Εννιά λόγοι να χωρίσετε αμέσως, ακόμη και αν περνάτε υπέροχα

Οι ενδείξεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν σε τίποτα θετικό

Advertisement

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει σκεφτεί ποτέ στο τέλος κάποιας σχέσης ότι θα έπρεπε να έχει προβλέψει την εξέλιξή της σχεδόν από την αρχή.

Και είναι απολύτως φυσιολογικό: Όταν ο ενθουσιασμός μας είναι στα ύψη, είναι εύκολο να παραβλέψουμε ακόμη και τα πιο εμφανή σημάδια… κινδύνου.

Advertisement

Ταυτόχρονα, όταν δεν γνωρίζουμε καλά έναν άνθρωπο, δεν είμαστε πάντα σε θέση να εκτιμήσουμε την πραγματική σημασία των ανησυχητικών σημαδιών που παρατηρούμε.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν σε τίποτα θετικό – και που καλό είναι να μας στρέψουν ολοταχώς προς την έξοδο.

Εννιά λόγοι να χωρίσετε αμέσως

Είναι αγενής

Μπορεί να σας αντιμετωπίζει σαν πριγκίπισσα, όμως αυτό δεν αρκεί για να σας καθησυχάσει αν μιλά άσχημα στον σερβιτόρο, τον κολλητό του ή τη μαμά του. Κάποια στιγμή, όταν αποκτήσετε μεγαλύτερη οικειότητα, θα ξεδιπλώσει αυτά τα… ταλέντα και προς τη δική σας κατεύθυνση.

Advertisement

Έχει πάρα πολλές ιδέες

Δεν αναφερόμαστε στην εξυπνάδα ή τη δημιουργικότητά του. Αν διαρκώς σας εξηγεί πώς νιώθετε ή προσπαθεί να καθοδηγήσει τις πράξεις σας, ενδέχεται να μην ευθύνεται για αυτό το ειλικρινές του ενδιαφέρον για εσάς, αλλά να είναι τα πρώτα συμπτώματα μιας χειριστικής σχέσης.

Σχολιάζει την εμφάνισή σας

Φυσικά, τα κομπλιμέντα είναι ευπρόσδεκτα, ακόμη και αν έχουν μια δόση υπερβολής. Όμως αν επιμένει να εστιάζει στα φυσικά σας ελαττώματα – ή σε αυτά που εκείνος βλέπει ως ελαττώματα – η σχέση σας έχει πολλές πιθανότητες να αποκτήσει κακοποιητικό χαρακτήρα.

Πολύ συχνά οι τοξικοί άνθρωποι επιχειρούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση των οικείων τους. Έτσι, όταν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή, εκείνοι αισθάνονται ότι αξίζουν την συναισθηματική κακοποίηση που δέχονται.

Advertisement

Σας λέει ότι φταίτε για όλα

Εντάξει, κατά τη διάρκεια ενός καβγά κανείς δεν είναι πρόθυμος να παραδεχθεί τα λάθη του. Ωστόσο, αν κοντεύει να σας χρεώσει την εισβολή στην Πολωνία το 1939, στην καλύτερη περίπτωση έχετε μπροστά σας έναν εξαιρετικά ανώριμο άνθρωπο και στη χειρότερη κάποιον βαθιά τοξικό.

Σας απειλεί

Ακόμη και αν το κάνει «για πλάκα», οι απειλές ποτέ δεν είναι αστείες. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, θα σας συμβουλεύαμε να μην το αναλύσετε πολύ. Μπορεί να μην θέλετε να δώσετε τέλος στη σχέση, όμως η ασφάλειά σας προηγείται.

Ξεσπάει τα νεύρα του πάνω σας

Η σωματική βία δεν είναι η μόνη εκδοχή των ξεσπασμάτων που πρέπει να σας διώξει μακριά. Η αναίτια επιθετικότητα απέναντί σας είναι ασυγχώρητη ακόμη και αν δεν συνειδητοποιεί ότι πρόκειται επίσης για μια μορφή βίας.

Advertisement

Στο κάτω – κάτω σκεφτείτε το μακροπρόθεσμα: Πόσο καιρό μπορείτε να είστε με κάποιον που αλλάζει εντελώς συμπεριφορά απέναντί σας με βάση το πώς πήγε η μέρα του στη δουλειά;

Προσπαθεί να σας αλλάξει

Προφανώς δεν εννοούμε τις απόπειρές του να σας πείσει να κόψετε το κάπνισμα ή να μιλάτε πιο ανοιχτά για αυτά που σας ενοχλούν. Ωστόσο, όταν αυτές οι προσπάθειες στρέφονται σε δομικά στοιχεία του χαρακτήρα σας, είναι δεδομένο ότι η σχέση σας δεν έχει μέλλον. Τουλάχιστον όχι ευχάριστο.

Σας λέει ότι δεν είναι έτοιμος για σχέση…

…αλλά η συμπεριφορά του δείχνει άλλα πράγματα. Μπορεί να μην τολμά να κάνει το επόμενο βήμα μαζί σας ενώ το θέλει πολύ.

Advertisement

Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι θέλει κάποια να τον φροντίζει, να τον στηρίζει και να τον διασκεδάζει, χωρίς ο ίδιος να αναλάβει υποχρεώσεις απέναντί της. Κάπως άδικο, δεν νομίζετε;

Μοιράζει διαρκώς τελεσίγραφα

Αν σε κάθε καβγά απειλεί να σας εγκαταλείψει, ίσως πρέπει να τον προλάβετε και να το κάνετε εσείς. Πρόκειται ίσως για την πλέον χειριστική συμπεριφορά και δείχνει ότι δεν είναι πρόθυμος να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό προκειμένου να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: