Αυτή είναι η πόλη που ξεπέρασε το Ισραήλ κι έγινε case study στους εμβολιασμούς

Αυτή είναι η πόλη που ξεπέρασε το Ισραήλ κι έγινε case study στους εμβολιασμούς
Advertisement

Μπορεί μόνο 21 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ να έπιασαν τον στόχο, που είχε θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εμβολιάζοντας το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους με τουλάχιστον μία δόση κατά του κορονοϊού μέχρι την 4η Ιουλίου, όμως σε αυτόν τον εμβολιαστικό αγώνα ταχύτητας υπάρχει νικητής.

Η πολιτεία του Βερμόντ των 643.000 κατοίκων, το χειμερινό τουριστικό θέρετρο στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας, έκοψε πρώτο το νήμα της επίτευξης τείχους ανοσίας σε ποσοστό 70% τον περασμένο Μάιο και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της εμβολιαστικής κάλυψης σημειώνοντας έως τώρα επίδοση 85,4% την υψηλότερη σε όλη την αμερικανική επικράτεια και όχι μόνο.

Advertisement

Το εντυπωσιακό ποσοστό εμβολιασμών του Βερμόντ το καθιστά εκ των πραγμάτων case study με την επιστημονική κοινότητα να μελετά τους επιμέρους παράγοντες, που συνέβαλαν στην καθολική συμμετοχή με το ερώτημα, που κυριαρχεί πλέον στις ΗΠΑ να είναι πότε θα εμβολιαστεί και ο τελευταίος πολίτης της πολιτείας με τα πανέμορφα φυσικά τοπία.

Η μαζική κλίμακα των εμβολιασμών στο Βερμόντ είχε άμεσο αντίκτυπο στο δείκτη των νέων μολύνσεων αλλά και στον αριθμό των θανάτων με την μικρή αμερικανική πολιτεία να αποκαλείται πλέον η πιο ασφαλής υγειονομικά περιοχή στις ΗΠΑ.

Ως βασικός παράγοντας συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θεωρείται το συντριπτικό ποσοστό των λευκών της κοινότητας αλλά και ο αυξημένος μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού.

Advertisement

Επιπλέον, οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία της πολιτείας ακολουθώντας πιστά τις συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών με τη συμπεριφορά τους να διακρίνεται από υψηλό βαθμό ατομικής και κοινωνικής ευθύνης.

Ο πιο σημαντικός όμως δείκτης του επιτεύγματος του Βερμόντ είναι ότι κατόρθωσε σε χρόνο να ρεκόρ να εμβολιάσει πλήρως τα τρία τέταρτα του ενήλικου πληθυσμού του.

Ειδικότερα, στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό εμβολιασμού ξεπερνά το 90% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, μια κατηγορία που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα στην χώρα μας για την τρέχουσα περίοδο, οι εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 56%.

Advertisement

Οι πραγματικά θεαματικές αυτές επιδόσεις είχαν ως αποτέλεσμα την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στην πολιτεία σηματοδοτώντας το τέλος ενός πολύ δραματικού κύκλου της πανδημίας, που έως τώρα έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 600.000 Αμερικανούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η φυσική απόσταση και ο ανώτατος αριθμός των συναθροίσεων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αποτελούν παρελθόν.

Σε ισχύ εξακολουθούν να παραμένουν μόνο οι περιορισμοί, που έχει θέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αφορούν στην χρήση μάσκας στα μέσα συγκοινωνίας μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καθώς και μέτρα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στην κανονικότητα δε θα ήταν δυνατό να γίνει αμέσως. Για τον λόγο αυτό, τόσο οι δήμοι όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να θέσουν κανόνες, που θα είναι αυστηρότεροι από τα μέτρα του κράτους, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο στην προσπάθεια ανάσχεσης μιας νέας έξαρσης της νόσου.

Τα περιοριστικά μέτρα είχε προγραμματιστεί να αρθούν νωρίτερα όμως ο κίνδυνος εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» αύξησε σε άνω του 80% το ποσοστό της απαιτούμενης εμβολιαστικής κάλυψης.

Οι αρχές δεν εφησυχάζουν και οι πολίτες αντιμέτωποι με το «άγχος επανεισόδου»

Παρά το υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμού όμως, οι υγειονομικές υπηρεσίες της πολιτείας όχι μόνο δεν εφησυχάζουν αλλά εντείνουν την προσπάθεια τους για να πειστούν όσοι έως σήμερα δεν έχουν επισκεφτεί το εκτεταμένο εμβολιαστικό δίκτυο.

Advertisement

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα άτομα, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα τείνουν να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή να έχουν συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, αποτελώντας εν δυνάμει εστίες νέων μολύνσεων, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στην κοινότητα.

Το ποσοστό εμβολιασμού ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία και την τοποθεσία. Μάλιστα, ενδεικτική του πνεύματος κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, που χαρακτηρίζει την κοινότητα στο Βερμόντ, είναι η πρόσφατη επιστολή 130 επιχειρήσεων και οργανισμών προς τον κυβερνήτη της πολιτείας ζητώντας του να καθυστερήσει την άρση των απαγορεύσεων υπό τον φόβο ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως θα έθετε σε κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που δεν είχαν έως τότε εμβολιαστεί.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος στην περίπτωση του Βερμόντ έχει να κάνει με την ψυχολογία του πληθυσμού της πολιτείας, που εξέρχεται από την ψυχοφθόρα περίοδο έξαρσης της πανδημίας των τελευταίων 18 μηνών.

Advertisement

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι καταγράφουν στην περιοχή μία εκτεταμένη αγχώδη κατάσταση, που βιώνουν οι πολίτες, την οποία χαρακτηρίζουν ως «άγχος επανεισόδου».

Οπως διαπιστώνουν οι ψυχολόγοι, το άγχος των ανθρώπων φαίνεται να προέρχεται από δύο διαφορετικές πηγές:

Καταρχήν, παρά το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού, οι πολίτες διατηρούν τον φόβο ότι θα αναπτύξουν την νόσο εάν σταματήσουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες προστασίες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια γενικευμένη αβεβαιότητα και ανασφάλεια αναφορικά με την κοινωνική επαφή και την πλήρη επαναδραστηριοποίηση στην κοινότητα.

Advertisement

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την άποψη των ειδικών, βάσει της οποίας, θα χρειαστεί χρόνος για την μετάβαση καθώς οι πολίτες έχουν τους δικούς τους μοναδικούς ρυθμούς επανόδου στην προηγούμενη πραγματικότητα, κάτι που θα συμβεί όταν θα φτάσουν στο σημείο να νιώσουν απόλυτα ασφαλείς.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: