5 τροφές που μπορεί να σου προκαλέσουν άγχος και με ποιες μπορείς να τις αντικαταστήσεις

5 τροφές που μπορεί να σου προκαλέσουν άγχος και με ποιες μπορείς να τις αντικαταστήσεις
Advertisement

Είσαι αυτό που τρως! Πόσες φορές θα το έχεις ακούσει..Αλλά ακόμα κι αν προσπαθείς να τρως υγιεινά, μπορεί να επιλέγεις τρόφιμα που μπορεί να σε κάνουν αγχωμένο και νευρικό ή να νιώθεις κατάθλιψη χωρίς καν να το γνωρίζεις.

Την ίδια στιγμή τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σου, υπάρχει πιθανότητα να βρίσκονται στην κουζίνα σου και να μη γνωρίζεις τις ιδιότητες τους.

Και επειδή ειδικά αυτή την περίοδο πρέπει να καταπολέμησουμε το άγχος και την κατάθλιψη, σου έχουμε μια λίστα με τροφές που πρέπει να αποφύγεις αλλά και ποιες θα πρέπει να καταναλώσεις στη θέση τους.

Advertisement

Χυμός φρούτων

Ο χυμός φρούτων μπορεί να φαίνεται κατ’ αρχάς σαν ένα υγιεινό ποτό, αλλά τα φρούτα έχουν κάτι σημαντικό που δεν έχει ο χυμός: φυτικές ίνες. Οι ίνες σε γεμίζουν και επιβραδύνουν τον τρόπο με τον οποίο το αίμα σου επεξεργάζεται ενέργεια.

Χωρίς τις φυτικές ίνες, ο χυμός μπορεί να σου δώσει ζάχαρη, η οποία μπορεί να σου προκαλέσει καούρα, φούσκωμα χωρίς να έχεις χορτάσει και θυμό. Αντ ‘αυτού, δοκίμασε να πίνεις νερό και να τρως πραγματικά φρούτα.

Λευκό ψωμί

Εάν σου αρέσει να τρως ένα τοστάκι το πρωί ή απλά αγαπάς τα σάντουιτς, προσπάθησε να αποφύγεις τη χρήση λευκού ψωμιού.

Advertisement

Το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι μετατρέπεται γρήγορα σε ζάχαρη στο αίμα, κάτι το οποίο σου προκαλεί εξάντληση και καούρα.

Δεν χρειάζεται να κόψεις το ψωμί, αλλά δοκίμασε μια εναλλακτική λύση όπως το ψωμί ολικής άλεσης. Ή δοκίμασε πλιγούρι βρώμης.

Ντόνατς

Τα ντόνατς μπορεί να είναι ότι πρέπει για ένα διάλειμμα στη δουλειά και ίσως να είναι και ένα βολικό πρωινό, αλλά θα πρέπει πραγματικά να τα επιλέγεις μία στο τόσο, ειδικά αν θέλεις να αποφύγεις το άγχος και την κατάθλιψη.

Advertisement

Είναι γεμάτα με λίπη, λευκό αλεύρι και πολλή ζάχαρη ενώ δεν περιέχουν παρά μόνο ελάχιστες ίνες. Εάν χρειάζεσαι ένα γρήγορο σνακ, η μαύρη σοκολάτα είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή: μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, επομένως μειώνει και το άγχος.

Κέτσαπ

Η σάλτσα κέτσαπ είναι γεμάτη ζάχαρη και ενώ υπάρχουν light εναλλακτικές λύσεις, τα τεχνητά γλυκαντικά τους συνδέονται επίσης με το άγχος και την κατάθλιψη.

Δοκίμασε να μαγειρέψεις με φρέσκες ντομάτες και να φτιάξεις τη δική σου σάλτσα για να αποφύγεις τη ζάχαρη. Λίγο πιπέρι καγιέν μπορεί επίσης να προσθέσει γεύση.

Dressings σαλάτας

Tα dressings που βλέπεις στα ράφια του σουπερ-μαρκετ μπορεί να σε εμπνεύσουν να δώσεις μια διαφορετική γεύση σε μια φρέσκια σαλάτα, αλλά πολλά από αυτά είναι γεμάτα με ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη.

Advertisement

Ακόμα και οι light ή χωρίς ζάχαρη σάλτσες συχνά περιέχουν ασπαρτάμη, η οποία συνδέεται επίσης άμεσα με το άγχος και την κατάθλιψη. Εάν έχεις διάθεση να φας μια σαλάτα, δοκίμασε μια σαλάτα με σπανάκι, λίγο ξύδι ή λεμόνι και λάδι.

Το σπανάκι είναι γνωστό για τη μείωση της κορτικοστερόνης στο αίμα, το οποίο βοηθά στο άγχος και την κατάθλιψη.

Πηγή:womenonly

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: