Αν θες οι άλλοι να σε σέβονται, ακολούθησε αυτούς τους 3 ψυχολογικούς κανόνες

Αν θες οι άλλοι να σε σέβονται, ακολούθησε αυτούς τους 3 ψυχολογικούς κανόνες
Advertisement

Έχεις παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αντλούν τον σεβασμό των άλλων σε κάθε κατάσταση; Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον επαγγελματικό τίτλο ή την δύναμή που ίσως έχουν. «It’s simply who they are», όπως σχολιάζει το αμερικανικό inc.com.

Αλλά πως γίνεται οι άλλοι να σε σέβονται σχεδόν ενστικτωδώς; Σε ανάρτηση στο Psychology Today, η Amy Alkon, συγγραφέας του «Unf*ckology: A Field Guide to Living with Guts and Confidence», αποκωδικοποιεί την επιστήμη του σεβασμού προσδιορίζοντας τρία απλά (αλλά-όχι-εύκολα) πράγματα που μπορείς να κάνεις έτσι ώστε οι άλλοι να σε σέβονται πάντα.

Είναι απλοί κανόνες που μπορούν να σου φανούν χρήσιμοι είτε είσαι επιχειρηματίας, είτε διευθυντής, είτε ένας απλός άνθρωπος εκεί έξω που θέλει να έχει τον σεβασμό των άλλων σε κάθε περίσταση.

Advertisement

1# Αποδέξου τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι.

«Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά στον εαυτό μου που θέλω να αλλάξω και να βελτιώσω!» μπορεί να πείτε εδώ. Αυτό είναι οκ, αλλά όπως εξηγεί η Alkon, εάν αρχίσετε να αποδέχεστε τον τρέχοντα εαυτό σας, τότε οι όποιες βελτιωτικές αλλαγές θέλετε να κάνετε θα έρθουν πιο εύκολα.

Αν δεν αποδεχτείς πρώτα τον εαυτό σου, δεν θα έχεις αυτοπεποίθηση έτσι ώστε να βαδίσεις δυναμικά προς τα εμπρός. Υπάρχει και μια παροιμία που λέει: ‘Αν δεν σεβαστείς εσύ τον εαυτό σου, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εσένα’. Αν αποδεχτείς τον εαυτό σου, θα παρατηρήσεις αλλαγή και στο πως σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

2# Να είσαι τόσο ευγενικός με τον εαυτό σου, όσο θα ήταν ένας καλός φίλος.

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε συνεχή κριτική στον εαυτό μας. Και είναι παγίδα. Δεν πρέπει να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. Οπως επισημαίνει η Alkon, οι αποτυχίες και οι ατέλειές μας είναι που μας κάνουν ανθρώπινους και μας συνδέουν με την υπόλοιπη ανθρώπινη φυλή.

Advertisement

Ακόμα κι αν είσαι ένας leader μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Το να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να συγχωρείς τις ατέλειές σου, βοηθάει τους άλλους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι αισθάνεσαι άνετα με αυτό που είσαι και άρα μπορούν να βασίζονται σε εσένα για να αντιμετωπίζεις τους άλλους δίκαια.

3# Να είσαι αποφασιστικός όταν χρειάζεται.

Αυτό μπορεί να είναι μια λεπτή ισορροπία. Το να είσαι αποφασιστικός, σημαίνει να μιλάς για αυτό που χρειάζεσαι ή δικαιούσαι ή να παραθέτεις τις δικές σου απόψεις και ιδέες, αλλά χωρίς θυμό. Αν βγάζεις συχνά θυμό και είσαι αγενής, αυτό δείχνει ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Αν μπορείς να διεκδικείς τα δικαιώματα σου και να παραθέτεις τις απόψεις σου χωρίς θυμό, θα καταφέρεις να έχεις μια… «ήσυχη εξουσία» που κάνει τους άλλους ενστικτωδώς να σε σέβονται.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: