Οδηγός χαλάρωσης: Πώς να αντιμετωπίσεις μια για πάντα την αϋπνία με φυσικούς τρόπους

Οδηγός χαλάρωσης: Πώς να αντιμετωπίσεις μια για πάντα την αϋπνία με φυσικούς τρόπους
Advertisement

Αισθάνεστε πιεσμένοι, τα βράδια δεν κοιμάστε καλά και συνέχεια παραπονιέστε πως το σώμα σας είναι σφιγμένο. Όταν το στρες και η αϋπνία σας χτυπάνε την πόρτα, μην ανοίξετε. Χαμηλώστε τα φώτα, πάρτε βαθιές εισπνοές και χαλαρώστε.

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής, τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής αλλά και οι συνεχόμενες απαιτήσεις οδηγούν σε ένα πιεστικό καθημερινό πρόγραμμα. Για πολλούς ανθρώπους το στρες είναι πλέον τόσο κοινό που τους έχει γίνει τρόπος ζωής.

Αν όμως έχετε αρχίσει να βλέπετε πως οι καταστάσεις σας φθείρουν είναι καιρός να επαναφέρετε το νευρικό σας σύστημα και να αποκτήσετε περισσότερη ισορροπία. Έτσι θα μπορείτε να διαχειρίζεστε με μεγαλύτερη ευκολία κάθε υπόθεση που θα προκύπτει στη διάρκεια της ημέρας.

Advertisement

Μην φανταστείτε βέβαια πως το απόλυτο ζεν θα το επιτύχετε με δύο εισπνοές, χαλαρή μουσική κι ένα ζεστό αφρόλουτρο ούτε βέβαια έχουμε σκοπό να σας βάλουμε σε ένα πειθαρχημένο πρόγραμμα μην έχοντας επαφή με τον έξω κόσμο.

Για όλα τα πράγματα υπάρχουν οι χρυσές ισορροπίες και κάτι τέτοιο προσπαθήστε κι εσείς να κάνετε για να βελτιωθείτε σωματικά αλλά και πνευματικά.

Αγαπήστε το σώμα σας

Προσπαθήστε να μην κάνετε τα πράγματα βιαστικά όπως για παράδειγμα έτσι όπως λειτουργείτε στη δουλειά σας. Όταν πάτε να κάνετε ένα μπάνιο ή ένα ντους υιοθετήστε πιο αργούς ρυθμούς.

Αφήστε το νερό να κυλήσει στο σώμα σας χωρίς να κινείστε. Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντα στο σφουγγάρι και καθαρίστε την επιδερμίδα σας δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή.

Advertisement

Τυλιχτείτε με μια πετσέτα και καθήστε έτσι για ένα λεπτό. Μη βιάζεστε. Αν έχετε περισσότερη διάθεση βάλτε στις παλάμες σας κρέμα σώματος ή ένα λάδι και κάντε μαλάξεις στον αυχένα και τους ώμους γιατί εκεί συσσωρεύεται η ένταση. Επίσης μπορείτε να χαλαρώσετε τους μύες των ποδιών σας αν τους αισθάνεστε πιασμένους.

Πριν τον ύπνο

Η καλύτερη ώρα για να παραχαϊδέψετε τον εαυτό σας είναι λίγο πριν πέσετε στο κρεββάτι και κοιμηθείτε. Έτσι θα μειώσετε την σωματική ένταση και θα έχετε καλύτερο και πιο ήσυχο ύπνο. Μία λύση είναι να κάνετε ακόμη και μόνοι σας ένα μίνι μασάζ με λάδι.

Μπορείτε να βάλετε στο υπνοδωμάτιο μια κεραμική συσκευή και να προσθέσετε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο που βοηθάει στη μείωση της έντασης, του άγχους, της λύπης αλλά και της αϋπνίας.

Advertisement

Μια άλλη εναλλακτική είναι να κάνετε ένα foot μασάζ που θα πάρει την ένταση από όλο το σώμα σας. Άλλωστε, τα πέλματα υποστηρίζουν και μεταφέρουν όλο το ανθρώπινο σώμα παράγοντας έργο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε τα λοιπόν και εσείς με ένα foot μασάζ και θα τα νιώσετε πιο ελαφριά από ποτέ.

Επίσης μία ώρα πριν κοιμηθείτε κλείστε τα έντονα φώτα στον χώρο που είστε, πηγαίνετε και ξαπλώστε  στο κρεβάτι σας ένα εικοσάλεπτο νωρίτερα και αν προτιμάτε φορέστε μια μάσκα ύπνου που μπλοκάρει το φως.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ρουτίνα ύπνου-ξυπνήματος, ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός σας. Είναι πολύ σημαντικό για το βιολογικό σας ρολόι να κοιμάστε καθημερινά μια συγκεκριμένη ώρα.

Advertisement

Τέλος μπορείτε να βάλετε μία με δύο σταγόνες αιθερίων ελαίων σε ένα βαμβάκι και να το τοποθετήσετε μέσα στην μαξιλαροθήκη, ή απλώς να ψεκάσετε το μαξιλάρι με ένα αρωματικό σπέι.

Για την αϋπνία βοηθάει η λεβάντα, αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιήστε μαντζουράνα, για κατάπτωση ή κατάθλιψη ενδείκνυται το περγαμόντο.

Πηγή:womantoc.gr

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: