Πού βρίσκεται η Νάντια Κομανέτσι 45 χρόνια μετά το «τέλειο 10άρι» της ενόργανης γυμναστικής;

Πού βρίσκεται η Νάντια Κομανέτσι 45 χρόνια μετά το «τέλειο 10άρι» της ενόργανης γυμναστικής;
Advertisement

Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, η Nadia Comăneci έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ηλικία μόλις 14 ετών έγινε το πρώτο άτομο που σημείωσε το τέλειο 10αρι στη ενόργανη γυμναστική.

Το ορόσημο αυτό συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ του 1976 και ήταν πραγματικά η αρχή μιας περίφημης Ολυμπιακής καριέρας.

Η Comăneci πήρε έξι ακόμη τέλεια 10αρια στους Αγώνες εκείνους και κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια.

Advertisement

Όταν η Comăneci σημείωσε το πρώτο της τέλειο 10αρι στις άνισες δοκούς ήταν τόσο απροσδόκητο που ο πίνακας βαθμολογίας δεν είχε καν τρόπο να το δείξει σωστά.

Για πολύ καιρό η κορυφαία βαθμολογία ήταν το 9 και κάτι. Ο πίνακας λοιπόν, μπορούσε να δείξει μόνο τρία ψηφία, με το πρώτο και το δεύτερο να χωρίζονται με τελεία (π.χ. 9.95). Έτσι, όταν η Comăneci πήρε 10, το σκορ έπρεπε να εμφανιστεί ως 1,00.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας του 1980, η αθλήτρια της Ρουμανίας πήρε άλλα δύο τέλεια 10αρια και κέρδισε δύο ακόμη χρυσά μετάλλια, ανεβάζοντας το σύνολο της στα πέντε. Η ίδια έχει κατακτήσει επίσης τρία ασημένια μετάλλια σε Ολυμπιακούς και ένα χάλκινο.

Advertisement

Η Comăneci, θρύλος πια των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλώνει ενθουσιασμένη για την έναρξη της φετινής διοργάνωσης που θα λάβει χώρα στο Τόκιο.

Πριν παρακολουθήσουμε όμως μία νέα γενιά γυμναστών να πετυχαίνουν τα όνειρά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ας δούμε πού βρίσκεται σήμερα η Nadia Comăneci.

Η ζωή της Comăneci άλλαξε πολύ κατά τη δεκαετία του ’80. Αρχικά, αποσύρθηκε από τη γυμναστική το 1984 σε ηλικία 22 ετών.

Advertisement

«Λυπάμαι που από τώρα και στο εξής δεν θα ξανανιώσω ποτέ τον ενθουσιασμό του ανταγωνισμού. Λυπάμαι που δεν θα αγωνιστώ ποτέ ξανά.», δήλωσε εκείνη την εποχή.

Πέντε χρόνια αργότερα, η ίδια πήρε άλλη μία μεγάλη απόφαση, ζητώντας πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την επανάσταση της Ρουμανίας.

Αφού μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Comăneci επανενώθηκε με τον Bart Conner, επίσης γυμναστή που ήταν στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ το 1984 και είχε κερδίσει και ο ίδιος δύο χρυσά μετάλλια.

Ο Conner και η Comăneci είχαν γνωριστεί το 1976, όταν κέρδισε τον τίτλο των ανδρών και εκείνη των γυναικών στο American Cup.

Advertisement

Αφού έγιναν πρώτοι φίλοι, οι Comăneci και Conner άρχισαν να βγαίνουν και τελικά το 1996 παντρεύτηκαν στο Βουκουρέστι, αφού επιτράπηκε στην Comăneci να επιστρέψει στη Ρουμανία, η οποία δεν ήταν πλέον κομμουνιστική. Οι δυο τους καλωσόρισαν στον κόσμο έναν γιο το 2006

Το ζευγάρι, σήμερα έχει υπό την ιδιοκτησία του τη Γυμναστική Ακαδημία «Bart Conner» στην Οκλαχόμα, όπου ζει.

Διαθέτει επίσης το περιοδικό «International Gymnast», την εταιρεία παραγωγής «Perfect 10 Productions» και το eshop με είδη γυμναστικής «Grips».

Η Comăneci δεν ξέχασε ποτέ την πατρίδα της και έτσι ίδρυσε στη Ρουμανία το Ίδρυμα Nadia Comăneci και την Παιδική Κλινική Nadia Comăneci, που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Advertisement

Εκτός από όλα αυτά, η 59χρονη σήμερα γυμνάστρια έχει επίσης εργαστεί ως αναλύτρια και σχολιαστής σε αρκετούς αγώνες γυμναστικής, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ίδια έγραψε τα απομνημονεύματα της, «Letters to a Young Gymnast» το 2004, για να μοιραστεί την ιστορία της με τον κόσμο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: