Η ζωή στη φάρμα (των κρυπτονομισμάτων): Πώς ένας 19χρονος βγάζει $54.000 τον χρόνο

Advertisement

Ο Νick Sears ήταν μόλις 17 ετών όταν βοήθησε στην κατασκευή φάρμας εξόρυξης bitcoin στο Dallesport της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Στα 19 του έτη, πια, μένει και εργάζεται μόνιμα μέσα στο κέντρο δεδομένων των 4.500 ASIC (Application-specific integrated circuit), μηχανημάτων εξόρυξης bitcoins.

«Εχω ηχομόνωση στο δωμάτιό μου» αναφέρει ο Sears. «Εάν έχω κλειστή την πόρτα δεν ακούγεται τίποτα. Αλλά εάν την ανοίξω υπάρχει πραγματική ηχορύπανση».

Advertisement

Κάθε μηχάνημα παράγει ήχο 80 ντεσιμπέλ. Ο Sears, όμως, θέλει να βρίσκεται όσο κοντά στη φάρμα μπορεί. Τα τελευταία δύο χρόνια ο 19χρονος έχει μάθει τα πάντα για το πως λειτουργούν οι συγκεκριμένες μονάδες, αλλά και πως να τις επιδιορθώνει.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η εμπειρία του στην επιδιόρθωση ηλεκτρονικών αξίζει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε πτυχίο πανεπιστημίου. «Δεν πρόκειται να πάω στο πανεπιστήμιο. Θα συνεχίσω να εμβαθύνω στις γνώσεις που έχω για την επιδιόρθωση των μηχανημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρακτορείο CNBC μίλησε με αρκετούς miners κρυπτονομισμάτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανέφεραν πως η σαγήνη των Bitcoin βρίσκεται στα μηχανήματα που το εξορύσουν.

Advertisement

«Εάν επισκεφτείτε μία από τις φάρμες, το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει είναι το πόσο τεράστιες και εντυπωσιακές είναι», υποστήριξε ο Thomas Heller, της Compass Mining ο οποίος εργάζεται για τον εργοδότη του Sears, SCATE Ventures.

«Πολύς θόρυβος και πολύ ζέστη. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι πως οι φάρμες αυτές αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ενός άυλου κρυπτονομίσματος και των μηχανών που τα εξορύσουν».

Ο Nick Sears στο δωμάτιό του στη φάρμα

Η καθημερινότητα ενός miner

Δεν πρόκειται για μια ζωή γεμάτη πολυτέλεια.

«Χρειάστηκε να στήσουμε τα ράφια, να συνδέσουμε τα μηχανήματα, να φτιάξουμε το δίκτυο για τη σύνδεση στο internet», ανέφερε ο Sears.

Advertisement

Οταν τα μηχανήματα ξεκίνησαν να λειτουργούν, ο Sears μπήκε κι αυτός σε ένα πρόγραμμα. Ξυπνάει κάθε μέρα στις 7 το πρωί και εργάζεται από τις 8 μέχρι τις 4 το απόγευμα. Παραμένει, προφανώς, στη φάρμα σε περίπτωση ανάγκης, αλλά υπάρχει τεχνικός για την βραδινή βάρδια.

Για τον Sears, όμως, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ημέρας είναι το πρωί, όταν ξυπνάει και πρέπει να δει τι χρειάζεται επιδιόρθωση, τι χρειάζεται βελτίωση. Για τον 19χρονο, δεν υπάρχει «ρουτίνα».

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συντήρηση των 4.500 Bitmain και Whatsminer ASICs, έτσι ώστε να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ακόμη κι αν μία μονάδα εξ αυτών σταματήσει να λειτουργεί, η SCATE Ventures έχει απώλεια εσόδων.

Advertisement

Κάθε δεκάλεπτο εξορύσσονται 6,25 bitcoins. Οι miners, όμως, ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιός θα λύσει τον αλγόριθμο πιο γρήγορα έτσι ώστε να ανταμειφθούν με τα κρυπτονομίσματα.

«Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε μονάδες που έχουν σταματήσει να εξορύσουν. Τις βγάζουμε από το ράφι και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Πολλές φορές χρειάζονται μια απλή επανεκκίνηση. Αλλες φορές, το πρόβλημα έγκειται στο hardware και πρέπει να γίνει αλλαγή ή επιδιόρθωση, ιδιαίτερα όταν υπάρξει βλάβη στα hashboards, τις μονάδες δηλαδή στις οποίες βασίζονται τα τσιπς που λύνουν τον αλγόριθμο», αναφέρει ο Sears.

Ακόμη και οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο. Από καταιγίδες που μπορεί να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος, μέχρι καύσωνες που υπερθερμαίνουν τις μονάδες. Η SCATE, πάντως, φαίνεται να έχει βρει τη λύση κατά της υπερθέρμανσης, βυθίζοντας τις μονάδες σε μη αγώγιμο υγρό ψύξης.

Advertisement

Δια βίου μάθηση και μισθοί

Ο Sears μπορεί να μη χρειάζεται δίπλωμα, αλλά παρακολουθεί online μαθήματα Κινέζων μηχανικών οι οποίοι εργάζονται για την Bitmain, τα οποία του δίνουν τις γνώσεις για την επιδιόρθωση των μηχανημάτων.

«Εχω την επίσημη πιστοποίηση της Bitmain οπότε μπορώ να αγοράζω μηχανήματα και ανταλλακτικά κατευθείαν από την εταιρεία», ανέφερε.

Το επόμενο μάθημά του θα είναι επί προσωπικού, στην Atlanta της Τζόρτζια, όπου θα μάθει περισσότερα για την συγκόλληση.

Advertisement

Ακόμη και το αφεντικό του Sears, ο Scott Bennett, είναι ένας αυτοδημιούργητος miner που ξεκίνησε τη δική του φάρμα το 2017 στο γκαράζ των γονιών του. Οπως κι ο Sears, ο Bennett κάποτε κατοικούσε μόνιμα στη φάρμα εξόρυξης.

Για καλή του τύχη, η SCATE Ventures βρίσκεται κοντά στον ποταμό Columbia και δίπλα στο φράγμα Dalles. Αυτό σημαίνει πως το ρεύμα είναι εξαιρετικά φθηνό, ενώ όλες οι μονάδες της SCATE τροφοδοτούνται από 100% υδροηλεκτρικό ρεύμα.

To φράγμα Dalles παρέχει φθηνό υδροηλεκτρικό ρεύμα

Οσο για τον μισθό του, ο Sears έχει ετήσιες απολαβές $54.000 και πλήρη ιατρική ασφάλιση. Ο Βennett έχει, επίσης, μονάδες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων οι οποίες δίνουν ένα μπόνους 0,02 Bitcoin σε κάθε εργαζόμενο κάθε τρίμηνο. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, αυτό μεταφράζεται σε $788 μπόνους κάθε τρεις μήνες για τον Sears.

Τηλε-mining

Eίναι, επίσης, πιθανό να γίνει κάποιος miner μέσω… τηλεργασίας. Ο Adam Gitzes αποφάσισε στις αρχές του 2021 πως θέλει να ξεκινήσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Advertisement

Μετά το «βέτο» που έθεσε η σύζυγός του όσον αφορά την εγκατάσταση μονάδων εξόρυξης στο σπίτι τους, ο Gitzes προσπάθησε να βρει εναλλακτικές και κατέληξε στην Compass Mining. Η εταιρεία επιτρέπει την αγορά μονάδων mining κρυπτονομισμάτων για $5.800-$11.700 έκαστη.

«Αγόρασα τα μηχανήματα και η Compass τα εγκατέστησε σε τρία διαφορετικά data centers στην βόρεια Αμερική, βάσει των απαιτήσεών μου. Ξόδεψα περίπου $60.000».

Ο Gitzes ξυπνάει κάθε μέρα και τσεκάρει online για το εάν τα μηχανήματά του δουλεύουν σωστά και πόσο «εξόρυξαν» κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Advertisement

Βάσει των τιμών του bitcoin αυτή τη στιγμή, ο Gitzes έχει απολαβές $5.700 μηνιαίως. Θα κάνει απόσβεση της αρχικής του επένδυσης σε 11 μήνες, εάν δεν υπάρξει μεγάλη μεταβολή στην τιμή του Bitcoin.

Ο Gitzes αναφέρει πως παραιτήθηκε από την Amazon και προσελήφθη στην Compass τον περασμένο Μάρτιο. «Ο σκοπός της εταιρείες είναι η αποκέντρωση του mining των κρυπτονομισμάτων έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να συμμετάσχουν, κάτι το οποίο υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά», ανέφερε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: