Ποσά που ζαλίζουν: Πόσα χρήματα έβγαζαν οι διάσημοι στα 70s – Οι φορολογικές δηλώσεις της Ελληνικής showbiz

Ποσά που ζαλίζουν: Πόσα χρήματα έβγαζαν οι διάσημοι στα 70s – Οι φορολογικές δηλώσεις της Ελληνικής showbiz
Advertisement

Στις αρχές του 1980, η τότε κυβέρνηση έκρινε καλό να δημοσιεύσει τα ετήσια εισοδήματα όχι μόνο των βουλευτών, αλλά γενικά κάθε διάσημου Έλληνα της εποχής.

Οι φορολογικές δηλώσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια. Αυτός είναι ένας κανόνας που ίσχυε από πάντα στην Ελλάδα, ειδικά όταν πρόκειται για εκπροσώπους της εγχώριας σόου μπιζ.

Η τότε κυβέρνηση του 1980 θεώρησε καλό να δημοσιεύσει τα ετήσια εισοδήματα όχι μόνο των βουλευτών, αλλά γενικά κάθε διάσημου Έλληνα της εποχής βάσει των φορολογικών δηλώσεων, που είχαν υποβάλλει την προηγούμενη χρονιά (πρακτικά για τα εισοδήματα του 1978).

Advertisement

Ίσως σκέφτηκαν ότι ήταν μια ευκαιρία επίδειξης διαφάνειας, όμως το στοίχημα θα κερδιζόταν αν μετά τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων ακολουθούσε και κάποιος έλεγχος ορισμένων αξιοπερίεργων αποτελεσμάτων, όπως προκύπτουν από τη σύγκριση των στοιχείων.

Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του 1979, ο Νίκος Ρίζος ήταν ο πιο πλούσιος Έλληνας ηθοποιός του 1978 με συνολικό εισόδημα 1.974.618 δραχμές.

Την ίδια χρονιά, ο Θανάσης Βέγγος κέρδισε περίπου 140.000 δραχμές λιγότερες. Τρίτος στη λίστα ήταν ο Κώστας Καζάκος με έσοδα λιγότερα του ενάμιση εκατομμυρίου.

Advertisement

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δήλωσε εισόδημα 1.357.000 δρχ., περίπου 100.000 δρχ περισσότερα από τον Τάκη Μηλιάδη!

Η λίστα των εκατομμυριούχων ηθοποιών του 1978 συνεχίζεται (με φθίνουσα σειρά) με τους Άγγελο Αντωνόπουλο, Αλέκο Αλεξανδράκη, Κάτια Δανδουλάκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Διονύση Καλό, Σωτήρη Μουστάκα, Κώστα Χατζηχρήστο, Νίκο Τζόγια και Αλέξη Μινωτή.

Πολύ πλουσιότεροι δήλωναν οι τραγουδιστές. Το ζεύγος Τόλης Βοσκόπουλος και Μαρινέλλα στην κοινή τους φορολογική δήλωση δήλωναν εισοδήματα λίγο πάνω από 7.000.000 δραχμές.

Ο μόνος που τους ξεπερνούσε στον ευρύτερο χώρο της μουσικής ήταν ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με έσοδα 7.387.166 δραχμών.

Advertisement

Έκπληξη ήταν και το όνομα του δεύτερου πλουσιότερου Έλληνα τραγουδιστή της χρονιάς. Ο Γιώργος Κατσάμπας έβγαλε περίπου 3.634.000 δραχμές!

Ο Γιάννης Πάριος για λίγο δεν άγγιξε τα 3.000.000, ενώ κάτι λιγότερο από 2.5 εκατομμύρια δραχμές δήλωσε ο Σταμάτης Κόκκοτας.

Ακολουθούν, ο Στράτος Διονυσίου και ο Γιάννης Πουλόπουλος που το εισόδημα του ανήλθε λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια το 1978.

Μεταξύ των εκατομμυριούχων τραγουδιστών της χρονιάς η Λίτσα Διαμάντη, ο Κώστας Χατζής, η Χαρούλα Αλεξίου (και οι τρεις δήλωναν εισοδήματα άνω του 1.5 εκατομμυρίου), όπως επίσης ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Κοινούσης. Στη συγκεκριμένη λίστα, μόλις που κατάφερε να βρεθεί και ο Γιώργος Νταλάρας.

Advertisement

Πλουσιότερος της Βουγιουκλάκη δήλωνε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης με έσοδα περίπου 1,5 εκατομμυρίων, ενώ ένας άλλος άνθρωπος των γραμμάτων που ανήκε στο κλαμπ των εκατομμυριούχων ήταν ο Νίκος Γκάτσος.

Αρκετά πίσω από το εκατομμύριο αλλά με εισοδήματα άνω των 800.000 δραχμών ακολουθούσαν ο Γιάννης Ρίτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης στην προ νόμπελ εποχή. Τα γράμματα στην Ελλάδα δεν έφερναν ποτέ τα ίδια χρήματα με την πίστα!

Πηγή:enimerotiko

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: