Κοροναϊός: Τα συμπτώματα που συνδέονται με υψηλό ποσοστό ανάρρωσης -Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη

Κοροναϊός: Τα συμπτώματα που συνδέονται με υψηλό ποσοστό ανάρρωσης -Τι έδειξε νέα επιστημονική μελέτη
Advertisement

Η απώλεια γεύσης και όσφρησης έχει συνδεθεί με την λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, γνωστή και ως Covid-19.

Σε νέα μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό International Forum of Allergy & Rhinology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο επισημαίνουν τα πρώτα εμπειρικά ευρήματα που συσχετίζουν έντονα την αισθητηριακή απώλεια με την Covid-19.

«Σύμφωνα με την μελέτη μας αν εκδηλώσετε απώλεια γεύσης ή όσφρησης είναι πιθανό να έχετε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό και να αποτελούν αρχικά συμπτώματα» δηλώνει χαρακτηριστικά η Carol Yan, ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Γρήγορη αποκατάσταση γεύσης και όσφρησης

Οι ερευνητές μελετώντας ασθενείς θετικούς στην Covid-19 διαπίστωσαν τη μοναδική παρουσίαση ορισμένων αισθητηριακών διαταραχών. Από εκείνους που ανέφεραν απώλεια όσφρησης και γεύσης, η απώλεια ήταν συνήθως βαθιά κι όχι ήπια.

Advertisement

Τα ενθαρρυντικά νέα όμως ήταν ότι το ποσοστό ανάκτησης της όσφρησης και της γεύσης ήταν υψηλό και εμφανίστηκε συνήθως εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων από τη μόλυνση.

«Στην μελέτη μας διαπιστώσαμε όχι μόνο ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης συνδέεται με την λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό αλλά και ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων η αισθητηριακή αποκατάσταση ήταν σχετικά γρήγορη» επισημαίνει η Carol Yan. Η αποκατάσταση της γεύσης και της όσφρησης ταιριάζει συνήθως με το χρόνο ανάρρωσης από την νόσο.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται με συγκεκριμένη σειρά;

Άλλα γνωστά συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν τον πυρετό, την κόπωση, το βήχα και την δυσκολία στην αναπνοή, με επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια να προσδιορίζει συγκεκριμένη σειρά, με την οποία εκδηλώνονται τα συμπτώματα, με το πρώτο να είναι ο πυρετός.

Advertisement

Τα άτομα με απώλεια όσφρησης ή γεύσης αποτέλεσαν ήπιες περιπτώσεις μόλυνσης ενώ υψηλό ήταν και το ποσοστό ανάρρωσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα, καταλήγουν, υπογραμμίζουν τη σημασία του εντοπισμού πρώιμων ή ιδιαίτερα ήπιων συμπτωμάτων μόλυνσης από COVID-19 σε άτομα που ενδέχεται να κινδυνεύουν να μεταδώσουν την ασθένεια καθώς αναρρώνουν εντός της κοινότητας.

Πηγή:vita.gr

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: