Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν είναι τυχεροί. Απλά κάνουν αυτά τα 8 πράγματα, λέει μία best-seller συγγραφέας

Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν είναι τυχεροί. Απλά κάνουν αυτά τα 8 πράγματα, λέει μία best-seller συγγραφέας
Advertisement

Το ακούμε και στην Ελλάδα: «Ε εντάξει, αυτός ήταν τυχερός». Είναι μια από τις πιο κλισέ φράσεις για να δικαιολογήσουμε την επιτυχία κάποιου άλλου.

Αλλά αν αναλύσουμε προσεκτικά τις καταστάσεις, διαπιστώνουμε ότι μια μεγάλη επιτυχία δεν βασίζεται στην τύχη.

Advertisement

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι ενέργειες του φαινομενικά «τυχερού» ατόμου, καθώς και οι συμπεριφορές που επέλεξε με σύνεση να αποφύγει.

Η Susan RoAne είναι συγγραφέας του βιβλίου «How to Create Your Own Luck». Για να γράψει το βιβλίο έκανε περισσότερες από 50 συνεντεύξεις με ηγέτες επιχειρήσεων, και ξόδεψε πάνω από έξι μήνες γραφής και αναθεωρήσεων.

Τι διαπίστωσε; Ότι οι «τυχεροί» άνθρωποι κάνουν 8 απλά πράγματα, τα οποία οι άλλοι αγνοούν. Και κάπως έτσι χαράσσουν τον δικό τους δρόμο προς την επιτυχία.

Advertisement

1# Μιλούν σε αγνώστους.

Η συνομιλία με αγνώστους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να… αυξήσεις την τύχη σου. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον ή τι γνωρίζουν. Δεν κοστίζει τίποτα να μιλάς και να δημιουργείς το δίκτυό σου, είτε βρίσκεσαι σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, είτε συνομιλείς με έναν άγνωστο σε διακοπές.

2# Κάνουν small talk.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η ”μικρή συζήτηση” είναι παλιομοδίτικη και δεν αξίζει τον κόπο, οι άνθρωποι που δημιουργούν τη δική τους τύχη βλέπουν τη ”μικρή συζήτηση” ως γέφυρα.

Η οικοδόμηση μιας σχέσης με αυτές τις εισαγωγικές συνομιλίες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες συνομιλίες, σχέσεις και βασικές πληροφορίες θα σε οδηγήσουν μετά σε άλλες ευκαιρίες.

Advertisement

3# Ακούνε προσεκτικά.

«Εχω διαπιστώσει ότι μπορείτε να αυξήσετε τις ευκαιρίες σας χωρίς να συμμετέχετε ενεργά σε μία συνομιλία. Η ”υποκλοπή” είναι κάτι που κάνουν οι φαινομενικά τυχεροί ανθρωποι. Μερικές φορές θα ακούσετε κάτι – μια σκέψη, ένα γεγονός ή μια ιδέα – που θα πυροδοτήσει μια ενέργεια, μια αποκάλυψη ή μια ερώτηση», λέει η συγγραφέας.

4# Ζητούν προσωπικές συστάσεις.

Εάν ανοίξει μια δουλειά στην εταιρεία των ονείρων σας, μη φοβάστε να ρωτήσετε τον παλιό σας συγκάτοικο, έναν πρώην συνάδελφο ή τον ξάδελφό σας εάν μπορεί να σας συνδέσει με τον φίλο του που εργάζεται εκεί. Ακόμα κι αν δεν λειτουργήσει με τον τρόπο που ελπίζετε, θα έχετε αναπτύξει μια καλή νέα επαφή.

5# Προσφέρουν και ζητούν βοήθεια.

Ναι, χρειάζονται και τα δύο. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν παρέχουν απλώς υποστήριξη, αλλά ενημερώνουν τους άλλους όταν χρειάζονται οι ίδιοι βοήθεια και εξηγούν τι βοήθεια θέλουν. Στην συνέχεια αναγνωρίζουν τη βοήθεια και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

Advertisement

6# Βγαίνουν από την πεπατημένη.

Αν και μπορεί να έχουν επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση και εμπειρίες σε έναν τομέα, οι ”τυχεροί” συχνά αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δρόμο που δεν ακολουθείται. Κάνουν επιλογές που άλλοι δεν τολμάνε. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάνουν το μεγάλο βήμα και δραστηριοποιούνται ακόμα και σε ένα νέο πεδίο.

7# Δεν καίνε τις «γέφυρες».

Είτε αφήσεις μια δουλειά, μια καριέρα ή μια σχέση, προσπάθησε να το κάνεις με τον πιο ομαλό τρόπο. Οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί να σου ξανά χρειαστούν στην συνέχεια. ‘

Η οι συγκυρίες να τα φέρουν έτσι που να πρέπει να ξανά συνυπάρξεις μαζί τους. Φρόντισε λοιπόν να μην καις τις «γέφυρες» σου.

Advertisement

8# Λένε συχνά «ναι».

Πολλοί ειδικοί καριέρας, συμβουλεύουν να λέμε «όχι» για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον χρόνο μας. Οι ”τυχεροί” άνθρωποι κάνουν το αντίθετο. Και επειδή είπαν «ναι», ήταν συχνά στο δωμάτιο όπου δημιουργήθηκε η μεγάλη ευκαιρία. Κάπως έτσι καταφέρνουν πάντα να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προκύπτουν γύρω τους.

Διαβάστε ακόμη

―> Οι διάσημες φράσεις που δεν είπε ποτέ ο Albert Einstein

―> Το κόλπο των 12 δευτερολέπτων που εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται θετικά μέσα σε μία δύσκολη κατάσταση

―> Τέσσερα χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι που παίρνουν μεγάλα ρίσκα (και μπορείς να τα αντιγράψεις)

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: