Κορωνοϊός: Αυξάνεται η ανοσία των εμβολιασμένων όταν εκτίθενται στον ιό;- Τι απαντούν οι ειδικοί

Advertisement

Η Washington Post διατηρεί στήλη στην οποία απαντά ερωτήσεις αναγνωστών γύρω από τον SARS-CoV-2. Αυτή την εβδομάδα, μια εξ αυτών αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Μια νοσηλεύτρια έγραψε στην εφημερίδα: «Ο σύζυγός μου πρόσφατα μου έκανε μια εξαιρετική ερώτηση, την οποία όμως δεν μπορούσα να απαντήσω.

Και οι δυο είμαστε εμβολιασμένοι, και αναρωτήθηκε αν η έκθεση στον κοροναϊό, που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία μας. Υπάρχουν στοιχεία γύρω από αυτό;»

Advertisement

Απαντώντας την ερώτησή της, η Μόνικα Γκάντι, ειδικός στις λοιμώδεις ασθένειες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έγραψε:

«Ναι, φυσικά. Μετά τον εμβολιασμό έναντι του κοροναϊού, η έκθεση στον ιό που εξακολουθεί να κυκλοφορεί θα πυροδοτήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού προκειμένου να προστατευτείτε από τη λοίμωξη, και ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ανοσία σας.

»Πιο συγκεκριμένα, τα εμβόλια κατά του κοροναϊού προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει την πρωτεΐνη της κορώνας του ιού – δηλαδή της επιφάνειάς του – παράγοντας αντισώματα και κύτταρα μνήμης. Τα κύτταρα μνήμης χωρίζονται στα Β και τα Τ- Λεμφοκύτταρα.

Advertisement

Όταν αργότερα το σώμα αναγνωρίσει τον κοροναϊό, το ανοσοποιητικό ενεργοποιεί αυτά τα κύτταρα μνήμης για να αντιδράσει στην παρουσία του – Τα Β-Λεμφοκύτταρα αρχίζουν να παράγουν περισσότερα αντισώματα, ενώ τα Τ- επιτίθενται στον ιό και τον εξοντώνουν.

»Αυτή η αντίδραση του οργανισμού δεν σας προστατεύει μόνο από την τρέχουσα έκθεση στον ιό, αλλά ενισχύει και το ανοσοποιητικό σας σύστημα ώστε να σας προστατεύει απέναντι σε μελλοντικές λοιμώξεις».

Επιπλέον, η Washington Post παραπέμπει σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Nature και η οποία διαπίστωσε ότι τα Β-Λεμφοκύτταρα που παράγονται ως αντίδραση στα εμβόλια mRNA αποθηκεύονται στον οργανισμό και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, χτίζοντας ισχυρότερη ανοσία.

Advertisement

Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα κύτταρα αυτά θα αντιδράσουν και στην παρουσία μελλοντικών παραλλαγών του ιού.

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, το γεγονός ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί και δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να μη λαμβάνει μέτρα ή να εκθέτει εκούσια τον εαυτό του στον ιό.

Παρά το γεγονός ότι οι σοβαρές λοιμώξεις σε εμβολιασμένους είναι σπάνιες, δεν είναι και απίθανες.

Advertisement

Από τα 150 εκατ. άτομα που έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στις ΗΠΑ, περισσότερα από 4.000 έχουν νοσήσει τόσο βαριά ώστε να χρειαστούν νοσηλεία ή να πεθάνουν, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Επομένως, καταλήγει η Γκάντι, ακόμη κι αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά, «παραμένει σημαντικό να μένετε ασφαλείς».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: