Έρχονται κλήσεις της Τροχαίας εξ… ουρανού για τους παραβάτες του ΚΟΚ

Drones τελευταίας τεχνολογίας θα επιστρατεύσει η Ελληνική Αστυνομία για τις παραβιάσεις του ΚΟΚ.

Έρχονται κλήσεις της Τροχαίας εξ… ουρανού για τους παραβάτες του ΚΟΚ
Advertisement

Εναέρια αστυνόμευση, ζωντανή μετάδοση τροχαίων ατυχημάτων και οδηγικών παραβάσεων στα κέντρα επιχειρήσεις αλλά και… κλήσεις από αέρος, θα μπορεί να μοιράζει η Τροχαία με τα δύο υπερσύγχρονα drones που θα προμηθευτεί.

Το ιπτάμενο σύστημα θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε έναν από τους πιο αιματοβαμμένους δρόμους της Ευρώπης, τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί και στους υπόλοιπους μεγάλους οδικούς άξονες.

Advertisement

Οδηγοί που μιλάνε στο κινητό, επιβάτες χωρίς ζώνη, επικίνδυνες προσπεράσεις είναι μερικές από τις παραβάσεις που θα μπορούν να καταγράψουν τα υπερσύγχρονα drones πετώντας στα 120 μέτρα.

Η εμβέλειά τους θα αγγίζει τα 10 χλμ ώστε να μπορούν να καταγράφουν εικόνα από το μεγαλύτερο μέρος του ΒΟΑΚ, το μήκος του οποίου φτάνει τα 313 χιλιόμετρα.

Τα drones θα χειρίζονται αστυνομικοί της τροχαίας, οι οποίοι θα περάσουν το επόμενο διάστημα ειδική εκπαίδευση για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τα εξελιγμένα τεχνικά μοντέλα που θα φτάσουν στην Ελλάδα.

Advertisement

Παράλληλα θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα επιχειρήσεων σε διαφορετικά σημεία του οδικού άξονα για τον χειρισμό και την υποδοχή της εικόνας των drones. Το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 4 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εγκριθεί.

Σειρά μετά την Κρήτη αναμένεται να πάρει το οδικό δίκτυο μεταξύ Πάτρας και Πύργου, πρόκειται άλλωστε για τους δρόμους που καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: