Στο χείλος της καταστροφής: Τα 10 ηχηρά brands που κινδύνευσαν να χρεοκοπήσουν αλλά τελικά τα κατάφεραν

Advertisement

Παρά το ότι η σημερινή τους κερδοφορία δεν μπορεί να κάνει κάποιον να το φανταστεί, ωστόσο υπάρχουν εταιρείες με τεράστια κέρδη που κάποια στιγμή έφτασαν στο χείλος της καταστροφής, αλλά τελικά κατάφεραν να ορθοποδήσουν.

Marvel

Πολλές από τις ταινίες της Marvel συγκαταλέγονται σήμερα ανάμεσα σε εκείνες με τα υψηλοτέρα κέρδη όλων των εποχών.

Advertisement

Ωστόσο η εταιρεία τη δεκαετία του ’90, αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα και έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Είχε αναγκαστεί μάλιστα να πουλήσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα για τους διασημότερους ήρωές της, όπως τον Σπάιντερμαν και τους X-Men.

To 2008 η κυκλοφορία της ταινίας «Iron Man» σηματοδότησε την ανάκαμψη και ακολούθησαν 22 επιτυχημένες ταινίες τα επόμενα 11 χρόνια.

Advertisement

Pabst Blue Ribbon

Με ασυνήθιστο τρόπο ήρθε η ανάκαμψη για την Pabst Blue Ribbon στις αρχές του 2000, καθώς η αμερικανική μπύρα έγινε η αγαπημένη των χίπστερ.

Οι πωλήσεις της Pabst Blue Ribbon μειώνονταν σταθερά από τη δεκαετία του 1970 και μέχρι το 2002.

Τότε, σύμφωνα με τους New York Times, οι πωλήσεις αυξήθηκαν περίπου 5%. Το 2014, η εταιρεία είδε την περιουσία της να αποτιμάται σε 1 δισ. δολάρια.

H μπύρα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους χίπστερ όταν «εξαφανίστηκε» από τις τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες και σταμάτησε τις καμπάνιες σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Advertisement

Converse

Το 2001 η Converse κατέθεσε αίτηση πτώχευσης παρά το γεγονός ότι τις δεκαετίες ’70 και ’80, τα αθλητικά παπούτσια της εταιρείας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Ωστόσο, μετά από αυτή την εξέλιξη, η Nike ενδιαφέρθηκε για το brand name της εταιρείας. Μέσα από συνεργασίες υψηλού προφίλ, με σχεδιαστές όπως ο John Varvatos, άρχισε ξανά η ανοδική πορεία. Τα Converse έγιναν και πάλι από τα πιο δημοφιλή αθλητικά παπούτσια στις ΗΠΑ.

Netflix

Tο Netflix δεν ήταν πάντα ο σημερινός κολοσσός στον τομέα της ψυχαγωγίας, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Advertisement

Ξεκίνησε το 1998 ως εταιρεία ενοικίασης ταινιών μέσω ταχυδρομείου και σχεδόν μία δεκαετία αργότερα προχώρησε στο διαχωρισμό της μονάδας ενοικίασης DVD από την υπηρεσία streaming. Η Netflix έχασε περίπου 800.000 συνδρομητές αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Ωστόσο,  δύο χρόνια αργότερα, το «House of Cards» έκανε πρεμιέρα ως το πρώτο πρωτότυπο πρόγραμμα του Netflix και από τότε η πορεία ήταν συνεχώς ανοδική.

Apple

H Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που η κεφαλαιοποίησή της έσπασε το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Τη δεκαετία του ’80 ωστόσο, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα καθώς η απομάκρυνση του Steve Jobs σηματοδότησε μια καθοδική πορεία για εταιρεία.

Advertisement

Η καθοριστική στιγμή για την ανάκαμψη της Apple ήταν, μετά και την επιστροφή του Steve Jobs, η παρουσίαση του iMac. Στις σημαντικότερες στιγμές της εταιρείας, περιλαμβάνονται και οι δημιουργίες των iPod, iTunes, και iPhone.

Starbucks

To σημαντικότερο πρόβλημα για τα Starbucks φαίνεται πως ήταν το γεγονός ότι αναπτύχθηκαν πάρα πολύ γρήγορα.

Όταν ο Howard Schultz αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου, παραμένοντας ωστόσο πρόεδρος, η εταιρεία από τα 5.000 μαγαζιά έφτασε τα 15.000, αναφέρει το Business Insider.

Advertisement

Μεταξύ 2008 και 2009 ωστόσο, η εταιρεία έκλεισε 900 καταστήματα και απέλυσε 6.700 εργαζόμενους. Ο Howard Schultz επέστρεψε ως διευθύνων σύμβουλος και 11 χρόνια αργότερα, η Starbucks είχε έσοδα ύψους 6,3 δισ. δολαρίων.

Delta Airlines

Η Delta Airlines  κατέθεσε αίτηση πτώχευσης για προστασία από τους πιστωτές της το 2005, επικαλούμενη το υψηλό κόστος καυσίμων και χρησιμοποίησε το διάστημα αυτό, για την πλήρη αναδιάρθρωση και αναμόρφωσή της.

Αυτή τη στιγμή είναι η αεροπορική εταιρεία με το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο. Έχει 879 αεροπλάνα, μετά τα 956 που διαθέτει η American Airlines.

Advertisement

Lego

Το 2003 η Lego βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεoκοπίας. Την επόμενη χρονιά, ανέλαβε νέος διευθύνων σύμβουλος και προχώρησε σε στρατηγικές κινήσεις και δραστικά μέτρα στην εταιρεία.

Για παράδειγμα, μείωσε την ποσότητα των εξαρτημάτων που κατασκευάζονταν ή απέσυρε σειρές που δεν έκαναν πωλήσεις.

H εταιρεία ανέκαμψε και έφτασε ξανά στην κορυφή, διαθέτοντας πλέον, μεταξύ άλλων, θεματικό πάρκο, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια.

Advertisement

Old spice

Οι διαφημίσεις και η αλλαγή επωνυμίας μετέτρεψαν το Old Spice από αποσμητικό το οποίο επέλεγαν οι κυρίως οι ηλικιωμένοι, σε ένα μοντέρνο προϊόν.

Η αλλαγή ήρθε το 2008 όταν η μητρική εταιρεία Procter και Gamble, έβαλε νέα προϊόντα με πιο δημοφιλή και «αρρενωπά» ονόματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Fast Company, μετά τη επιτυχημένη  διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνιστή τον  Ισαΐα Μουστάφα που ακολούθησε, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 55%.

Advertisement

General Motors

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε σε αναδιάρθρωση μετά το 2009 όταν και κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Μετά την επιτυχή παραπομπή της υπόθεσής της στο Κογκρέσο, στη συνέχεια, το 2014 η  Mary Barra, έγινε πρώτη γυναίκα που ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος  μιας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η εταιρεία από τότε σταθεροποιήθηκε και παρέμεινε ο Νο 1 κατασκευαστής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 είχε κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: