Πώς να μην αφήσετε τον κορωνοϊό να σας τρομοκρατήσει

Μαζέψαμε όλα τα ελπιδοφόρα νέα που έχουμε μέχρι στιγμής σχετικά με τον κορωνοϊό σε μια λίστα που ελπίζουμε θα σε βοηθήσει κάπως να ηρεμήσεις.

Πώς να μην αφήσετε τον κορωνοϊό να σας τρομοκρατήσει
Advertisement

Κάθε σκοτεινό τούνελ τελειώνει σε μια φωτεινή έξοδο. Το θέμα είναι να συνεχίσεις να περπατάς μέχρι να τη βρεις. Ακούγεται αυτονόητο τώρα που το διαβάζεις, αλλά δεν είναι.

Αντιθέτως, είναι πολύ εύκολο, λίγο απαισιόδοξος άνθρωπος να είσαι, λίγο εύκολα να τρομάζεις, να απελπιστείς στα μισά –ή ακόμα και στην αρχή– και να τα παρατήσεις, να αφήσεις τον φόβο να σε νικήσει και να αποφασίσεις ότι απλώς θα κάτσεις κάτω και θα κλαις μέχρι να τελειώσει ο κόσμος.

Επειδή, ας μην κοροϊδευόμαστε, οι περισσότεροι από εμάς στο τσακ είμαστε να υιοθετήσουμε αυτή την καθόλου ψύχραιμη προσέγγιση, σου μαζέψαμε σε μια λίστα όλους τους λόγους να συνεχίσεις να περπατάς, να μην φοβάσαι, να είσαι αισιόδοξος ότι θα νικήσουμε. Γιατί θα νικήσουμε.

Δεν το βλέπεις τώρα το τέλος του τούνελ, αλλά είναι εκεί, αλήθεια. Μέχρι τότε, να θυμάσαι να πλένεις τα χέρια σου.

Στην Κίνα χτες βρέθηκε ένα φάρμακο: Λέγεται Avigan, το χρησιμοποιούν ήδη οι Ιάπωνες για τη γρίπη, το δοκίμασαν οι Κινέζοι σε 340 ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι θεραπεύτηκαν σε τέσσερις μόνο μέρες.

…Και στη Γαλλία άλλο ένα: Η χλωροκίνη, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την θεραπεία της ελονοσίας, είχε θεαματικά αποτελέσματα ενάντια στον κορωνοϊό στη Γαλλία, όπου δοκιμάστηκε σε 24 ασθενείς.

Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές βιολόγους του κόσμου μάλιστα, ο Didier Raoult, που είχε λάβει εντολή από τη γαλλική κυβέρνηση να ερευνήσει πιθανές θεραπείες του Covid-19, δημοσίευσε βίντεο στο οποίο περιγράφει τα «πολλά υποσχόμενα» αποτελέσματα της δοκιμής, ενώ η γαλλική πολυεθνική Sanofi δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει αρκετές δόσεις φαρμάκου που περιέχει το μόριο υδροξυχλωροκίνη για να θεραπεύσει έως και 300.000 άτομα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ξεκίνησαν δοκιμές για το εμβόλιο: 45 νέοι, υγιείς εθελοντές λαμβάνουν ήδη δοκιμαστικές δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν οι φαρμακευτικές εταιρείες NIH και Moderna Inc., σε έρευνα που χρηματοδοτεί το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και πραγματοποιείται στο Κέντρο Ιατρικών Ερευνών Kaiser Permanente Washington του Σηάτλ.

Αν όλα πάνε καλά, σε ένα-ενάμιση χρόνο από σήμερα είναι πιθανό να έχουμε διαθέσιμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όπως έχουμε για τη γρίπη.

Τα παιδιά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα πάθουν τίποτα: Κι αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό μόνο σε συμβολικό επίπεδο (όχι ότι δεν μας κάνει να χαμογελάμε λίγο και η σκέψη πως το μέλλον μας δεν το αγγίζει κανείς) αλλά και σε πρακτικό. Διότι, στις περιπτώσεις των ιών που προσβάλλουν και τα πιτσιρίκια, η εξάπλωση αναχαιτίζεται πολύ δυσκολότερα –άντε βάλε το 4χρονο να πλένει κάθε μισάωρο τα χέρια του.

Στην περίπτωσή μας, όμως, η ηλικιακή ομάδα από 15 ετών και κάτω φαίνεται πρακτικά ανεπηρέαστη, κι εξίσου ανεπηρέαστη ήταν και από το Sars, που είχε αρκετές ομοιότητες με τον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες δεν είναι λέει βέβαιοι γιατί συμβαίνει αυτό, μάλλον με το γερό ανοσοποιητικό τους έχει να κάνει, αλλά ας περάσει πρώτα ο πανικός και θα το ψάξουμε μετά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό θα επιβιώσουν: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως το 80% των κρουσμάτων έχει μόνο ήπια συμπτώματα. Αυτά βέβαια περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και σωματική κούραση στο 99% των περιπτώσεων, οπότε ευχάριστο δεν το λες, αλλά από την άλλη δεν το λες και θανατηφόρο.

Τα νούμερα είναι ταυτόχρονα τρομακτικά και ενθαρρυντικά: Ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού που συνήλθαν είναι αυτή τη στιγμή δεκαπλάσιος από εκείνον των θανάτων.

Και έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου, βασισμένη στα περιστατικά της Γουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, κατέληξε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα είναι πιθανόν μικρότερα από αυτά που είχαμε υπολογίσει μέχρι τώρα: Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού θα μολυνθεί, η θνησιμότητα θα περιοριστεί περίπου στο 1,4%, και όχι στο 2% με 3% που λέγαμε αρχικά.

Να πούμε και κάτι που μπορεί με μια πρώτη ματιά να σου φανεί ιερόσυλο, αλλά αν το σκεφτείς (και ίσως αφού μας βρίσεις) μπορεί και να συμφωνήσεις; Μία εβδομάδα προτού ο κορωνοϊός περάσει τα σύνορα της Ευρώπης, ο μισός πλανήτης –ας είμαστε ακόμα πιο ειλικρινείς, η μισή μας γειτονιά, ημών μη εξαιρουμένων– ήταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, και ο Γ’ Παγκόσμιος έμοιαζε πιο κοντά από ποτέ.

Ίσως, λέμε ίσως, αυτή η πανδημία να απέτρεψε κάτι πολύ χειρότερο. Και ίσως όταν περάσει να μας βρει λίγο πιο λογικούς. Λίγο πιο ενωμένους –έστω, απέναντι σε έναν κοινό εχθρό. Και με λίγο πιο καθαρά χέρια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Πηγή:in2life.gr- Ηρώ Κουνάδη

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: