Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις – Η Βρετανία «απαγορεύει» το εμβόλιο της Astrazeneca στους κάτω των 30 ετών

Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις – Η Βρετανία «απαγορεύει» το εμβόλιο της Astrazeneca στους κάτω των 30 ετών
Advertisement

Οι Βρετανοί κάτω των 30 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο κορονοϊού της AstraZeneca λόγω των τεκμηριωμένων στοιχείων που το συνδέουν με σπάνιους θρόμβους αίματος, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Βρετανίας.

Σε ένα μεγάλο πλήγμα για τη διάθεση εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως γράφει η Daily Mail, η κυβερνητική συμβουλευτική ομάδα συνιστά σε υγιείς ανθρώπους ηλικίας 19 έως 29 ετών να προσφέρονται είτε εμβόλια της Pfizer είτε της Moderna όταν το πρόγραμμα μετακινειθεί στις νεότερες ομάδες τους επόμενους μήνες.

Advertisement

Μια ανασκόπηση από τον παρατηρητή φαρμάκων του MHRA διαπίστωσε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου 79 από τους 20 εκατομμύρια Βρετανούς που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν υποστεί θανατηφόρους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο ή τις αρτηρίες, ποσοστό περίπου ένα στα 250.000. Δεκαεννέα από τις περιπτώσεις πέθαναν, ενώ οι τρεις ήταν κάτω των 30 ετών.

Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόδειξη, αλλά η σύνδεση έγινε πιο «σταθερή»

Το MHRA επέμεινε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόδειξη ότι το βρετανικό εμβόλιο προκαλεί τους θρόμβους, αλλά παραδέχτηκε ότι η σύνδεση έγινε πιο «σταθερή».

Advertisement

Η ανασκόπηση ώθησε την κυβερνητική συμβουλευτική ομάδα εμβολίων, το JCVI, να συστήσει σε άτομα ηλικίας 18 έως 29 ετών να λάβουν εναλλακτική δόση.

Περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca έχουν μέχρι σήμερα χορηγηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: