Μητσοτάκης στο CNΝ για τις πυρκαγιές: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε -Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή

Μητσοτάκης στο CNΝ για τις πυρκαγιές: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε -Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή
Advertisement

Το σύστημα έκτακτης ειδοποίησης «112», «λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CNN.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η λειτουργία του «112», το οποίο ενεργοποιήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020, αποτελούσε «προσωπική δέσμευσή» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019, κι ενώ η Ελλάδα είχε βιώσει την τραγωδία στο Μάτι έναν χρόνο νωρίτερα.

Advertisement

Ο Fareed Zakaria από την πλευρά του αναγνώρισε πως «ένας από τους λόγους που δεν είχατε σχεδόν ούτε μία απώλεια είναι διότι έχετε θεσπίσει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης», προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακό».

«Αντιμετωπίσαμε 4 megafires ταυτόχρονα»

Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ξέσπασε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φωτιών σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η χώρα βίωνε παρατεταμένο καύσωνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με τέσσερις πολύ μεγάλες πυρκαγιές την ίδια στιγμή.

«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις “megafires” ταυτόχρονα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Advertisement

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή»

Υπό τη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές χώρες της μεσογειακής λεκάνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα Ελληνικό πρόβλημα» αλλά για ζήτημα που απαιτεί άμεσα δράση από όλους.

Υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως συνέβη όταν ανακοίνωσε την απόφαση για απολιγνιτοποίηση.

«Η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Advertisement

Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι ευεργετική για αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να “μιλήσουμε” με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: