Πώς ο ιδρυτής της Dell ξεκίνησε με 1.000 δολάρια και έγινε δισεκατομμυριούχος

Πώς ο ιδρυτής της Dell ξεκίνησε με 1.000 δολάρια και έγινε δισεκατομμυριούχος
Advertisement

Σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος. Κι όμως κάποτε ο Michael Dell ξεκίναγε από το μηδέν, για να στήσει την δική του τεχνολογική εταιρία. ‘Η για την ακρίβεια, ξεκίναγε με 1.000 δολάρια. Η «χρυσή» εταιρία που έχει σήμερα στα χέρια του είναι η Dell- όπως μπορείς να καταλάβεις και από το επίθετο του ίδιου.

«Ίσως δεν ήταν τόσο καλή ιδέα αυτό, αλλά όταν είστε 19 ετών, δεν έχετε αναπτύξει όλες τις δεξιότητες που χρειάζεστε όσον αφορά την κρίση και την ορθολογική σκέψη» συμπληρώνει. Αλλά η αρχή έγινε. Ενώ ήταν ακόμα φοιτητής. Και αν κρίνουμε από την συνέχεια, μάλλον έκανε την σωστή επιλογή.

Advertisement

Ο Dell ενδιαφερόταν πάντα για τα μαθηματικά και την τεχνολογία ως παιδί, αλλά άρχισε να αναπτύσσει σημαντικό ενδιαφέρον για τους υπολογιστές ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ως χόμπι και παράλληλη δραστηριότητα, ξεκίνησε να διοχετεύει με «αναβαθμισμένους» υπολογιστές την πανεπιστημιούπολη.

«Αυτό που έκανα ήταν να αγοράζω υπολογιστές και να τους αναβαθμίζω και μετά να τους πωλώ ξανά», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ήταν απλά ένα διασκεδαστικό πράγμα και ένας τρόπος να βγάλεις λεφτά»

Κάπου εκεί κατάλαβε πόσο μεγάλη θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση του. «Άρχισα να εξερευνώ όλο αυτό το πεδίο με τους υπολογιστές και ένα από τα πράγματα που παρατήρησα για το business υπολογιστών ήταν ότι ήταν πολύ αναποτελεσματικό», εξηγεί ο Dell.

Advertisement

«Χρειαζόταν πολύς χρόνος για να φτάσει η τεχνολογία από τους ανθρώπους που την δημιουργούσαν, στους ανθρώπους που την αγόραζαν, και στην πραγματικότητα ήταν μάλλον ακριβή και αργή». Στο φοιτητικό του δωμάτιο, ο Dell λέει ότι έβγαζε από 50.000$ έως 80.000$ το μήνα επιταχύνοντας αυτή τη διαδικασία.

Η επιχείρηση μάλιστα του Dell σύντομα τράβηξε την προσοχή ενός 25χρονου τότε, του Mark Cuban (σήμερα επίσης δισεκατομμυριούχος). Εκείνη την εποχή, ο Cuban είχε δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση με υπολογιστές, την MicroSolutions, στο Ντάλας.

«Θυμάμαι να οδηγώ για να παραλάβω μερικούς σκληρούς δίσκους που επρόκειτο να βάλω στους υπολογιστές των πελατών μου», γράφει ο Cuban στο ιστολόγιο του, αναφερόμενος σε ένα ταξίδι προς στην επιχείρηση της Dell στο Ώστιν, που ονομαζόταν τότε PC’s Limited.

Advertisement

Η Dell Computer μπήκε στο χρηματιστήριο το 1988 με κεφαλαιοποίηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων, μόλις τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα της. Και ο ίδιος ο Dell αργότερα έγινε ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος με μια εταιρεία Fortune 500, το 1992.

Στους φιλόδοξους φοιτητές σήμερα, ο Dell λέει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διαθέσιμες για τη δημιουργία του επόμενου γίγαντα τεχνολογίας.

«Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά συναρπαστική εποχή, εστιάζοντας στην τεχνητή νοημοσύνη, το deep learning, το machine learning, το unsupervised learning, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το Διαδίκτυο των πραγμάτων», τονίζει ο επιχειρηματίας.

Advertisement

«Αν νομίζετε ότι τα τελευταία 30 χρόνια ήταν συναρπαστικά στην τεχνολογία, νομίζω ότι τα επόμενα 30 χρόνια θα το κάνουν να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι», εξηγεί.

Είναι σημαντικό να ασχοληθείς με κάτι που σε ενθουσιάζει, για να έχεις πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία. Για τον Dell, οι καλύτερες επιχειρήσεις ξεκινούν κάπως έτσι: «It excites me, it interests me, and I’ve got an idea».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: