«Χρυσά» εισοδήματα για ευρωβουλευτές: Πώς βγάζουν εκατομμύρια από «παράλληλες» δραστηριότητες

«Χρυσά» εισοδήματα για ευρωβουλευτές: Πώς βγάζουν εκατομμύρια από «παράλληλες» δραστηριότητες
Advertisement

Εισοδήματα ύψους μεταξύ 3,9 και 11,5 εκατ. ευρώ από παράλληλες δραστηριότητες εκτός του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ακεραιότητας της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International) το 27% των 705 ευρωβουλευτών δήλωσαν συνολικά εισοδήματα μεταξύ 3,9 και 11,5 εκατ. ευρώ από εξωτερικές δραστηριότητες.

Advertisement

Τουλάχιστον 23 εξ’ αυτών είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται μετά την εκλογή τους, ενώ έως και 39 ευρωβουλευτές πιθανώς βγάζουν πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως από δεύτερες δουλειές, αριθμός που μπορεί να είναι υψηλότερος, δεδομένου ότι οι ευρωβουλευτές δηλώνουν μόνοι τους τα εισοδήματά τους και οι δηλώσεις τους δεν υπόκεινται σε ελέγχους από θεσμικά όργανα.

Οι ευρωβουλευτές επιτρέπεται να έχουν εξωτερικά εισοδήματα, τα οποία υποχρεούνται να αναφέρουν σε δηλώσεις προσβάσιμες στους ενδιαφερόμενους, αλλά ΜΚΟ επισημαίνουν ότι συχνά τα στοιχεία αυτά δεν είναι ξεκάθαρα κι ότι οι παράλληλες αυτές δραστηριότητες πιθανώς να συνιστούν σύγκρουση συμφερόντων με τις υποχρεώσεις τους στην Ευρωβουλή, όπως αναφέρει το Politico.

«Εντοπίσαμε ανησυχητικά εξωτερικά εισοδήματα και ανησυχητικά ασαφείς οικονομικές δηλώσεις», δήλωσε ο Βίτορ Τεξέιρα της Transparency International EU.

Στην έκθεση της ΜΚΟ ο Πολωνός ευρωβουλευτής και μέλος του ΕΛΚ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, περιγράφεται ως εκείνος με τα υψηλότερα εξωτερικά εισοδήματα μπροστά από τον Γάλλο συνάδελφό του, Σάντρο Γκότσι και τον Δανό Άσγκερ Κρίστενσεν, αμφότεροι μέλη της ευρωομάδας Renew Europe, που αριθμεί 108 ευρωβουλευτές.

Advertisement

Η ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (Idendity and Democracy) διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό (38%) ευρωβουλευτών που αμείβονται από παράλληλη απασχόληση, ενώ δεύτερο έρχεται το ΕΛΚ κι ακολουθούν οι ομάδες των κεντρώων της Renew Europe και των Πρασίνων και τελευταία η ομάδα της Αριστεράς (10%).

«Πρόκειται για ένα ηθικό σκάνδαλο εν αναμονή», δήλωσε ο Τεξέιρα, «Χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο σώμα της ΕΕ που θα αγρυπνά για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων όλων των διαμορφωτών πολιτικής».

Η ευρωβουλή, όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν, υποστηρίζουν την ιδέα σύστασης ενός τέτοιου ανεξάρτητου σώματος, αλλά παραμένει ασαφές αν θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα η ΕΕ και κατά πόσον το σώμα αυτό θα διαθέτει πυγμή και εξουσίες.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: