Πώς o ιδρυτής των Zara κατάφερε να διπλασιάσει τα χρήματά του με μία κίνηση

Πώς o ιδρυτής των Zara κατάφερε να διπλασιάσει τα χρήματά του με μία κίνηση
Advertisement

Μέσα σε τρία χρόνια, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής των Zara, Amancio Ortega, κατάφερε να διπλασιάσει τα χρήματά του σε μια ασυνήθιστη γι΄αυτόν επένδυση, καθώς προτιμά να τοποθετείται σε ακίνητα.

Στα μέσα του 2018, η εταιρεία του Ισπανού επιχειρηματία Pontegadea Inversiones, αγόρασε μερίδιο 9,99% στην Telefonica SA, μια ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η αποτίμησή της ήταν περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη, η  American Tower Corp. ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 7,7 δισ. ευρώ για το 70% των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αποφέροντας στον ιδρυτή της Zara απόδοση τουλάχιστον 103%.

Advertisement

«Όταν η Pontegadea «μπήκε» στο Telxius, η επιχείρηση δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο είναι τώρα», δήλωσε ο Ignacio Cantos, διευθυντής επενδύσεων στην ATL Capital στη Μαδρίτη. «Τελικά, αποδείχθηκε πολύ καλή συμφωνία». Ο εκπρόσωπος της Pontegadea δεν έκανε κάποιοι σχόλιο.

Ο 84χρονος Amancio Ortega παραδοσιακά διοχετεύει τα έσοδα της μητρικής εταιρείας Zara Inditex SA στα ακίνητα, έχοντας δημιουργήσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας λιανικής το 2001, ο Ισπανός μεγιστάνας έχει λάβει πάνω από από 9 δισ. δολάρια σε μερίσματα.

Advertisement

Η αξία των ακινήτων του Ortega ανέρχεται σε 15,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το χαρτοφυλάκιό του, το μεγαλύτερο μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της  Ευρώπης.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αγορά ενός κτιρίου γραφείων του κεντρικού Λονδίνου, ενώ έχει στην κατοχή της κτίρια-ορόσημα όπως το κτίριο Haughwout στο Μανχάταν.

Το 2019, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτης των Zara αγόρασε επίσης μερίδιο στην εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου Enagas SA.

Οι χειριστές πύργων τηλεπικοινωνιών και αγωγών φυσικού αερίου έχουν γενικά προβλέψιμα έσοδα και απαιτούν σχετικά μικρή επένδυση όταν λειτουργούν, χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν την προσοχή του Ortega.

Advertisement

Γιος εργάτη σιδηροδρόμων, ο Ortega είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας με περιουσία 66,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Οι αποδόσεις από τη συμφωνία με την Telxius Telecom θα τον βοηθήσουν να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην Inditex, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει τα καταστήματά της. Η περιουσία του Ortega μειώθηκε κατά 9 δισ. δολάρια πέρυσι, καταγράφοντας τις περισσότερες απώλειες παγκοσμίως.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: