Pandora Papers: Πώς κρύβονται πίσω από offshore Πούτιν, Σακίρα και άλλοι 29.000 «ισχυροί» του πλανήτη

Pandora Papers: Πώς κρύβονται πίσω από offshore Πούτιν, Σακίρα και άλλοι 29.000 «ισχυροί» του πλανήτη
Advertisement

Αναταράξεις στην παγκόσμια κοινότητα φέρνει το δίκτυο αποκαλύψεων Pandora Papers. Στα 12 εκατομμύρια έγγραφα αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, η κρυφή ερωτική ζωή του Ρώσου προέδρου, η ερωμένη του οποίου ζει σε κατοικία αξίας 4,1 εκατ. δολαρίων στο Μονακό, οι μυστικές συναλλαγές κυβερνήσεων του Λονδίνου, τα μαύρα χρήματα πίσω από την αυτοκρατορία του βασιλιά της Ιορδανίας και οι μυστικές βίλλες του Τσέχου πρωθυπουργού.

Τα έγγραφα, που δίνονται στη δημοσιότητα μέσω της έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), προέρχονται από εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις οποίες καταφεύγουν οι ισχυροί του κόσμου για να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες ή trust σε φορολογικούς παραδείσους.

Advertisement

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, καθώς εξασφαλίστηκαν στοιχεία από 14 διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών offshore και αποκαλύπτει τους λεγόμενους «πραγματικούς δικαιούχους» (beneficial owner) δηλαδή τα πραγματικά φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις offshore.

Εν προκειμένω αποκαλύπτονται 29.000 πραγματικοί δικαιούχοι που «κρύβουν» μαύρο χρήμα, στους οποίους περιλαμβάνονται 35 αρχηγοί κρατών, εν ενεργεία ή πρώην, 400 πολιτικά πρόσωπα, αλλά και κρατικοί λειτουργοί όπς δικαστές, στρατιωτικοί, φορολογικοί αξιωματούχοι ακόμα και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών που προέρχονται από περισσότερες από 90 χώρες. Υπάρχουν επίσης πολλοί επιχειρηματίες και καλλιτέχνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα έγγραφα γίνεται αναφορά και στην έπαυλη που εξασφάλισε Ρωσίδα, η οποία αναφέρεται ότι έχει αποκτήσει παιδί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Advertisement

Από τις αποκαλύψεις δεν λείπει το όνομα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ και της συζύγου του για να αποκαλυφθεί πώς απέκτησαν 312.000 λίρες.

Όπως προκύπτει, το ζευγάρι αγόρασε offshore με την οποία αποκτήθηκε γραφείο στο Λονδίνο.

Εκτός από τα ακίνητα του Πούτιν στο Μονακό, στα Pandora Papers εντοπίζει κανείς και το όνομα του Τσέχου πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα υπεράκτια επενδυτικά κεφάλαια με τα οποία απέκτησε δύο βίλες των 12 εκατ. λιρών, η κάθε μία, στη νότια Γαλλία.

Advertisement

Το όνομα του Ανστασιάδη και της Σακίρα

Σύμφωνα με το BBC, που συμμετέχει στην αποκάλυψη των Pandora Papers από τον βρετανικό Τύπο, μαζί με τον Guardian, νομική εταιρεία που ίδρυσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να παρουσιάζει «εικονικούς» ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και Ρώσος πολιτικός, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση. Το δημοσίευμα σημειώνει πως η κυπριακή εταιρεία διαψεύδει την πληροφορία.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, γόνος πολιτικής δυναστείας που εξελέγη με «σημαία» την καταπολέμηση της διαφθοράς, φέρεται ως ιδιοκτήτης -μαζί με τη μητέρα του- κρυφής εταιρείας στον Παναμά.

Advertisement

Στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, όταν οι Ιορδανοί έβγαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τη διαφθορά και την ανεργία – ο μονάρχης Αμπντάλα είχε αγοράσει μέσω offshore εταιρειών τρεις παραλιακές κατοικίες στο Μαλιμπού των ΗΠΑ.

Παράλληλα, και η πριγκίπισσα Λάλλα Χάσνα του Μαρόκου βρέθηκε να κατέχει – μέσω δικτύου υπεράκτιων εταιρειών – εταιρεία που είχε αγοράσει ιδιωτική κατοικία αξίας 11 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο, κοντά στο Kensington Palace.

Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, αξιοποιεί offshore εταιρείες για να πραγματοποιεί επενδύσεις και να διαχειρίζεται τον πλούτο του. Τα Panama Papers είχαν ήδη αποκαλύψει ότι και το υπερ-γιοτ του εμίρη, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ελέγχεται από offshore εταιρείες.

Advertisement

Σε υπεράκτιες εταιρείες καταφεύγουν και πολλοί αστέρες του θεάματος. Ένα παράδειγμα είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Σακίρα. Ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Ινδός πρώην άσος του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκάρ. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν σε παράκληση της DW για κάποιο σχόλιο. Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους για offshore εταιρείες είναι βέβαια επιχειρηματίες και πολυεκατομμυριούχοι.

Όπως ο Τούρκος μεγαλοεργολάβος Ερμάν Ιλιτσάκ, που διατηρεί δεσμούς με δύο υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν καταχωρηθεί στο όνομα της μητέρας του το 2014. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης ο κ. Ιλιτσάκ δεν είχε προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ο όμιλος Ronesans, ιδιοκτησίας Ιλιτσάκ, είχε αναλάβει να κατασκευάσει μεταξύ άλλων το περίφημο προεδρικό ανάκτορο του Ταγίπ Ερντογάν, με 1.500 δωμάτια.

Advertisement

To δημοσιογραφικό δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists έχει ερευνήσει συνολικά 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Τη δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν 600 άτομα από 150 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν προέρχονται από 14 παρόχους υπηρεσιών για offshore εταιρείες.

Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers, που αποκαλύφθηκαν το 2016, προκαλώντας αίσθηση σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, για παράδειγμα στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: