Ρένα Βλαχοπούλου: Η δαιμόνια Κερκυραία που έγινε η μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου -Οταν είπε στη Βουγιουκλάκη «μωρή, φάε να λιγδώσει το άντερό σου»

Ρένα Βλαχοπούλου: Η δαιμόνια Κερκυραία που έγινε η μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου -Οταν είπε στη Βουγιουκλάκη «μωρή, φάε να λιγδώσει το άντερό σου»
Advertisement

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιουλίου 1917, όταν γεννήθηκε η Ειρήνη «Ρένα» Βλαχοπούλου. Ογδόντα επτά χρόνια και μία ημέρα μετά, στις 29 Ιουλίου 2004, η σταρ του ελληνικού κινηματογράφου «έφυγε» από τη ζωή, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους θαυμαστές της.

Ρένα Βλαχοπούλου: Η Κερκυραία σταρ με την πηγαία εκφραστικότητα

Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Γονείς ήταν ο Γιάννης Βλαχόπουλος, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, και η Καλλιόπη, κόρη μιας από τις υπηρέτριες που φρόντιζαν το σπίτι.

Η αγάπη των γονιών της, που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της Κέρκυρας το ’40, μπορεί να πολεμήθηκε, και τον πατέρα της να τον αποκλήρωσε η οικογένειά του, ωστόσο οι δυο τους παντρεύτηκαν και έκαναν εννέα παιδιά. Εκείνη ήταν το πέμπτο.

Advertisement

Το ταλέντο της Ρένας Βλαχοπούλου ξεχείλιζε από τότε που ήταν μικρή, με τη μουσική και το τραγούδι να αποτελούν το πεδίο σπουδών της.

Στα 21 της χρόνια γνωρίστηκε με τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Κώστα Βασιλείου, με τον οποίο ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν. Η μετακόμισή της στην Αθήνα ήταν η αρχή για μια νέα ζωή. Τότε, ο Μίμης Τραϊφόρος αναζητούσε νέα ταλέντα για το βαριετέ Οασις και της πρότεινε να συμμετάσχει.

Η Ρένα Βλαχοπούλου χωρίζει και παίρνει το πρώτο της διαζύγιο το 1941, ωστόσο τα επόμενα χρόνια, αυτά της Κατοχής, γίνεται η «Βασίλισσα της jazz». Κάπου εκεί ανάμεσα στις τζαζ μελωδίες, το 1942 γνωρίζει τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Γιάννη Κωστόπουλο και παντρεύεται.

Ομως, οι πολλές ώρες εργασίας της δοκιμάζουν τον γάμο της και έτσι η Ρένα Βλαχοπούλου παίρνει διαζύγιο έπειτα από τέσσερα χρόνια γάμου.

Advertisement

Η καριέρα στην τζαζ, όμως, δεν κράτησε, και στη ζωή της Ρένας Βλαχοπούλου μπήκε η υποκριτική. Το ταμπεραμέντο και το ταλέντο της αποκαλύπτεται σε κάθε μορφασμό, σε κάθε βήμα, σε κάθε ατάκα που έλεγε.

«Ντρεπόμουν να βγω στη σκηνή με νούμερο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα γίνω ηθοποιός. Απλώς, έτυχε να με δουν. Πίστεψαν από την αρχή ότι ήμουν καλή. Εγώ δεν το πίστευα. »Ρε συ, Μίμη, τι να σου πω… Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω», λέω στον Τραϊφόρο. Ο κόσμος χειροκροτούσε να βγω στη σκηνή. Εγώ δεν έβγαινα. Ξαφνικά με πιάνει ο Τραϊφόρος και με σπρώχνει στη σκηνή. Βγήκα, το νούμερο χάλασε κόσμο. Στη συνέχεια μου έδωσαν κι άλλα νούμερα και καθιερώθηκα ως ηθοποιός», είχε πει για την πρώτη της εμφάνιση.

Στα μέσα του ’60 γνωρίζει τον τελευταίο σύζυγό της, Γιώργο Λαφαζάνη, τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής της, με τον οποίο παραμένουν αγαπημένοι και ερωτευμένοι μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.

Η Ρένα Βλαχοπούλου «έφυγε» από τη ζωή στις 29 Ιουλίου του 2004, μία ημέρα μετά τα 87α γενέθλιά της. Είχε μπει στο Ιατρικό Κέντρο στις 16 Ιουλίου για να χειρουργηθεί, έχοντας υποστεί διάτρηση στομάχου.

Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε ως αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Στις 30 Ιουλίου του 2004 η σορός της εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι Αγίου Λαζάρου του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών.

Advertisement

Η κηδεία της τελέστηκε δημοσία δαπάνη το Σάββατο 31 Ιουλίου 2004 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, υπό τη συνοδεία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», που ήρθε από την Κέρκυρα, με παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου. Την ημέρα της κηδείας της όλα τα καταστήματα στην Κέρκυρα παρέμειναν κλειστά σε ένδειξη πένθους.

Ολοι όσοι λατρεύουν τον ελληνικό κινηματογράφο αγαπούν τη Ρένα Βλαχοπούλου για το χαμόγελο και το μπρίο της, τους απίθανους μορφασμούς της και φυσικά το ταλέντο.

Ρένα Βλαχοπούλου: Οταν κέρδισε την καρδιά του Σάχη της Περσίας

Μπορεί η Ρένα Βλαχοπούλου στις ταινίες να μην υποδυόταν τη μοιραία γυναίκα, ωστόσο στην πραγματική της ζωή βίωνε μεγάλους έρωτες. Μάλιστα, είχε κλέψει την καρδιά του Σάχη της Περσίας, Ρέζα Παχλεβί, ο οποίος αργότερα παντρεύτηκε τη θλιμμένη πριγκίπισσα, Σοράγια.

Advertisement

Ηταν το 1946, όταν η Ρένα Βλαχοπούλου βρέθηκε με τον Σπάρτακο για εμφανίσεις στην Περσία. Ο Σάχης της Περσίας τους κάλεσε στο παλάτι για να παίξουν σε μια δεξίωση και μαγεύτηκε από την ομορφιά και τη φωνή της. Σε ένδειξη θαυμασμού, μάλιστα, της έκανε δώρο ένα πανάκριβο μενταγιόν. Η Ρένα Βλαχοπούλου γοητεύτηκε, αλλά επέλεξε να γυρίσει στην Ελλάδα.

Οταν είπε στη Βουγιουκλάκη «μωρή, φάε να λιγδώσει το άντερό σου»

Πριν από δύο χρόνια, ο Μάκης Δελαπόρτας είχε αποκαλύψει στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου το παρασκήνιο της συνάντησης της Ρένας Βλαχοπούλου και της Αλίκης Βουγιουκλάκη, που έγινε χάρη σε εκείνον.

«Η αγαπημένη μου σκηνή, όπως όλων, είναι το »Σούζη τρως», γιατί ζώντας δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου τόσα χρόνια ξέρω πως αυτή η ατάκα ήταν δική της. Η κυρία που έπαιζε τη Σούζη πραγματικά φοβάται μην της έρθει καμιά ξανάστροφη, γιατί η Ρένα ήταν πάρα πολύ αυθόρμητη, μπορεί να τη χτυπούσε, θα της έδινε μία…», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Advertisement

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τη Ρένα Βλαχοπούλου συναντήθηκαν μόνο μια φορά, χάρη σε μένα. Ήταν μια μοναδική βραδιά και θα τη θυμάμαι για πάντα. Η Αλίκη για πρώτη φορά τότε έφαγε κατσικάκι με πατάτες, ενώ της είχε ετοιμάσει η Ρένα και ο άντρας της ένα ψάρι. Η Αλίκη έτρωγε μόνο ψάρι και βραστά λαχανικά, τίποτα άλλο. Κι ένα μελομακάρονο, που ήταν η κατάχρηση της χρονιάς της από γλυκά. Εκείνη τη βραδιά, για χάρη της Ρένας, κι επειδή της είπε η Ρένα »μωρή, φάε να λιγδώσει το άντερό σου, άντε που έχεις γίνει σαν στέκα», αυτό ήταν, η Αλίκη έφαγε και κατσικάκι και πατάτες κι έφαγε και μελομακάρονο», είπε ο Μάκης Δελαπόρτας.

Το ψάρεμα με προφυλακτικό

Ο Μάκης Δελαπόρτας, βέβαια, είχε αποκαλύψει ένα περιστατικό όπου η Ρένα Βλαχοπούλου ψάρεψε έχοντας ως δόλωμα προφυλακτικό.

Advertisement

«Της άρεσε πάρα πολύ να ψαρεύει, δεν το ήξερε πολύς κόσμος αυτό. Ήταν δεινός ψαράς. Μια μέρα μου λέει »θα πάμε για ψάρεμα στη Βάρκιζα». Πάμε, και βγάζει ένα προφυλακτικό, το κόβει σε κομματάκια και το έβαλε σαν δόλωμα. Της λέω »τι κάνεις; Θα μας δει και ο κόσμος» και μου λέει »βρε τρελέ, είσαι καλά; Αυτό έχει φώσφορο. Το βάζεις στο αγκίστρι, το ψάρι μέσα, και τσιμπάνε». Και έβγαλε κιλά ψάρια εκείνη την ημέρα».

Ρένα Βλαχοπούλου: Βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη

Τη δεκαετία του ’60, η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν, μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός. Τότε έπαιρνε 350-400 χιλιάδες δραχμές την ταινία, ενώ η Βουγιουκλάκη 500-600 χιλιάδες.

Μιλώντας για εκείνη στην εφημερίδα «Espresso», ο αδελφός της, Σπύρος, είχε αναφερθεί στη σχέση της ηθοποιού με τα χρήματα.

Advertisement

«Ήταν τσιγκούνα, όχι όμως πάντα. Σε στιγμές που δεν ήταν τσιγκούνα μπορούσε να δώσει τα πάντα. Έδινε πολλά σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα το είχαν ανάγκη. Βοήθησε πολύ φτωχό κόσμο. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Στις δύσκολες στιγμές που περνούσαν διάφοροι συνάδελφοί της, η Ρένα έτρεχε και τους βοηθούσε. Βοήθησε πάρα πολύ τη σπουδαία αρτίστα εκείνης της εποχής, την Μπελίντα. Είχε αρρωστήσει βαριά και τότε η αδελφή μου την είχε υπό τη σκέπη της μεγάλο χρονικό διάστημα, και οικονομικά και ηθικά».

Η φιλία με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: Πώς τα καταφέρνεις, μωρή κ@λόγρια, και μου τα παίρνεις;

Η Ρένα Βλαχοπούλου γνωρίστηκε με την εμβληματική στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον χειμώνα του ’57, μέσω του Φλερύ και του Γιάννη Οικονομίδη, με τον οποίο η μεγάλη θεατρίνα συνεργαζόταν, τότε, σε μια revue πίστας. Έγιναν γρήγορα φίλες.

«Η Ευτυχία ήταν πάντα καλοδεχούμενη στο καμαρίνι της Ρένας, η οποία την αγαπούσε και γέλαγε πολύ μαζί της -και όχι μόνο αυτό. Τη χαρτζιλίκωνε και από πάνω, λέγοντάς της πάντα: »Πώς τα καταφέρνεις, μωρή πουτ@@α, κ@λόγρια, και μου τα παίρνεις; Ακόμα δεν μπορώ να το καταλάβω»», διηγείται στο βιβλίο της «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» η Ρέα Μανέλη.

Advertisement

Αργότερα, όταν αρρώστησε η κόρη της Ευτυχίας, η Μαίρη της, η Ρένα πάλι στάθηκε δίπλα της. Πλήρωσε τους καλύτερους γιατρούς για να έρθουν να την εξετάσουν, ενώ στα κρυφά «χαρτζιλίκωνε» όλες τις νοσοκόμες για να προσέχουν την άρρωστη, και τη μητέρα της. Η Ευτυχία δεν το ξέχασε ποτέ…

Η Βλαχοπούλου πλήρωνε τα νοσήλια του Χρόνη Εξαρχάκου

Ωστόσο, εκείνο που είναι άγνωστο, όπως είχε πει ο αδελφός της, Σπύρος, είναι ότι «η Ρένα είχε βοηθήσει πολύ τον Χρόνη Εξαρχάκο. Εκείνος είχε αρρωστήσει πολύ βαριά από καρκίνο και η Ρένα ήταν εκείνη που έδινε όλα τα νοσήλια, πλήρωνε τα πάντα για τον Χρόνη. Όταν πέθανε ο Χρόνης, άφησε πίσω του την υπερήλικη μητέρα του, η οποία ήταν πολύ φτωχή. Η Ρένα την πήρε υπό την προστασία της μέχρι που έκλεισε τα μάτια της και εκείνη, έναν χρόνο μετά το θάνατο του παιδιού της».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: