Νέα μέτρα: Απαραίτητο το τεστ και για τους πλήρως εμβολιασμένους αν δεν έχουν περάσει 14 μέρες από τη 2η δόση

Advertisement

Αλλαγές στις μετακινήσεις στα νησιά τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, μετά την δεδομένη κατά τους επιστήμονες επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, που απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Με δεδομένη την βούληση της κυβέρνησης να μην ληφθούν εκ νέου οριζόντια μέτρα, σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, οι όποιες αλλαγές αποτελούν κίνητρο προς τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις στα νησιά. Οι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Advertisement

Ωστόσο αν δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται σε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών. Το self test πλέον δεν θα γίνεται δεκτό, παρά μόνον για τους ανήλικους άνω των 12 ετών.

Ωστόσο το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Κι αυτό επειδή η πλατφόρμα για κάποιες κατηγορίες καθυστέρησε να ανοίξει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Επιπλέον, δυσφορία εκφράζουν και όσοι έχουν μεν λάβει την πρώτη δόση και δεν έχουν κάνει τη δεύτερη -κυρίως όσοι έλαβαν το σκεύασμα της AstraZeneca, όπου το διάστημα είναι μεγαλύτερο –.

Ως εκ τούτου, για να μεταβούν στα νησιά θα πρέπει να υποβληθούν και να καταβάλλουν το τίμημα του rapid ή μοριακού τεστ.

Advertisement

«Αυτός που κάνει την πρώτη δόση δεν έχει ολοκληρώσει την ανοσία του» ξεκαθάρισε και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, εξηγώντας ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε μοριακό ή rapid test.

Σημειώνεται ότι αναγκαίο είναι το αρνητικό τεστ και για εκείνους που έχουν συμπληρώσει μεν τον εμβολιασμό τους, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον πλήρη εμβολιασμό, οπότε και τίθεται σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αν και μπορεί να εκδοθεί από την επόμενη μέρα του πλήρους εμβολιασμού).

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: