Πρώτα σημάδια ελπίδας: Τι κάνουν τώρα οι χώρες που επέβαλαν lockdown πριν την Ελλάδα;

Πρώτα σημάδια ελπίδας: Τι κάνουν τώρα οι χώρες που επέβαλαν lockdown πριν την Ελλάδα;
Advertisement

Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας που τόσο η Ελλάδα όσο και μεγάλο μέρος της Ευρώπης βρήκαν ξανά μπροστά τους τον εφιάλτη του κορονοϊού και στη συνέχεια τον εφιάλτη των lockdown ως του ύστατου μέτρου αντιμετώπισης της πανδημίας. Πολλές χώρες άρχισαν, λοιπόν, να επιβάλουν μερικά ή ολικά lockdown.

Πρώτα για να δώσουν μια ανάσα στα συστήματα υγείας τους και, σε δεύτερο βαθμό, στην προσπάθεια να επέλθει μια σχετική κανονικότητα στο άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Αυτό που θα μας απασχολήσει εδώ είναι τι συμβαίνει με τις χώρες που επέβαλλαν πριν την Ελλάδα το lockdown.

Στην Ελλάδα φαίνεται δυστυχώς ότι ακόμα δεν έχουμε μπει στην κορύφωση της δύσκολης κατάστασης που επιφέρει το νέο -πολύ σφοδρότερο- κύμα της πανδημίας.

Advertisement

Το lockdown ήρθε και εδώ πολύ αργότερα από το πρώτα. Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται. Κι όμως φαίνεται μια σπίθα ελπίδας.. Πρώτα φυσικά από την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο.

Μετά όμως και από τα δεδομένα που μας έρχονται από Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Χώρες δηλαδή που επέβαλλαν τα μέτρα νωρίτερα από την Ελλάδα.

Βέλγιο- Oλικό lockdown

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές στο Βέλγιο αρχίζουν να παρουσιάζονται πολύ πιο αισιόδοξες ότι το peak του δεύτερου κύματος έγινε και τώρα τα πράγματα κυλούν πάλι προς μια σχετική ομαλότητα.

Advertisement

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι την Κυριακή σε όλο το Βέλγιο είχαμε 400 εισαγωγές λόγω COVID-19 στα νοσοκομεία. Αριθμός πολύ μεγάλος αλλά σίγουρα εμφανώς μειωμένος σε σύγκριση με τις 879 εισαγωγές στις 3 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα βλέπουμε να μειώνονται εμφανώς τα κρούσματα. Στις 30 Οκτωβρίου έφτασαν κοντά στις 24.000, ενώ χθες χθες ανακοινώθηκαν μόλις 2393.

Γερμανία- Μερικό lockdown

Σημάδια ελπίδας αρχίζουν να φαίνονται και στη Γερμανία. Ο Υπουργός Υγείας της χώρας Jens Spahn δήλωσε ότι τα πρώτα δείγματα το μερικό lockodown αποδίδει αρχίζουν να φαίνονται.

Advertisement

Ωστόσο, τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς και ίσως χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος της βδομάδας για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα. Στις 6 Νοεμβρίου είχαν εντοπιστεί στη χώρα 22.246 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Τις τελευταίες 3 μέρες βρίσκουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων να κινούνται μεταξύ 14.000 και 16.000 κρουσμάτων. Όχι κάτι εντυπωσιακό αλλά σίγουρα ένα καλό δείγμα για τη Γερμανία.

Γαλλία- Oλικό lockdown

Και στη Γαλλία έχουμε τα πρώτα θετικά δείγμα του καθολικού lockdown το οποίο επέβαλε ο Πρόεδρος Macron στις 30 Οκτωβρίου. Ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι έχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι τα μέτρα οδηγούν σιγά-σιγά στη επιπεδοποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων.

Advertisement

Πράγματι, κοιτώντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι στις 7 Νοεμβρίου είχαμε έναν εκρηκτικό αριθμό 86.852 νέων κρουσμάτων κορονοϊού. Χθες ανακοινώθηκαν λίγο περισσότερα από 22.000 κρούσματα. Ταυτόχρονα βέβαια χθες είχαμε 857 θανάτους.

Ένας τεράστιος αριθμός που όμως πρέπει να αποδίδεται κυρίως στη διασπορά του κορονοϊού πριν τα νέα μέτρα. Οι μέρες που ξημερώνουν για το Σύστημα Υγείας είναι δύσκολες. Ωστόσο, τουλάχιστον αρχίζει να αχνοφαίνεται ένα φως στο τούνελ.

Βοηθούν τελικά;

Προφανώς ξέρουμε ότι βοήθησαν στην επιπεδοποίηση της καμπύλης στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητα των νέων lockdown που έχουν επιβληθεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Advertisement

Ξέρουμε και το έχουμε πια ως βιωμένη εμπειρία ότι η αποτελεσματικότητα των lockdown χρειάζεται αρκετές μέρες ή και βδομάδες για να αρχίσει να φαίνεται. Πολλές φορές μάλιστα έχουμε κορύφωση των νέων κρουσμάτων που γίνεται αφού έχει αυτό επιβληθεί.

Αυτό οφείλεται στον τρόπο που διασπείρεται ο κορονοϊός αλλά και στη συμπτωματολογία της ασθένειας.

Παρότι όμως δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα ακόμα, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι. Τα στοιχεία από τις χώρες της Ευρώπης που πρώτες επέστρεψαν στον εφιάλτη του lockdown είναι ελπιδοφόρα.

Advertisement

Αναμένουμε και ελπίζουμε αυτή η τάση να επικυρωθεί και από τα δεδομένα που θα μας έρθουν τις επόμενες μέρες. Τίποτα όμως δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό.

Όπως είπε και ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τedros Ghebreyesus: “Εμείς μπορεί να κουραστήκαμε με τον κορονοϊό, ο κορονοϊός όμως δεν κουράστηκε μαζί μας”.

Πηγή:oneman

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: