Πότε θα σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στην Αττική – Οι παράγοντες που κρίνουν τα νέα μέτρα

Πότε θα σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στην Αττική – Οι παράγοντες που κρίνουν τα νέα μέτρα
Advertisement

Ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται αυτός ο μήνας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα κρίνει αν θα ληφθούν νέα μέτρα στην Αττική.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο κοροναϊός «καταστρέφει» την Αττική όπου καθημερινά σημειώνεται τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Ο κοροναϊός έχει «περικυκλώσει» την Αττική

Βέβαια μέχρι στιγμής στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση των κρουσμάτων με τα είδη υπάρχοντα μέτρα, γι΄αυτό άλλωστε και η πρώτη συμβουλή που δίνουν είναι η ευλαβική τήρηση των κανόνων.

Advertisement

Ωστόσο η ανησυχία δεν κρύβεται όταν μάλιστα μόλις σε ένα 24ωρο, την Πέμπτη, διασωληνώθηκαν επιπλέον 11 ασθενείς.

Μέχρι χτες, Σάββατο, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτανε τους 79, ενώ η Αττική παραμένει το βασικό «μέτωπο» που πρέπει να αντιμετωπίσουν ειδικοί και κυβέρνηση.

Προβληματισμός για τα γηροκομεία και τους ασυμπτωματικούς

Την ίδια ώρα μεγάλος πονοκέφαλος των λοιμωξιολόγων είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς τους ιού, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν δραματικά την δυναμική της πανδημίας, ενώ την ανησυχία εντείνουν οι εστίες υπερμετάδοσης που αποτυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα.

Στις εστίες αυτές συγκεντρώθηκε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και οι επιπτώσεις θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Εν αναμονή νέων μέτρων – Αύριο θα επανεξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς αν η κατάσταση ξεφύγει θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.

Advertisement

Αύριο, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Καθολική χρήση μάσκας αν δεν αλλάξει τίποτα σε 20 μέρες

«Ο Σεπτέμβρης και ο Αύγουστος με τις διακοπές ήταν δύσκολοι μήνες για την εξάπλωση του κοροναϊού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι πολλοί ασυμπτωματικοί μετέδωσαν τον ιό κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Το πρωτόκολλο για τους ασυμπτωματικούς

«Οι ασυμπτωματικοί πρέπει εγκαίρως να βρίσκονται και να περιορίζονται στο σπίτι με μάσκα. Η επαφή με τους δικούς τους στο σπίτι να είναι με μάσκα και ανοιχτά παράθυρα και να μένουν μόνοι τους» είπε η Ματίνα Παγώνη και συμπλήρωσε πως πρέπει να φοράμε μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους γιατί υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 10,1% δεν πιστεύει ότι υπάρχει κοροναϊός. «Αυτό το ποσοστό είναι σοκαριστικό», ανέφερε η πρόεδρος ενώ έκανε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους  να προσέχουν ειδικά αν μένουν μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Advertisement

Όσο για τα μέτρα, υποστήριξε ότι αν γίνει υποχρεωτική η καθολική χρήση μάσκας , θα πρέπει να υπάρχουν και κυρώσεις.

«Με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων να πάρει μια ευθεία πορεία. Αν δεν αλλάξει τίποτα τις επόμενες 20 μέρες, πιστεύω ότι θα πάμε σε χρήση μάσκας παντού. Ήδη τα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται πολύ και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα με τις ιώσεις» τόνισε.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται

Ένα δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα από τις 10 μ.μ.

Για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε μιλήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας πως «Oσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία».

Advertisement

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στο Mega. Ακολούθως αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 22:00 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

«Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα, για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: