Παπαευαγγέλου: Ίσως και αύριο οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών

Advertisement

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη κατά την οποία οι νοσηλείες των εφήβων 12 -15 ετών, στις ΗΠΑ, ήταν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις νοσηλείες για γρίπη, παρόλο που τα παιδιά φορούσαν μάσκα. «Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά», τόνισε η παιδίατρος.

«Μόνο για το εμβόλιο της Pfizer μιλάμε αυτή τη στιγμή. Θα συνεδριάσουμε αύριο. Είναι μια απόφαση που μελετάμε.

Αυτό που μας ενοχλούσε στην αρχή είναι ότι η έγκριση της Pfizer/BioΝΤech στα παιδιά 12 -17 βασίστηκε σε μια μελέτη σε μόλις 2.500 παιδιά από τα οποία τα μισά είχαν πάρει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άλλα μισά είχαν πάρει ένα άλλο εμβόλιο, συνεπώς δεν είχαμε πολλά δεδομένα για την ασφάλεια.

Advertisement

Σήμερα, όμως, έχουμε αρκετούς μήνες που το εμβόλιο χρησιμοποιείται ευρέως στους εφήβους σε Αμερική και Καναδά. Κάθε μέρα έχουμε και περισσότερα δεδομένα.

Με βάσει τα δεδομένα ασφάλειας από τις άλλες χώρες θα εισηγηθούμε και εμείς, προσεχτικά και με ένα σαφές σκεπτικό», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Πώς θα χτιστεί το τείχος ανοσίας –  Ο ρόλος των παιδιών

«Εμείς στην Επιτροπή είμαστε παιδίατροι, άρα θα κοιτάξουμε το καλό των παιδιών. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά για να προστατεύσουμε μια κοινωνία όπου κάποιοι ενήλικες αρνούνται να εμβολιαστούν», τόνισε η κ. Παπαυαγγέλου.

Advertisement

«Το τείχος ανοσίας είναι επιθυμητό. Τι να το κάνεις να έχεις εμβολιασμένους εφήβους όταν τα παιδιά του δημοτικού γυρίσουν και κολλήσουν τον 70αρη παππού, ο οποίος θα νοσήσει και θα πεθάνει. Προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50 ετών.

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους, όχι για να βοηθήσουν τους μεγάλους ανθρώπους. Οι μεγάλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν για τον εαυτό τους. Γι’ αυτούς πασχίζουμε ενάμιση χρόνο τώρα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία».

Όπως τόνισε η ιατρός «Είναι πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι φοβούνται. Μη τους κατηγορούμε που φοβούνται. Όλοι μας πρέπει να “πιάσουμε” τον διπλανό μας και να του εξηγήσουμε γιατί πρέπει να εμβολιαστεί. Έχουν χορηγηθεί πάνω από 3 δις δόσεις. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Θέλουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου».

Advertisement

Επίσης η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι οι θηλάζουσες μπορούν να επιλέξουν όποιο εμβόλιο θέλουν. «Στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί, όσο και στις εγκυμονούσες, τους συνιστούμε να κάνουν κάποιο από τα εμβόλιο mRNA (Moderna, Pfizer/BioΝΤech).

Υποχρεωτικότητα εμβολίου

Σχολιάζοντας το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε: «Η επιτροπή έχει προβληματιστεί πολύ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με αφορμή το εμβόλιο της γρίπης. Τώρα παίρνει μια άλλη εικόνα λόγω της πανδημίας. Η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που θα γίνει εφόσον έχουμε εξαντλήσει όλα τα άλλα μέσα».

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: