Τα plug-in υβριδικά εκπέμπουν έως και 4 φορές περισσότερο CO2 απ’ότι ανακοινώνουν

Τα plug-in υβριδικά εκπέμπουν έως και 4 φορές περισσότερο CO2 απ’ότι ανακοινώνουν
Advertisement

Μια ακόμη έρευνα δείχνει πως οι πραγματικές εκπομπές των plug-in υβριδικών μοντέλων (PHEV) είναι διπλάσιες έως τετραπλάσιες από αυτές που ανακοινώνουν οι εταιρίες, ανεξάρτητα από τον κύκλο δοκιμών (NEDC ή WLTP), και δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα, εάν τα plug-in υβριδικά δεν φορτίζονται τακτικά, τότε οι εκπομπές CO2 τους μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές ενός αυτοκινήτου με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από το ινστιτούτο Fraunhofer ISI και το Διεθνές Συμβούλιο για τις καθαρές μεταφορές (ICCT) που εξέτασαν δεδομένα χρήσης από περισσότερα από 100.000 plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, αποτελούμενα από 66 διαφορετικά μοντέλα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Κίνα.

Advertisement

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας υπάρχουν plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που παρότι αναφέρουν πως παράγουν 50 γραμμάρια CO2 ανά χλμ, τελικά στη πραγματικότητα παράγουν έως και 4 φορές περισσότερο CO2, με το νούμερο να ανεβαίνει ακόμη και στα 200 γρ/χλμ.

Ο λόγος είναι το γεγονός πως συνήθως διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις από την ηλεκτρική τους αυτονομία, με τους οδηγούς τους να επιλέγουν να μην φορτίζουν τις μπαταρίες, αλλά να γεμίζουν με βενζίνη το ρεζερβουάρ, ειδικά οι κάτοχοι εταιρικών αυτοκινήτων στα οποία οι εργοδότες καλύπτουν το κόστος ανεφοδιασμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν θέλουμε να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2 στη πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να μειωθούν οι ιπποδυνάμεις και να αυξηθεί η ηλεκτρική αυτονομία των plug-in υβριδικών μοντέλων στα 80-90 χλμ, έναντι των 30-60 χλμ που ισχύει σήμερα.

Στους δρόμους της Ευρώπης κυκλοφορούσαν μέχρι το 2019 περίπου 780.000 plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, τα περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Πηγή:autoblog

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: