Η «απάτη» της γηραιότερης γυναίκας στη Γη: Έρευνες υποστηρίζουν πως η Ζαν Καλμάν δεν πέθανε στα 122

Ρώσοι επιστήμονες εξηγούν πως «η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο» μάλλον είχε πεθάνει ήδη από το 1934 και ότι η κόρη της, Ιβόν, είχε πάρει για δεκαετίες τη θέση της.

Advertisement

Το 1997 μία γυναίκα από την πόλη Αρλ της Γαλλίας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 122 ετών. Ήταν η Ζαν Καλμάν, γνωστή και ως «η γηραιότερη γυναίκα στη Γη», σπάζοντας κάθε ρεκόρ μακροζωίας. Πραγματικά μέχρι σήμερα κανένας άλλος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει καταφερει να ζήσει τόσο πολύ όσο η Ζαν.

Με τη μόνη διαφορά ότι πολύ πρόσφατα δύο Ρώσοι επιστήμονες, ένας μαθηματικός και ένας γενετιστής, ήρθαν να υποστηρίξουν σε βιβλίο τους ότι η θρυλική Καλμάν δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην ηλικία ρεκόρ των 122 ετών και πέθανε πολύ νωρίτερα με την κόρη της Ιβόν να παίρνει με πονηρό τρόπο τη θέση της, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει στο κράτος φόρους κληρονομίας.

Η ίδια η Ζαν Καλμάν υποστήριζε πως είχε προλάβει να γνωρίσει τον σπουδαίο ζωγράφο Βαν Γκογκ και ότι ενδεχομένως ο θεός την είχε ξεχάσει, κάνονας χιούμορ για την ηλικία της την οποία τελικά απέδιδε στο καλό μεσογειακό κλίμα.

Advertisement

Ήταν όμως στα αλήθεια η Ζαν η γυναίκα που μιλούσε σε εκείνα τα βίντεο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90; Ή η Ιβόν Καλμάν κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Σύμφωνα με τη θεωρία του Νικολάι Ζακ και του Βαλερί Νοβοσέλοφ η Καλμάν μάλλον πέθανε το 1934 σε ηλικία 59 ετών από πλευρίτιδα. Τότε η Ιβόν πήρε τη θέση της, κληρονομώντας την περιουσία της δίχως να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούσαν.

Οι επιστήμονες επιμένουν πως ήταν η Ιβόν η γυναίκα που πέθανε το 1997 σε ηλικία 99 ετών. Η συγκεκριμένη θεωρία έρχεται να ανατρέψει τις διαγνώσεις των Γάλλων γιατρών και επιστημόνων που επιβεβαίωσαν την εντυπωσιακή μακροζωία της γυναίκας.

Advertisement

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Ρώσων επιστημόνων είναι το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί διαφορές στα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρονται στην ταυτότητα της Καλμάν από τη δεκαετία του 1930.

Για παράδειγμα, στην ταυτότητα αναγράφεται το χρώμα των ματιών της ως σκούρο, το ύψος 1,52 και το μέτωπό της μικρό – όλα διαφορετικά από την εμφάνισή της αργότερα. «Ως γιατρός πάντα είχα αμφιβολίες για την ηλικία της» λέει ο Νοβοσέλοφ, που ειδικεύεται στη γεροντολογία.

Μάρτυρες στα αρχεία περιγράφουν πως η γυναίκα, σε ηλικία 114 ετών είχε ύψος 1,50, δηλαδή μόλις δύο εκατοστά πιο κοντή απ’ ό,τι ήταν στα 57 της, κάτι αφύσικο. Επίσης, η κατάσταση του μυϊκού της συστήματος ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη των συνομηλίκων της.

Advertisement

Παρ’ ότι, η ίδια υποστήριζε ότι είχε περάσει τα 100 ήταν σε θέση να σηκωθεί από την καρέκλα χωρίς βοήθεια και δεν έδειχνε κανένα σημάδι άνοιας.

Ένα ακόμα γεγονός που πυροδότησε υποψίες ήταν ότι η Καλμάν, όταν έγινε διάσημη, έκαψε όλες τις παλιές φωτογραφίες της.

Επιπλέον, δεν υπάρχει πιστοποιητικό θανάτου της κόρης της Ιβόν, παρά μόνο μια δήλωση από γειτόνισσα ότι την είχε δει να πεθαίνει από πλευρίτιδα, αυτό δηλαδή που στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους Ρώσους, ήταν η αιτία του θανάτου της μητέρας της.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: