Πανσέληνος της φράουλας: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Advertisement

Μοναδικές εικόνες από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο προσέφερε το βράδυ της Πέμπτης, 24 Ιουνίου, ο φωτογραφικός φακός από την τελευταία πανσέληνο της χρονιάς, την επονομαζόμενη και «πανσέληνο της φράουλας».

Για μια ακόμη φορά το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη με αποτέλεσμα η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία  υπερπανσέληνος για το 2021.  Είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου.

Advertisement
H «πανσέληνος της φράουλας» από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (πηγή: Eurokinissi)

Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί.

Advertisement

Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: