Θα γελάσεις όταν μάθεις πόσες τηγανητές πατάτες επιτρέπεται να τρως κάθε μέρα

Θα γελάσεις όταν μάθεις πόσες τηγανητές πατάτες επιτρέπεται να τρως κάθε μέρα
Advertisement

Κάθε δίαιτα ή κάθε ‘Δευτέρα που ξεκινάς διατροφή’ ξεκινάει από έναν βασικό πυλώνα που λέει: κομμένες οι τηγανητές  πατάτες και τα ψωμιά. Μια έρευνα του Eric Rimm, καθηγητή στο Harvard, έρχεται να αλλάξει αυτά που ξέραμε. Εντάξει όχι ακριβώς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορούμε να τρώμε τηγανητές πατάτες, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Η κατάλληλη ποσότητα για να έχουμε μαζί την απόλαυση και το προνόμιο του να ζούμε υγιεινά είναι 6.

Όχι μερίδες. Μιλάμε για 6 τηγανητές πατάτες. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, θα πιστεύαμε οποιαδήποτε έρευνα έλεγε κάτι παραπάνω;

Advertisement

Και αν όλοι σκάσαμε ένα ειρωνικό χαμόγελο σκεπτόμενοι ότι μια μερίδα 6 τηγανητών πατατών είναι μια χούφτα μας ανάμεσα σε μπουκιές του burger, του club sandwich ή του σουβλακιού, δεν μπορούμε να αδικήσουμε ακριβώς τον καθηγητή. Βασικά, δεν μπορούμε να τον αδικήσουμε ούτε λίγο.

Όταν βγάλεις τη φλούδα από μια μικρή πατάτα, την κόψεις σε μικρά κομμάτια και την τηγανίσεις σε λάδι και στο τέλος προσθέσεις αλάτι, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα για την υγεία σου, με δεδομένο ότι  η πατάτα ήδη είναι ‘βόμβα αμύλου’.

Μια μεσαία μερίδα με τηγανητές πατάτες φαστφουντάδικου περιέχει 370-500 θερμίδες με το 95% να είναι fats and carbs και μόλις το 5% πρωτεΐνες. Μια μεγάλη μερίδα μπορεί να ξεπεράσει τις 1000.

Advertisement

Δεν είναι βέβαια ότι μας διατρέχει μια προσωπική κατάρα να λατρεύουμε το ανθυγιεινό φαγητό. Υπάρχουν λόγοι, πολιτισμικοί και βιολογικοί, που ο οργανισμός μας επιζητά τροφές που τον καταστρέφουν, λιπαρές με πολλές θερμίδες.

Ως προς τις τηγανητές πατάτες, μπορούμε να έχουμε, σύμφωνα με τον Rimm, μια μικρή δόση ως συνοδευτικό μαζί με τη σαλάτα μας. Έτσι, για να μην πούμε ότι τις κόψαμε τελείως.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: