Το ιστορικό ενεδρών θανάτου σε δημοσιογράφους – Ο Γκιόλιας, ο τυχερός Χίος και ο ηρωικός Συρίγος

Το ιστορικό ενεδρών θανάτου σε δημοσιογράφους – Ο Γκιόλιας, ο τυχερός Χίος και ο ηρωικός Συρίγος
Advertisement

Το ιστορικό ενεδρών θανάτου σε δημοσιογράφους – Σοκ και θλίψη στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του το μεσημέρι της Παρασκευής, έχοντας δεχθεί τουλάχιστον έξι σφαίρες.

Σημειώνεται ότι, ο δημοσιογράφος είχε βγει από το όχημα του και βρισκόταν έξω από το σπίτι του. Ένα μηχανάκι με δύο άτομα πέρασε από δίπλα του και άρχισαν να πυροβολούν. Το έγκλημα έγινε στην οδό Ανίνου στον ‘Άλιμο. Οι δράστες του είχαν στήσει ενέδρα και άδειασαν πάνω του μια γεμιστήρα.

Advertisement

Σύμφωνα με το Athensmagazine.gr μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενεδρών θανάτου, που έγραψαν την ιστορία τους με το δικό τους τρόπο στην Ελλάδα, με δύο εξ αυτών να έχουν πετύχει είναι οι παρακάτω:

Το ανεξιχνίαστο «γάζωμα» του Σωκράτη Γκιόλια

Όλη η Ελλάδα είχε συγκλονιστεί στις 10 Ιουλίου 2010, όταν έγινε γνωστή η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, με το τραγικό συμβάν να λαμβάνει χώρα έξω από το σπίτι του.

Είκοσι κάλυκες από πυροβόλο όπλο περισυνέλλεξαν οι αστυνομικοί από τον τόπο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη.

Advertisement

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, και όπως δήλωσε η σύζυγος του δολοφονηθέντος στην αστυνομία, άγνωστος χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός τους και όταν ο δημοσιογράφος άνοιξε αντίκρισε έναν άγνωστο ο οποίος του είπε ότι κάποιοι έκλεβαν το ΙΧ αυτοκίνητό του κάτω από την πολυκατοικία.

Ο Γκιόλιας κατέβηκε γρήγορα στην είσοδο όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητο και εκεί άγνωστοι τον «γάζωσαν» με πυροβόλο όπλο με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν.

Στη συνέχεια διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο και πιθανότατα ήταν τρία άτομα. Γύρω στις 7 το πρωί σε σχετικά μικρή απόσταση από τον τόπο της δολοφονίας , βρέθηκε καμένο ένα ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο εξετάζεται αν ήταν των δραστών.

Advertisement

Τα κίνητρα της δολοφονίας εξακολουθούν να είναι αδιευκρίνιστα, ενώ από την αστυνομία δεν αποκλείεται καμία εκδοχή.

Η επίθεση στον Στέφανο Χίο

Η υπόθεση Καραϊβάζ μας οδηγεί και σε αποτυχημένα περιστατικά δολοφονικών ενεργειών, με πιο πρόσφατη εκείνη του Ιουλίου του περασμένου έτους απέναντι στον Στέφανο Χίο. Υπενθυμίζεται ότι, οι δύο άγνωστοι έστησαν ενέδρα έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια.

Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, ο Στέφανος Χίος δέχθηκε δύο σφαίρες στο λαιμό και τα πλευρά, ενώ δύο ακόμη βολίδες καρφώθηκαν στο αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άνδρες που φορούσαν κουκούλες είχαν στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του δημοσιογράφου στα Βριλήσσια και μόλις ο Στέφανος Χίος εμφανίστηκε, ένας από τους δράστες τον πλησίασε ενώ το θύμα ήταν ακόμα μέσα στο αυτοκίνητό του και τον πυροβόλησε δύο φορές σχεδόν εξ επαφής από το παράθυρο του οδηγού.

Advertisement

O δημοσιογράφος αντέδρασε άμεσα, ανοίγοντας με δύναμη την πόρτα του αυτοκινήτου του, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον επίδοξο δολοφόνο του και να μπλοκάρει το όπλο του. Μάλιστα, άρχισε να φωνάζει- τις φωνές άκουσε και η σύζυγός του που έσπευσε να δει τι συνέβαινε.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος εμφανίστηκε αιμόφυρτος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και από έκει, με δεδομένο ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου παραμένει για νοσηλεία. Ο Στέφανος Χίος νοσηλεύεται σε καταστολή με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μία σφαίρα τον πέτυχε στο λαιμό περνώντας ξυστά από την καρωτίδα, ενώ η δεύτερη πέρασε πάνω από το αριστερό στήθος λίγα εκατοστά μακριά από την καρδιά και αυτό που έσωσε τον δημοσιογράφο είναι το γεγονός ότι το όπλο του δράστη μπλόκαρε πριν αδειάσει και τις υπόλοιπες σφαίρες πάνω του.

Advertisement

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια συνεργού του. Στην πρώτη του κατάθεση, ο Χίος είχε πει πως «κάποιοι θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση» εξαιτίας συγκεκριμένων δημοσιευμάτων της εφημερίδας του, συνεχίζοντας μάλιστα μέσω αυτής να στοχοποιεί ανθρώπους, που ενδεχομένως εκείνος θεωρούσε ως υπόπτους.

Οι μαχαιριές στον… πολυμετωπικό Φίλιππο Συρίγο

Γυρίζουμε τον χρόνο σε μια υπόθεση που κρατά από το 2004, όταν και τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, ενώ ήμασταν «μεθυσμένοι» με το απολαυστικό νέκταρ των Ολυμπιακών Αγώνων, δύο δράστες επιτέθηκαν στον κορυφαίο αθλητικό συντάκτη, Φίλιππο Συρίγο.

Όπως αναφέρουν οι τότε πληροφορίες της εποχής, ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» είχε μόλις βγει από τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Supersport FM, στη διασταύρωση των οδών Αριστείδου και Έλλης στην Καλλιθέα, και κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του, όταν δέχτηκε επίθεση από δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, οι οποίοι τον χτύπησαν στο κεφάλι με σιδηρολοστό και τον μαχαίρωσαν στην πλάτη τέσσερις φορές.

Advertisement

Το περιστατικό συνέβη στις 4 το απόγευμα. Αφού χτύπησαν τον Φίλιππο Συρίγο, οι δύο δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Εκείνος ακολούθως ειδοποίησε συναδέλφους του με το κινητό του τηλέφωνο και στη συνέχεια αυτοί τον μετέφεραν αιμόφυρτο στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, όπου εισήχθη στο χειρουργείο, για να περιποιηθούν οι γιατροί τα τραύματα του.

Ο ίδιος, έχοντας φύγει από τη ζωή τον Οκτώβρη του 2013, είχε δώσει συνέντευξη Τύπου και είχε μιλήσει για όσα είχαν συμβεί τότε. Αναφορικά με τους δράστες και τα κίνητρά τους, είπε: «Δεν έχω καμία διάθεση να δημιουργήσω υπόπτους ή να κατασκευάσω ενόχους σε σχέση με αυτούς που με χτύπησαν ή τους ενδεχόμενους ηθικούς αυτουργούς.

Είχα τρία ανοιχτά μέτωπα: Την υπόθεση Καραϊσκάκη, την υπόθεση της «Οκταγκον» και την υπόθεση της ντόπας. Η σειρά που ανέφερα τα μέτωπα ήταν τυχαία. Τα υπόλοιπα είναι θέμα της Αστυνομίας, που πιστεύω πως έχει τη διάθεση να βρει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς».

Advertisement

Στη συνέχεια, ο Φ. Συρίγος περιέγραψε το ιστορικό της επίθεσης: «Γύρω στις 16.10 έφυγα από τον «SuperΣΠOP FM» στην Καλλιθέα. Κατευθύνθηκα σε έναν παράπλευρο δρόμο, που είχα αφήσει το αυτοκίνητό μου. Μόλις έστριψα, άκουσα μια φωνή: «Ο Συρίγος;». Αυτός που είπε το όνομά μου ήταν Ελληνας.

Δέχτηκα το πρώτο χτύπημα από μια σιδερογροθιά στο κεφάλι και ακολούθησαν 3-4 χτυπήματα. Ο δεύτερος δράστης με μαχαίρωσε από πίσω, κάτι που δεν αντιλήφθηκα. Δεν έπεσα στο έδαφος, δεν έχασα τις αισθήσεις μου. Φώναξα βοήθεια και είδα τους δύο δράστες να απομακρύνονται όταν έστριψα το κεφάλι μου.

Ο ένας ήταν ψηλός, γύρω στο 1,85, γυμνασμένος με ένα άσπρο κράνος. Ετσι, όπως άκουσα την εκφορά του ονόματός μου, έχω την πεποίθηση πως ήταν Ελληνας. Δεν είδα πρόσωπο. Ο άλλος ήταν πιο κοντός και αρκετά πιο αδύνατος. Πρέπει να ήταν αυτός που χρησιμοποίησε μαχαίρι. Το κίνητρο, από όπου κι αν προέρχεται, είναι σαφές.

Advertisement

Ηθελαν να μου κλείσουν το στόμα ή να με εκδικηθούν για κάτι. Στη ζωή μου δεν ξέρω κανέναν, που να έχει τέτοιο προσωπικό πρόβλημα μαζί μου που να αποπειραθεί να με σκοτώσει. Ανθρωποι που μπορεί να είχαν τόσο σοβαρό πρόβλημα μαζί μου προέρχονται μόνο από τα τρία μέτωπα που σας ανέφερα».

Ερωτηθείς για το αν είχε δεχτεί απειλές, που να τον προϊδέαζαν για το τι θα επακολουθούσε, απάντησε: «Δεν είχα δεχτεί καμία απειλή μέσω τηλεφώνου και τα μηνύματα που είχα δεχτεί στις δύο τελευταίες εκπομπές μου δεν ήταν απειλητικά.

Ηταν η δικαιολογημένη αντίδραση κάποιων φανατικών οπαδών, αλλά δε θεώρησα από την πείρα μου πως τα λόγια τους συνιστούσαν απειλή. Στις εκπομπές μου υπήρχαν ερωτήσεις που αφορούσαν και τα τρία αυτά μέτωπα».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: