Παναγιώτης Ψωμιάδης: Ο Πόντιος Πανίκας, οι τηλεπωλήσεις, η ποινική δίωξη και η νέα δουλειά στο ψιλικατζίδικο

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Ο Πόντιος Πανίκας, οι τηλεπωλήσεις, η ποινική δίωξη και η νέα δουλειά στο ψιλικατζίδικο
Advertisement

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι Έλληνας πολιτικός και γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός.  Έχει διατελέσει βουλευτής, νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.Είναι παντρεμένος με την Ιουλία Χαλβατζή, μητέρα της Αλεξάνδρας, και μαζί έχουν αποκτήσει άλλη μια κόρη, τη Χρυσούλα-Καρολίνα.

Γεννήθηκε το 1948 και είναι το τρίτο παιδί οικογένειας Ποντίων προσφύγων.Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και υπήρξε δρομέας στο αγώνισμα των 400 μέτρων.Κατά το παρελθόν έχει εκφράσει φιλοβασιλικές απόψεις, ενώ συμμετείχε σε εκδήλωση της Βασιλικής Ενώσεως που εδρεύει στα Γιαννιτσά.

Επίσης, έχει επικριθεί για φιλοχουντικές αντιλήψεις και πολιτικό λαϊκισμό, καθώς και για ομοφοβικές απόψεις.Κατά καιρούς έχει εκφραστεί θετικά για προσωπικότητες άλλων πολιτικών κομμάτων, όπως οι Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης.

Advertisement

Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ασχολήθηκε με εισαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και ανατομικών παπουτσιών, άνοιξε μπαρ-αναψυκτήριο και, το 1990, έγινε ιδιοκτήτης λαϊκού κέντρου διασκέδασης και τραγουδιστής. Το 2015 άρχισε να ασχολείται με τις τηλεπωλήσεις υποδημάτων για διαβητικούς. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας έχει επικριθεί για πολιτικό λαϊκισμό.

Μετά από χρόνια πολιτικής καριέρας, στις δημοτικές εκλογές του 2019 o συνδυασμός του «Δύναμη Πολιτών» στον δήμο Θεσσαλονίκης έλαβε 5,53% (6.185 ψήφους) με αποτέλεσμα να πάρει 3 έδρες.Στις 6 Ιουνίου 2011 υπεγράφη το έγγραφο από το γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με το οποίο τέθηκε σε αργία κατ’ εφαρμογή της απόφασης του εφετείου. Τη θέση του ανέλαβε ο αναπληρωτής αντιπεριφερειάρχης και αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης.

Τον Απρίλιο του 2012 το Εφετείο Θεσσαλονίκης επανεξέτασε την υπόθεση όπως αποφασίστηκε από τον Άρειο Πάγο, και βρήκε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη εκ νέου ένοχο καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Και επίσημα στις 3 Ιανουαρίου 2013 εκδιώχθηκε απ’το αξίωμα του περιφερειάρχη, ενώ οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του ξεκίνησαν άμεσα. Με την αποχώρηση του, ο Ψωμιάδης δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία τον πρόδωσε.

Advertisement

Εντός του 2010 βγήκαν στην επιφάνεια τα «έργα-μαϊμού», του Παναγιώτη Ψωμιάδη όπως χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο ενώκατηγορήθηκε για έργα που -ενώ αναφέρονταν στα χαρτιά- δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Το κόστος τους ξεπέρασε τις 800.000 ευρώ και ανατέθηκαν σε ανθρώπους, που σύμφωνα με τη νομαρχία Θεσσσαλονίκης τα κατασκεύασαν μεταξύ Ιανουαρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009.

Νέα δικαστική υπόθεση ξεκίνησε το 2018 με στοιχεία για έργα «φαντάσματα», όπως χαρακτηρίστηκαν από Ελληνικά ΜΜΕ, που δεν έγιναν ποτέ, αλλά κόστισαν 1,2 εκατ. Ευρώ. Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου και για συνέργεια στα αδικήματα για τον πρώην γενικό γραμματέα.

Επίσης μέσα στο ίδιο έτος, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατά του Δημοσίου συμφέροντος, με αφορμή τις απευθείας αναθέσεις σε τουριστικά γραφεία της μεταφοράς μαθητών του Νομού Θεσσαλονίκης από και προς τα σχολεία. Παράλληλα υπήρξαν κάποιες αναφορές από ελληνικά ΜΜΕ για συμμετοχή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι διευκόλυνε την ανταλλαγή έκτασης 76 στρεμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης.

Advertisement

Επίσης ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα ανέθετε διάφορα έργα απευθείας σε εργολάβους χωρίς διαγωνισμούς. Η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα αφορούσε συνολικά 456 έργα της περιόδου 2006-2011.

Στις 21 Μαρτίου 2013 κρίθηκε ένοχος απ’ το δικαστήριο επειδή δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Επίσης μείωσε πρόστιμα και σε επιχειρήσεις της περιοχής. Για τις ενέργειες αυτές του επιβλήθηκε φυλάκιση 15 μηνών.

Τον Απρίλιο του 2011 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τέθηκε σε αργία και κηρύχθηκε έκπτωτος από το αξίωμα του περιφερειάρχη έχοντας κριθεί ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ενώ το 2018 η απόφαση επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Advertisement

Ο έκπτωτος περιφερειάρχης που έγινε ψιλικατζής

Από την στιγμή που ο πολιτικός χώρος του έδειξε την πόρτα της εξόδου, ο μυθικός πρώην βουλευτής, νομάρχης και περιφερειάρχης επέλεξε να κινηθεί σε άλλα μονοπάτια ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Οι εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης ήταν η αρχή, οι τηλεπωλήσεις παπουτσιών η συνέχεια και το ψιλικατζίδικο η κατάληξη.

Η νέα επιχειρηματική προσπάθεια του Πανίκα είναι ένα μίνι μάρκετ επί της οδού Εγνατίας λίγα μέτρα μακριά από την Πλατεία Βαρδαρίου με την ονομασία Stasi Stores.

Advertisement

Όπως ήταν απόλυτα φυσικό για όσους τον έχουν ζήσει μόνο αυτός θα μπορούσε να είναι ο πρωταγωνιστής στο διαφημιστικό βιντεάκι του νέου του επιχειρηματικού εγχειρήματος.

Ντυμένος με κουστούμι, γραβάτα και κρατώντας μια συσκευασία κρουασάν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης διαφημίζει τα καλούδια που πουλάει το ψιλικατζίδικό του και προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς να το τιμήσουν ενώ προμοτάρει και τον διαγωνισμό για έναν τυχερό πελάτη κάθε μήνα, που μετά από κλήρωση θα κερδίζει 30 ευρώ!

Βλέποντάς το οι συνειρμοί με άλλα διαφημστικά σποτ στα οποία πρωταγωνιστεί ο Πανίκας είναι αναπόφευκτοι, ειδικά αν μιλάμε για αυτά που είχε φτιάξει όταν κατέβηκε ως υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές.

Advertisement

Πάντως το νέο ψιλικατζίδικο άνοιξε λίγο πριν την πανδημία και η καραντίνα το εμπόδισε να πάρει τα πάνω του, γι’ αυτό μόλις μπήκε το καλοκαίρι ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το διαφημίσει όπως μόνο αυτός ξέρει.

Πολλοί μόλις το είδαν θυμήθηκαν τα αλήστου μνήμης βίντεο της περσινής προεκλογικής του καμπάνιας, που χάρισαν άφθονο γέλιο τόσο με το σενάριο όσο και με τους πρωταγωνιστές του.

Όταν ο Πανίκας σάρωσε τους πάντες

Όντας μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση πολιτικής καρικατούρας, που κινείται τα τελευταία χρόνια στα όρια της γραφικότητας, η καμπάνια του για τις Δημοτικές εκλογές του 2019 έγινε viral.

Παρά την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος, η οποία οδήγησε στην έκπτωση του από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ψωμιάδης ζήτησε πάλι την ψήφο των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τον δημαρχιακό θώκο.

Advertisement

Το τηλεοπτικό σποτ που δημιούργησε παρέπεμπε σε ένα παιχνίδι σαν το «Είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος», όπου ο πρώην βουλευτής, πρώην Νομάρχης και πρώην περιφερειάρχης «στήνεται» μαζί με άλλους τέσσερις παίχτες στην ίδια ευθεία.

Λεπτομέρεια που σου φέρνει τα πρώτα δάκρυα στα μάτια;

Τα ονόματά τους είναι γραμμένα πάνω σε λευκά χαρτόνια τα οποία έχουν κολληθεί σε σιδερένια βέργα, αφού προφανώς δεν υπήρχε budget για ηλεκτρονικές ταμπέλες!

Μια κυρία σε ρόλο παρουσιάστριας κάνει την εισαγωγή καλωσορίζοντας τους πέντε υποψήφιους στο παιχνίδι «Γνωρίζεις τη Θεσσαλονίκη;» και κάπου εκεί αρχίζει το σόου.

Κανένας από τους αντιπάλους του Πανίκα δεν απαντάει σωστά στην ερώτηση που του απευθύνει η τηλεπαρουσιάστρια και αφορά θέματα της πόλης μέσα σε δύο λεπτά.

Advertisement

Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, ο Ψωμιάδης πατάει ένα αόρατο buzzer και δίνει την σωστή απάντηση, εισπράττοντας τα μπράβο της παρουσιάστριας.

Όλως τυχαίως οι ερωτήσεις αφορούν πεπραγμένα της δικής του θητείας ενώ εξεγείρεται με την μοναδική γυναίκα-υποψήφια με το όνομα Κατερίνα όταν μπαίνει στην μέση η Μακεδονία.

Στην ερώτηση για το ποια χρονιά και από ποιον φορέα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις τιμής για τον Μέγα Αλέξανδρο η κυρία Κατερίνα αναρωτιέται θυμωμένη αν υπήρξαν ποτέ αυτές στην Θεσσαλονίκη και τελειώνει λέγοντας την φράση που βγάζει τον Πανίκα εκτός εαυτού.

Advertisement

Μόλις λέει «πιο λογικό μου φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις στην Βόρεια Μακεδονία» ο Ψωμιάδης πατάει το buzzer μανιασμένα και μπροστά από το χαρτόνι με το όνομά του που τρέμει κι αυτό αρχίζει να ωρύεται για τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το 2004, όταν δηλαδή ήταν νομάρχης.

Όταν η παρουσιάστρια τον ανακυρήσσει νικητή αυτού του κωμικοτραγικού debate και τον ρωτάει πως ήξερε όλες τις σωστές απαντήσεις ο Πανίκας απαντάει χαμογελαστός: «Μα εμείς τα κάναμε».

Η τελευταία σκηνή όπου περιγράφει ότι τώρα «πάμε για πιο σπουδαία, για πιο μεγάλα» και οι τρεις υποψήφιοι τον κοιτάζουν στα μάτια-η κυρία Κατερίνα εξαφανίστηκε από τα υπόλοιπα πλάνα-παραπέμπει σε ένα άρπα- κόλα από την εποχή της βιντεοταινίας που χάρισε απίστευτο γέλιο.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: