Η επιστήμη μίλησε: Όσοι έχουν πολλούς φίλους νιώθουν περισσότερο μόνοι

Advertisement

Παρά την ενστικτώδη ανάγκη για κοινωνικοποίηση, το ποσοστό των ανθρώπων που νιώθουν μόνοι αυξάνεται συνέχεια.

Στη δεκαετία 1970 με 1980 το ποσοστό ήταν περίπου 11% με 20% ενώ το 2010 το ποσοστό ήταν 45%. Όταν όμως νιώθουμε τα συναισθήματα της μοναξιάς να γίνονται αβάσταχτα, η ενστικτώδης λύση είναι να κάνουμε περισσότερους φίλους.

Όμως όσο προσπαθούμε να αποκτήσουμε φιλίες, τόσο πι έντονη γίνεται η μοναξιά. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Advertisement

Το να νιώθεις μόνος δεν είναι το ίδιο με το να είσαι μόνος. Σκεφτείτε μια οικογενειακή συγκέντρωση, όπου όλοι κάθονται στο τραπέζι και κάποιοι είναι στο Facebook, κάποιοι άλλοι στέλνουν μηνύματα,  ενώ άλλοι μιλάνε στο τηλέφωνο.

Κανένας από τους αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι πραγματικά μόνος, όμως στο χώρο επικρατεί η μοναξιά. Με το να ενδιαφέρεστε περισσότερο για το τι κάνουν οι διαδικτυακοί σας φίλοι και όχι οι πραγματικοί, χάνετε την αληθινή ανθρώπινη επαφή.

Το να κάνεις παρέα με άλλους ανθρώπους είναι εύκολο, η εμβάθυνση είναι δύσκολη. Γι αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι υπερ-κοινωνικοί και αποκτούν συνέχεια καινούριους φίλους, συνήθως το κάνουν για γεμίσουν το κενό που νιώθουν μέσα τους.

Advertisement

Ένα άτομο μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο ή μέσω του διαδικτύου με χιλιάδες φίλους, όμως στην πραγματικότητα να νιώθει απέραντη μοναξιά.

Σίγουρα μπορεί να νιώθετε καλά κάθε φορά που γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους, όμως οι νέες αυτές επαφές σπανίως οδηγούν σε ισχυρές σχέσεις. Και όσο πιο ρηχές σχέσεις δημιουργείτε, τόσο πιο μόνοι νιώθετε.

Όταν όμως συνδέεστε αληθινά με κάποιον, τον εμπιστεύεστε. Αυτή η εμπιστοσύνη σας επιτρέπει να ανταλλάσσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με αυτό το άτομο και να νιώθετε λιγότερο μόνοι.

Advertisement

Συνήθως όσοι έχουν πολλούς φίλους, δεν αναπτύσσουν αληθινές σχέσεις και έτσι δυσκολεύονται να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους.

Γιατί πώς μπορείτε να εκμυστηρευτείτε σε κάποιον κάτι, αν δεν τον εμπιστεύεστε; Είναι ένας φαύλος κύκλος: Όταν νιώθετε μόνοι, προσπαθείτε να κάνετε περισσότερους φίλους, συνδέεστε με ακατάλληλους ανθρώπους και στο τέλος νιώθετε ακόμα πιο μόνοι.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Να σταματήσετε να είστε κοινωνικοί; Και φυσικά όχι. Όμως για να μη νιώθετε μοναξιά, πρέπει να έχετε στόχο την οικοδόμηση αληθινών σχέσεων με σταθερές βάσεις.

Advertisement

Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργείτε φιλίες με ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους και όχι για να φανείτε δημοφιλείς ή από συμφέρον. Γιατί όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κάποιος μπορεί να έχει πολλούς φίλους, αλλά να εξακολουθεί να νιώθει μόνος.

Να είστε επιλεκτικοί σχετικά με τους ανθρώπους που συνδέεστε. Αναπτύξτε βαθιές σχέσεις και θα ξεφύγετε από το συναίσθημα της μοναξιάς.

Πηγή:jenny

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: