Στέφανος Τσιτσιπάς – Από τη θεοποίηση στην αποκαθήλωση μία ατάκα δρόμος

Advertisement

Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς τι είδαν οι Ελληνες στον Στέφανο Τσιτσιπά: είναι νέος, είναι ταλαντούχος και ξεκίνησε το τένις εκπροσωπώντας μια γενιά που ακόμα κανείς δεν έχει καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει.

Ηταν η πρώτη γενιά που δεν της ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι, αλλά ενηλικιώθηκε μέσα στην οικονομική κρίση, γνωρίζοντας πως τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ο Τσιτσιπάς ήταν η απόδειξη πως αυτή η γενιά μπορεί να σπάσει το στερεότυπο του «κανονικού» Ελληνα, μπορεί να σταθεί με την αξία της διεθνώς και, κυρίως, πως δεν είναι καταδικασμένη από τις επιλογές των γονιών της.

Advertisement

Σε συνδυασμό με την υπερευαισθησία των Ελλήνων στις αθλητικές επιτυχίες, οι οποίες δεν είναι πολύ συχνές, ο Τσιτσιπάς αποθεώθηκε. Στους αγώνες του, το τένις αναλύεται με τον ίδιο φανατισμό που δείχνουμε στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Ηταν τόση η λαχτάρα για το νέο, που σπεύσαμε να του δώσουμε τα χαρακτηριστικά που θέλουμε. Είναι άριστος στο τένις, άρα είναι άριστος σε όλα – είναι σοβαρός αλλά χαλαρός, πειθαρχημένος αλλά «με χαρακτήρα», πρωταθλητής αλλά και πρότυπο.

Η παρουσία του εκπροσωπούσε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, που κάποια στιγμή είχαμε πιστέψει πως χάσαμε για πάντα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπήκαν μπροστά, ως τείχος προστασίας, όταν δεχόταν άδικες, ανόητες επιθέσεις για το εθνόσημο στη φανέλα ή όταν χαρακτηρίστηκε «κυβερνητικός» στα σόσιαλ μίντια.

Advertisement

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αγνόησαν την ευκαιρία για τρολάρισμα που τους δόθηκε με τη διαδικτυακή ατάκα για το «ελληνικό Harrods», αποδίδοντάς τη σε ιδιορρυθμία.

Δύσκολα αποδέχεται κανείς πως τα πρότυπα έχουν ανθρώπινες αδυναμίες. Ομως η πρώτη δήλωση του Τσιτσιπά για την πρόθεσή του να εμβολιαστεί «όταν γίνει υποχρεωτικό» συνοδεύτηκε από μια επόμενη, για το ισχυρό ανοσοποιητικό των νέων που πρέπει να νοσήσουν για να αποκτήσουν αντισώματα και για εμβόλια που δεν είναι αρκετά δοκιμασμένα, «κατά τη γνώμη του».

Ο Τσιτσιπάς, μέσα σε λίγες ώρες, δέχτηκε την ευγενική διόρθωση της Μίνας Γκάγκα του «Σωτηρία» που συνοδευόταν από την προτροπή «να συνεχίσει το τένις», τη δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάση Εξαδάχτυλου, πως «καλύτερα να μην είχε αναφερθεί» στο θέμα του εμβολιασμού, ακόμα και το «άδειασμα» του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως ο σπουδαίος αθλητής «δεν έχει τις γνώσεις να μιλήσει για το εμβόλιο».

Advertisement

Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί ήταν η σημερινή κυβέρνηση που χρησιμοποίησε τον Τσιτσιπά ως ινφλουένσερ πέρυσι το καλοκαίρι, με στόχο να προτρέψει τους συνομηλίκους του να μείνουν ασφαλείς.

Εγινε ξαφνικά ο Τσιτσιπάς «σελέμπριτι ψέκι»; Και τι θα κάνουμε στο επόμενο Ρολάν Γκαρός, όταν φτάσει ξανά στον τελικό;

Αυτή τη στιγμή ο τενίστας βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακυρωτική κουλτούρα (cancel culture) που κυριαρχεί την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – διέδωσε, ακόμα και εν αγνοία του, ψευδείς ειδήσεις για τον κορονοϊό που μπορεί να στείλουν πολλούς της ηλικίας του (και όχι μόνο) στο νοσοκομείο.

Advertisement

Σωστά λένε πως για το θέμα του εμβολιασμού ο Τσιτσιπάς θα έπρεπε να έχει επιλέξει τη σιωπή, πως δεν είναι όλοι για όλα.

Θα έπρεπε όμως να αναρωτηθούν – όσοι σπεύδουν να σηκώσουν την πέτρα εναντίον του – μήπως έχουν αυξημένες απαιτήσεις ωριμότητας από έναν 23χρονο αθλητή που μέχρι πρότινος αποθέωναν για τα εκτός γηπέδου χαρακτηριστικά του, απλά γιατί δεν ταιριάζει στον ρόλο για τον οποίο τον προόριζαν.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: