Τα 8 προνόμια που έχουν από σήμερα μόνο οι εμβολιασμένοι

Τα 8 προνόμια που έχουν από σήμερα μόνο οι εμβολιασμένοι
Advertisement

Χωρίς μάσκα στο γραφείο, απαλλαγή από το self test, ελεύθερα ταξίδια, χωρίς καντίνα μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσματα και άλλα ατομικά και συλλογικά προνόμια απολαμβάνουν στη χώρα μας οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος 14 ημέρες αφότου έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, δηλαδή είτε έχει κάνει μία δόση Johnson & Johnson, είτε και τη δεύτερη Pfizer, Moderna ή AstraZeneca.

Χωρίς self test στην εργασία

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση της διενέργειας self test και τη δήλωσή του στο σύστημα Εργάνη.

Advertisement

Χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια

Οι ασκούμενοι στα γυμναστήρια που είναι πλήρως εμβολιασμένοι όχι μόνο δεν θα φορούν μάσκα, αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα απαλλάσσονται και από το self test.

Ταξίδια στα νησιά χωρίς τεστ

Για τη μετακίνηση προς στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού, rapid ή self-test.

Οποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού απλώς το συμπληρώνει στη βεβαίωση που διατίθεται στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας πριν μπει σε πλοίο.

Advertisement

Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια προς τα νησιά με τα αεροπλάνα, μόνο που ο έλεγχος γίνεται είτε στο check-in, είτε στην έξοδο επιβίβασης.

Διευκρινίζεται ότι τεστ απαιτείται μόνο για την μετάβαση σε νησί και όχι για τη μετάβαση στην ηπειρωτική χώρα από το νησί.

Απαλλαγή από self test σε κλειστούς κινηματογράφους

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και χωρίς self test επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Σύντομα χωρίς μάσκα στο γραφείο

Ακόμη ένα προνόμιο για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι η δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε μικρές συγκεντρώσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους, ακόμη και σε κλειστούς χώρους, όπως είναι ο χώρος εργασίας.

Advertisement

Όπως τόνισε κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, «δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να σταματήσουμε να φοράμε τη μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, καθώς ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού σε κλειστούς χώρους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο προφανώς στο σπίτι μας ανάμεσα σε εμβολιασμένους δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα, καθώς επίσης και στο γραφείο.

Και σε ένα γραφείο ακόμα, όταν δεν έχεις επαφή με το κοινό, εφόσον στο γραφείο είναι δύο ή τρεις υπάλληλοι, οι οποίοι είναι όλοι εμβολιασμένοι και εκεί θα μπορούσε δυνητικά να συζητηθεί να μη φορούν μάσκα».

Advertisement

Ωστόσο, όπως τόνισε, η κουβέντα για την πλήρη κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους ανάμεσα σε εμβολιασμένους, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Χωρίς τεστ μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν απαιτείται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού άν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

«Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα», είτε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Χωρίς καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα

Στην ίδια λογική, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζεται να παραμείνουν επί 10 ημέρες απομονωμένοι στο σπίτι τους, εάν έρθουν σε επαφή με θετικό στον κορονοϊό.

Advertisement

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ισχύει και για όσους είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη και έχουν αναρρώσει κατά τους προηγούμενους 6 μήνες.

Πανηγύρια μόνο σε περιφερειακές ενότητες με εμβολιασμένους

Το πρώτο συλλογικό προνόμιο που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι ότι οι εμποροπανηγύρεις επιτρέπονται μόνο στις περιφερειακές ενότητες όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 50% των κατοίκων της περιοχής.

Έρχονται και άλλα προνόμια

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να κατοχυρωθεί θεσμικά η παραχώρηση του δικαιώματος σε καταστηματάρχες της εστίασης και του τουρισμού, να επιτρέπουν την είσοδο στους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Advertisement

Δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί στη συμμετοχή σε δημόσια θεάματα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων.

Στόχος των μέτρων δεν είναι μόνο να δοθούν προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά και να προστατεύσουν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, οι οποίοι στην πραγματικότητα καθυστερούν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: