Γιατί το απόγευμα είναι η χειρότερη ώρα για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις

Γιατί το απόγευμα είναι η χειρότερη ώρα για να πάρεις σημαντικές αποφάσεις
Advertisement

Όσα ανακάλυψαν δύο επιστήμονες για το πώς ο χρόνος επηρεάζει τα συναισθήματα μας.

Στην περίπτωση της λήψης μιας σημαντικής απόφασης, δεν έχει σημασία μόνο το πώς και το γιατί θα αποφασίσεις κάτι, αλλά και το πότε πρέπει να συγκεντρώσεις το μυαλό σου για να το κάνεις.

Πριν μερικά χρόνια, δύο κοινωνιολόγοι του πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης, οι Michael Macy και Scott Golder επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα του πώς και κατά πόσο ο χρόνος επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Πόσο σχετίζεται η θετική διάθεση (συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός, η αυτοπεποίθηση και η εγρήγορση) ή η αρνητική αντίστοιχα (θυμός,ενοχή και λήθαργος) με το αν είναι πρωί ή βράδυ.

Advertisement

Το υλικό που μελέτησαν ήταν πάνω από 500 εκατομμύρια tweets, τα οποία ανάρτησαν 2,4 εκατομμύρια χρήστες σε 84 χώρες σε μία περίοδο 2 χρόνων.

Αυτό που βρήκαν οι δύο επιστήμονες, είναι πως το απόγευμα μπορεί να είναι μια καλή ώρα π.χ για να πας για ψώνια, για να πας στο γυμναστήριο ή για πιεις έναν καφέ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για να πάρεις σημαντική απόφαση.

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε κατόπιν στο περιοδικό Science, ήταν εκπληκτικά διαφωτιστική ως προς το ανθρώπινο μοτίβο διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αποκωδικοποίηση της γλώσσας των χρηστών έδειξε πως οι άνθρωποι ένιωθαν πιο ενεργητικοί, δυναμικοί και γεμάτοι ελπίδα το πρωί, με το καλό mood να πέφτει στα βράχια και να τσακίζεται κυρίως το απόγευμα. Το βράδυ η διάθεση επανακάμπτει αλλά σε κάθε περίπτωση όχι όπως το πρωί.

Το ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαρούμενοι στη διάρκεια του πρωινού, λιγότερο το απόγευμα και περισσότερο το βράδυ αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες.

Advertisement

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Daniel Pink στο βιβλίο του «Το “Πότε- Η Επιστήμη του σωστού Timing”» ένας λόγος που το συνάισθημα της διασκέδασης είναι υψηλό νωρίς το μεσημέρι είναι επειδή τότε έχουμε την τάση να επιδιώκουμε την κοινωνικοποίηση τρώγοντας για παράδειγμα, παρέα με άλλους ανθρώπους.

Αντίστοιχα το απόγευμα αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπως την κίνηση στον δρόμο, ή την πολλή δουλειά, γενικά καταστάσεις που εύκολα μπορούν να μας χαλάσουν τη ψυχολογία.

Πηγή:womenonly.gr

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: