Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Έγιναν λάθη, αλλά στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα

Advertisement

Σε υψηλότερους τόνους σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση εμφανίσθηκε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σηκώνοντας το γάντι που είχε ρίξει κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ευθέως για το επικοινωνιακό σόου που είχε στηθεί λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν καεί άνθρωποι. Στη δική του δευτερολογία, ο κ.Τσίπρας αντέδρασε κάνοντας λόγο για «τυμβωρυχίες και ψέματα».

«Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω.

Είπατε ότι θα μας στείλει ο ελληνικός λαός το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία. Δεν είχα πρόθεση και το καταλάβατε από την πρωτολογία να αναφερθώ στο παρελθόν. Με αναγκάζετε να το κάνω. Να σας διαβάσω κάτι και να μου πείτε πώς αισθάνεστε που εσείς κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίθησης.

Advertisement

Εσείς 3 χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτή την κυρία που γράφει: αν έβλεπες το κορμί σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο. Αν έδινες DNA για να αναζητήσεις τους δικούw σου που έμοιζαν με κούτσουρο θα κατανοούσες την ανάγκη της εκκένωσης. Και μιλάτε εσείς για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις.

Εμείς σε αυτή την τραγωδία για 4 ημέρες δεν είπαμε κουβέντα. Σας ασκήσαμε κριτική για 2 συγκεκριμένα θέματα. Για την παντελή αδυναμία να εκκενώσετε από κόσμο το Μάτι και για το σόου το άθλιο που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Σας ασκήσαμε κριτική για τους υπουργού σας και τουε δορυφόρους. Δεν είχατε το θάρρος. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη.

Μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα. Προσέξετε όταν απευθύνεστε σε άλλους και κρίνετε τον χαρακτήρα. Δεν είμαι εγώ αυτός που κρίνει τον χαρακτήρα σας, κ. Τσίπρα, ούτε εσείς τον δικό μου. Ο λαός θα μας κρίνει και μας κρίνει και τους δύο. Στη μία τραγωδία μετρήσαμε στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Advertisement

Ξεκινώντας την δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Σε μια απόπειρα κ. Βαρουφάκη να κάνω την συζήτηση πιο διαδραστική θα ξεκινήσω απαντώντας σας στα 3 ζητήματα που θέσατε στο τέλος ομιλίας σας. Παρά τις διαφωνίες μας σε πολλά άλλα θέματα κρίνω ότι κάποια από τα πράγματα που είπατε είναι ουσιαστικά:

Αναδάσωση, όλοι οι δασολόγοι μας συστείνουν ότι στην περίπτωση που έχει καεί πεύκο να προτιμήσουμε την φυσική αναγέννηση και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε. Πρέπει να δρομολογήσουμε και το έχουμε κάνει τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα. Να βάλουμε τους ανθρώπους που ζούσαν από το δάσος να δουλέψουν στο δάσος, να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα και να αφήσουμε την φύση να κάνει την δουλειά της. Εχετε δίκιο όταν λέτε ότι όπου και αν κοιτάξει κανεις στα δάση με πεύκα θα δει είτε παλιό δάσος είτε αναγεννημένο με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξανακαούν και δεν θα υπάρξει βόσκηση. Η φυσική αναγέννηση λοιπόν θα ακολουθηθεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις που θα ακολουθηθεί τεχνητή αναδάσωση. Περιοχές ειδικά στη Βόρεια Εύβοια και θα προχωρήσουμε σε τεχνιτή αναδάσωση σε οικισμούς πέριξ δασών και πέριξ των ανακτόρων του Τατοϊου.

Advertisement

Αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα ως προς τις αναδασώσεις.

Ανεμογεννήτριες, ας συμφωνήσουμε ότι είναι αδύνατο να πετύχουμε στόχους οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρωκα χωρίς σημαντική συμμετοχή του αέρα και ήλιου.

Πρέπει να πετύχουμε 7 χιλ. μεγκαβάτ από ανεμογεννήτριες και το ερώτημα είναι που θα μπουν. Δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού. Υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή που θα διαταράξουν το κλίμα της περιοχής. Υπάρχουν όμως περιοχές που δέχονται ανεμογεννήτριες. Ομως είναι αδύνατο να μιλάμε ότι θα πετύχουμε στόχους με ανεμογεννήτριες μόνο στην θάλασσα. Φυσικά θα τοποθετηθούν και εκεί γι’ αυτό και αναζητούμε τα σημεία για πλωτές ανεμογεννήτριες μιας και έχουμε μεγάλα βάθη.

Για αλλαγές χρήσης γης σας αντιστρέφω το ερώτημα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι κάποιοι καίνε τα δάση γιατί δεν θέλουν να μπουν ανεμογεννήτριες και αυτό επιχείρησε να αντιμετωπίσει το ΣτΕ.

Θα συνεχίσω με τα ωραία που άκουσα από τον κ. Τσίπρα. Είναι πολύ κακή συνήθεια να μοιράζετε την ομιλία σας πριν τη δική μου και να την εκφωνείτε χωρίς να έχετε ακούσει τι θα πω.

Advertisement

Γράψατε κάποια πράγματα ότι δεν αναγνωρίζω τις ευθύνες χωρίς να έχετε ακούσει την ομιλία μου.

Δεν ακούσατε τις αναφορές μου για τα λάθη και το τι θα κάνουμε για να τα διορθώσουμε. Αναρωτιέμαι αν έχει νόημα η συζήτηση που κάνουμε όταν έρχεστε αποφασισμένος να πείτε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπορούμε α κάνουμε συήτηση με αυτούς τους όρους. Επί 45 λεπτά πυροβολείτε αμφισβητώντας τον χαρακτήρα μου και την ικανότητά μου, έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε αλλά μην περιμένετε μετά να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης.

Αναφέρθηκα για ένα συγκεκριμένο περιστατικό στα Βίλια και σας ρώτησα τι κάναμε λάθος και πιάνεστε από αυτό για να πείτε ότι δεν αναγνωρίζω την συγγνώμη που είπε.

Σας επαναλαβάνω, η συγγνώμη είναι και προσωπική ανάγκη και υποχρέωση. Δηλώνει και την θλίψη μου αλλά και την ευθύνη και βούληση να τα κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά.

Advertisement

Αναφερθήκατε στο κ. Σπανό. Ο ίδιος δηλωσε ότι ουδέποτε μίλησε για εντολή μη επέμβασης κατάσβεσης. Πιστεύετε ότι υπάρχει αξιωματικός που έδωσε εντολή μη κατάσβεσης. Το μήνυμα που δίνετε αναπαράγοντας αυτές τις απόψεις είναι ότι κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια. Βεβαίως και έγιναν λάθη και στην Εύβοια με σημαντικότερο ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω εναέρια μεσα για την φωτιά της Αττικής. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να αφήνετε υπονοούμενα ότι κάποιοι ήθελαν να κάψουν την Εύβοια. Για ποιο λόγο; Για να βάλουμε ανεμογεννήτριες;

Μετά το Μάτι πήρατε το μάθημα σας και υπάρχει το πόρισμα Γκόλντάμερ το οποίο έχει πολύ καλά στοιχεία. Διαφωνώ ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή η πολιτική προστασία. Ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους και πρέπει να εξοπλιστεί με εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Για να πάρουμε Καναντέρ, κ. Βελόπουλε, πρέπει να βάλουμε μπροστά τη γραμμή παραγωγής. Είμαστε σε συννενόηση με άλλους Ευρωπαίους για να κάνουμε μεγάλη παραγγελία και να μπει μπροστά η παραγωγή. Τα παιδία που πετούν σήμερα τα Καναντέρ είναι ήρωες όπως ήρωες είναι και οι τεχνικοί. Εχετε πάει κα Γεννηματά στις μονάδες συντήρησης για να δείτε την προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι για να τα κάνουν να πετάνε; Τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας είναι συγκεκριμένα, περισσότερα από άλλες χρονιές.

Advertisement

Δεν πετάνε όλα τα μέσα μαζί. Πετάνε τα μισά ώστε όταν θα φεύγουν να πάνε τα άλλα μισά. Χρησιμοποιήσαμε όλων των ειδών τα μέσα ακόμα και αν δεν ήταν κατάλληλα πλλήρως. Φέραμε τα Ιλούσιν αλλα και ελικόπτερα από Αυστραλία. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να ανταποκριθούμε. Τι ακριβώς, κ. Τσίπρα, μας παραδώσατε; Καταθέστε όλα τα σχέδια που τα είχατε όλα έτοιμα αλλά δεν προλάβατε. Τι ακριβώς κάνατε εκτός από το πόρισμα Γκολντάμερ;

Εμείς ψηφίσαμε έναν νόμο. Κάποια από τρα άρθρα του νόμου δεν έχουν πλήρως εφαρμοστεί. Ο νόμος αυτός έχει το άρθρο 27 για τις εκκενώσεις. Τι κάνατε σε αυτό το άρθρο, κ. Τσίπρα; Το καταψηφίσατε.

Αν έχετε προστάσεις, ελάτε να τις καταθέσετε. Αν έχετε προτάσεις για το πώς θα εμπλακούν ακόμα περισσότερο οι εθελεντές, θα αναβαθμιστούν οι επικοινωνίες κα πείτε το μας.

Είναι δυνατόν όμως να έρχεστε εδώ και να λέτε ότι πρέπει να καθαρίσουμε όλα τα δάση που είναι 62 εκατ. στρέμματα; Εχω την εντύπωση ότι αυτοί που σας γράφουν τις ομιλίες δεν έχουν ιδέα από δάση.

Advertisement

Στην Εύβοια ελάτε να βάλουμε από κοινού με τον κ. Μπένο σχέδιο προστασίας του δρυμού.

Προφανώς κ. Γεννηματά οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν συμμετοχή και έχετε δίκιο όταν λέτε ότι τα σχέδια πρέπει να συμπεριλάβουν και την Αρχαία Ολυμπία.

Μιλήσατε και για τον σεισμό στην Λάρισα, κ. Τσίπρα. Όπως θυμάστε γκριμίστηκε το σχολείο στο Δαμάσι. Το νέο σχολείο είναι έτοιμο και ορίστε η φωτογραφία του, κ. Τσίπρα.

Να κλείσω με μια παρατήρηση σε σχέση με το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Με αφορμή τα μέτρα για τους εμβολιασμούς, δεν διχάζουμε κανέναν. Αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα που λεει ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες είμαστε λίγο κάτω του ΜΟ του Ευρωπαϊκού. Θα ήταν άδικη μια κριτική ότι δεν οργανώθηκε σωστά ο εμβολιασμός ή ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Όπως επίσης ότι δεν κάναμε ενημέρωση.

Advertisement

Εξηγήσαμε μια απλή πραγματικότητα ότι σήμερα το 90%+ των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πολύ μεγάλη λάτη σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα μπω στο τι λένε κάποια στελέχη σας.

Επιτρέψτε μου όμως να έχω αμφιβολίες για το πόσο συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά να μας λέτε ότι διχάζουμε πάει πολύ. Ποιους ακριβώς και πώς διχάζουμε; Με το να προσπαθούμε να πείσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν;

Ολες οι χώρες θα πάνε σε αντίστοιχους περιορισμούς σχετικά με τους ανεμβολίαστους. Ας αφήσουμε λοιπόν τοις συζητήσεις για διχασμούς. Αυτοί που επικαλούνται τον διχασμό είναι οι ίδιοι που τον επιδιώκουν. Οσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν την νύφη».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: