Κορονοϊός: Το φάρμακο που σχεδόν «εξαφάνισε» το ιϊκό φορτίο σε μολυσμένα ποντίκια

Κορονοϊός: Το φάρμακο που σχεδόν «εξαφάνισε» το ιϊκό φορτίο σε μολυσμένα ποντίκια
Advertisement

Ερευνητές από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και ομάδα από τις ΗΠΑ ανέπτυξαν μία αντιιϊκή θεραπεία που σκότωσε το ιϊκό φορτίο του κορονοϊού σε μολυσμένα ποντίκια κατά 99,9%.

Ο επικεφαλής καθηγητής Νάιτζελ ΜακΜίλαν από το Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ αποκάλεσε αυτήν την έρευνα «αποστολή αναζήτησης και καταστροφής» όπου η θεραπεία στοχεύει γενετικά τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Menzies Health Institute του Κουίνσλαντ και το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο City of Hope άρχισε την κοινή έρευνα τον περασμένο Απρίλιο. Εφάρμοσαν μία ιογενή προσέγγιση «επόμενης γενιάς» χρησιμοποιώντας τεχνολογία RNA που επιτίθεται απευθείας στο γονιδίωμα του ιού, σταματώντας την εξάπλωσή του.

Advertisement

Όπως είπε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, η αντι-ιϊκή θεραπεία «προκαλεί την καταστροφή του γονιδιώματος και ο ιός δεν μπορεί να αναπτυχθεί πια – έτσι εγχέουμε τα νανοσωματίδια και πηγαίνουν και βρίσκουν τον ιό και τον καταστρέφουν ακριβώς όπως ένας πύραυλος που αναζητά θερμότητα» και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να το «συσκευάσουμε» ως σωματίδιο και το στείλαμε μέσω της ροής αίματος για να επιτεθεί στον ιό. Ταξιδεύει μέσω των πνευμόνων και κυριολεκτικά θα εισχωρήσει σε όλα τα κύτταρα των πνευμόνων, αλλά θα καταστρέψει μόνο τα πνευμονικά κύτταρα με τον ιό, τα φυσιολογικά κύτταρα δεν βλάπτονται καθόλου από αυτήν τη θεραπεία» σημείωσε ο ΜακΜίλαν.

Αν και δεν είναι θεραπεία, είναι μέθοδος που μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ιού στους πνεύμονες κατά 99,9% «οπότε είναι τόσο καλή σαν θεραπεία» είπε ακόμη και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι βασικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν στις ΜΕΘ».

Advertisement

Σημείωσε ακόμη ότι παραδοσιακά αντιιϊκά φάρμακα όπως η ζαναμιβίρη και η ρεμδεσιβίρη μειώνουν τα συμπτώματα και βοηθούν ανθρώπους να αναρρώσουν γρηγορότερα.

«Όπου η θεραπεία αυτή σταματά στην ουσία τον πολλαπλασιασμό του ιού, έτσι ο οργανισμός μπορεί να ανακάμψει και να αναρρώσει πολύ πιο γρήγορα. Βασικά πρέπει να εξαλείψουμε το ενδεχόμενο άνθρωποι να πεθαίνουν από αυτήν την ασθένεια, αν λάβουν εγκαίρως θεραπεία.

Μας επιτρέπει να θεραπεύουμε εκείνους τους ανθρώπους που πάσχουν από τον ιό που είναι πολύ άρρωστοι, ή εκείνους που ενδέχεται να κινδυνεύουν να εκτεθούν στον ιό, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε καραντίνα στο ξενοδοχείο.

Θα είναι βέβαιοι ότι δεν θα υποφέρουν από την ασθένεια καθαυτή» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι η θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη από το 2023, κάτι που θα εξαρτηθεί από την επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών.

Advertisement

«Θυμηθείτε ότι ο ιός δεν φεύγει, θα ζούμε με αυτόν για πάντα πλέον» πρόσθεσε ακόμη ενώ ο συνεργάτης του καθηγητής Κέβιν Μόρις είπε πως η θεραπεία αυτή σχεδιάστηκε για να μειώνει το ιικό φορτίο τόσο στην αρχική SARS-CoV-1 όσο και στη SARS-CoV-2 και τη MERS αλλά και «σε όλες τις νέες μεταλλάξεις που μπορεί να προκύψουν τον μέλλον επειδή στοχεύει υπερ-διατηρημένες περιοχές στο γονιδίωμα του ιού» και υπογράμμισε πως «τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τη θεραπεία μέσα στο σώμα παραμένουν σταθερά στους 4 βαθμούς Κελσίου για 12 μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου για διάστημα άνω του μηνός, έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες αποθήκευσης και διανομής».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: