυτό το επάγγελμα.

Δημοσιογράφος

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου κατατάσσεται στα κορυφαία επαγγέλματα χωρίς θέσεις εργασίας, έχοντας φτάσει σε εκείνο των πιο αγχωτικών.

Οι ιεραρχικές σχέσεις και / ή οι σχέσεις με τον ανταγωνισμό μπορεί επίσης να είναι αγχωτικές, επειδή συχνά θεωρούμε ότι η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα «καρχαριών» και οπορτουνισμού.

Υπάρχουν περισσότερες ή λιγότερο αγχωτικές περίοδοι – όπως οι διακοπές – όπου η γραφή μειώνεται σημαντικά.

Αυτό συμβαίνει επίσης κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τέλος, ορισμένες πτυχές της δουλειάς μπορεί να είναι αγχωτικές, όπως η διεξαγωγή συνεντεύξεων κτλ.

Οδηγός ταξί

Η επιθετικότητα, τα προβλήματα στο όχημα και η παρεμπόδιση της άσκησης του επαγγέλματός τους αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των οδηγών ταξί. Αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η οδήγηση ενός ταξί είναι ένα αγχωτικό επάγγελμα!

Advertisement

Είναι μια πολύ αγχωτική δουλειά, η οποία απαιτεί πολύ συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των ωρών οδήγησης, ειδικά στην έντονη κυκλοφοριακή κίνηση.

Ο ταξιτζής πρέπει επίσης να δεχτεί τις απαιτήσεις και ιδιοτροπίες των πελατών διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικών τάξεων, τις καθυστερήσεις για πτήσεις και τρένα που δεν πρέπει να χάσουν οι πελάτες.

Είναι σε ένα μόνιμο άγχος να ικανοποιήσει τον πελάτη και να τον μεταφέρει στον σωστό προορισμό, σε καλές συνθήκες και με ασφάλεια!

Πηγή:epixeiro.gr

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: