Σαν σήμερα το 1981: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» [εικόνες + βίντεο]

Σαν σήμερα το 1981: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» [εικόνες + βίντεο]
Advertisement

Σαν σήμερα στα 18 Οκτωβρίου του 1981, η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της ανεβάζει στην κυβέρνηση κόμμα του κεντροαριστερού χώρου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατατρόπωσε τη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη και με το εμφατικό 48,07% γίνεται πρωθυπουργός.

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες.

Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν, δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή. Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Advertisement

Ήταν η περίφημη «αλλαγή» που σαν κεντρικό προεκλογικό σύνθημα ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Ήταν η εποχή των τεράστιων συγκεντρώσεων και των πλαστικών σημαιών, που γέμιζαν τους κεντρικούς δρόμους κάθε πόλης.

Ο ρήτορας Παπανδρέου σαγήνευε τα πλήθη. Ήταν η εποχή επίσης του Γ. Ράλλη και του «δε θέλω ουυυ», όταν αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ σε μια συγκέντρωση του και το πλήθος από κάτω άρχισε να γιουχάρει.

Η αλλαγή σκυτάλης στην κυβερνητική εξουσία έγινε ομαλά σε αντίθεση με τη δεκαετία του 60. Ο Γεώργιος Ράλλης μάλιστα συνεχάρη τον Ανδρέα Παπανδρέου για τη νίκη του. Όλα έδειχναν ότι η δημοκρατία είχε εδραιωθεί για τα καλά στη χώρα μας.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η 18η Οκτωβρίου είχε και μια συναισθηματική φόρτιση αφού 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε μπει στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης και είχε υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Όπως έγραφε ο διεθνής τύπος και όπως συνομολογήθηκε από κάθε πολιτική και κοινωνική πλευρά, οι εκλογές της 18-10-1981 υπήρξαν ένα «πρότυπο γνησιότητας και ειλικρίνειας της εκφράσεως του Ελληνικού Λαού».

Advertisement

Οι εκλογές του 1981, είχαν και μια καινοτομία. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.

Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, 19 Οκτωβρίου ο νικητής των εκλογών Ανδρέας Παπανδρέου προέβη σε ένα ιστορικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.

«Η Αλλαγή θα δείξει το πρόσωπό της πάρα πολύ γρήγορα, πολύ άμεσα. Θα ήθελα να τονίσω ότι θα υπάρξει συνεργασία όλων των πολιτειακών παραγόντων. Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο, όπως το είχαμε τονίσει και στο παρελθόν, να οδηγήσουμε την χώρα σε οποιαδήποτε περιπέτεια. Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε. Μας δώσατε ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε δίχως δισταγμούς και δίχως αναστολές, να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση της Αλλαγής. Και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί μας δώσατε αυτήν την ευκαιρία.

Advertisement

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για την Νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μιαν Ελλάδα που θα ανήκει στον λαό της, μιαν Ελλάδα που θα την διαφεντεύει ο λαός της.

Απόψε γιορτάζουμε την νίκη. Πρώτα απ’ όλα των δημοκρατικών θεσμών, που καταξιώθηκαν στις 18 του Οκτώβρη του 1981. Γιορτάζουμε την νίκη της Αλλαγής.

Και θα’θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από τον λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας.

Γεια σας, ευχαριστώ, και να ξέρετε πως θα τιμήσω το μεγάλο συμβόλαιο τιμής, που συνήψα τόσα χρόνια μαζί σας.»

Πηγή:topontiki

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: