Φουντώνει η κόντρα για την καταδίωξη στο Πέραμα: Ο Κούγιας αναλαμβάνει τους αστυνομικούς -Φόβοι για αντίποινα

Φουντώνει η κόντρα για την καταδίωξη στο Πέραμα: Ο Κούγιας αναλαμβάνει τους αστυνομικούς -Φόβοι για αντίποινα
Advertisement

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό της αιματηρής αστυνομικής καταδίωξης στο Πέραμα.

Το χρονικό της καταδίωξης φανερώνει ότι προκύπτουν βασικά ερωτήματα για την υπόθεση. Το κυριότερο, στο οποίο συγκλίνουν οι αστυνομικές πηγές, είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ είχαν λάβει εντολές από το Κέντρο Άμεσης Δράσης προκειμένου να εγκαταλείψουν την καταδίωξη.

Advertisement

Ο λόγος που δόθηκε η συγκεκριμένη διαταγή ήταν η μεγάλη ταχύτητα με την οποία εξελισσόταν η καταδίωξη, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνέπεια να υπάρχουν κίνδυνοι για διερχόμενα οχήματα και πολίτες.

Ο Κούγιας αναλαμβάνει τους επτά αστυνομικούς

Νέες εξελίξεις προκύπτουν και σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Οι 7 αστυνομικοί, που παραμένουν υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ, παραπέμφθηκαν ώστε να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την προσεχή Τετάρτη.

Ταυτόχρονα, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τη νομική τους εκπροσώπηση.

Advertisement

Σε δελτίο που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια τονίζεται ότι «το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι «η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21» και πως «ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, «την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται».

Advertisement

Οργή και φόβοι για αντίποινα

Την ίδια στιγμή, οδύνη και οργή επικρατεί στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου έμενε ο 20χρονος που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, στη διάρκεια της φονικής καταδίωξης που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα.

Ο νεαρός, ήταν πατέρας δύο παιδιών και ενός τρίτου, το οποίο κυοφορεί η συζυγός του, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, που βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στον καταυλισμό, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος.

«Θέλω δικαιοσύνη», «θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια»

Συντετριμμένος ο πατέρας του 20χρονου, αναρωτιέται γιατί οι αστυνομικοί δεν έριξαν στα λάστιχα του αυτοκινήτου: «Θέλω μια Δικαιοσύνη από το Κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνηγήσαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;», είπε.

Advertisement

Και η γυναίκα του ξέσπασε και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σαπίσει μέσα. Και να μου τον φέρετε, να τον σκοτώσω εγώ». Και πρόσθεσε κλαίγοντας: «Με άφησε με δύο παιδιά. Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια».

Μητέρα τραυματία: Δεν με αφήνουν να δω το παιδί μου

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών. Όπως κατήγγειλε, δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιο της στο νοσοκομείο, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά.

Από την πλευρά, του ο Πρόεδρος της Κοινότητας των Ρομά, Βασίλης Πάντζος, είπε στην ίδια πηγή, ότι «υπάρχει οδύνη και οργή. Ζητάμε δικαίωση σε ένα κράτος δικαίου. Ήταν ένα έγκλημα μίσους, από όσο είδαμε και από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο».

Advertisement

Και συμπλήρωσε «πρέπει να γίνει έρευνα και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή. Έριξαν πάρα πολλές σφαίρες. Δεν μπορούσαν να ρίξουν στα λάστιχα του αυτοκινήτου; Φαίνεται η οργή και το μίσος των αστυνομικών, από τον αριθμό των σφαιρών που έριξαν. Είναι ρατσιστικό έγκλημα. Από θαύμα έζησαν και τα άλλα δύο παιδιά που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο».

Να σημειωθεί ότι απόψε στις 17:00 διοργανώνεται πορεία στο Πέραμα, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η είδηση αυτή έχει σημάνει γενικό συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια ξέσπασαν χθες σε πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Κρικέτος: Ήταν σε άμυνα οι αστυνομικοί

Ο Σπήλιος Κρικέτος, συνδικαλιστής αστυνομικός, μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, είπε ότι «χθες ήταν μια δύσκολη ημέρα, χάθηκε ακόμη ένας άνθρωπος και θέλω να εκφράσω και εγώ την θλίψη μου».

Advertisement

Σε ότι αφορά τις κινήσεις των αστυνομικών, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο κ. Κρικέτος είπε ότι «όπως καταγράφηκαν τα γεγονότα στην επίσημη έκθεση της ΓΑΔΑ: κρίθηκε ύποπτο ένα όχημα το οποίο ήταν κλεμμένο, έγινε σήμα στον οδηγό για να σταματήσει για έλεγχο σε ασφαλές σημείο, ο οδηγός διέφυγε, το αυτοκίνητο χάθηκε από τους αστυνομικούς και εντοπίστηκε αργότερα, κάποια στιγμή που εγκλωβίστηκε από ένα λεωφορείο το αυτοκίνητο, ο οδηγός έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε μηχανές των αστυνομικών».

Συμπλήρωσε, «δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι εμβολίστηκαν πέντε μηχανές. Αυτοί οι αστυνομικοί βρίσκονται σε άμυνα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους. Όλα θα ερευνηθούν, όπως διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να γίνει και επιχειρησιακός έλεγχος για να δούμε τι ακριβώς συνέβη».

Ακόμη, προσέθεσε ότι «από όσο μαθαίνω, σε έναν από τους συλληφθέντες, ο εισαγγελέας αποδίδει κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Είναι και οι αστυνομικοί άνθρωποι, έχουν οικογένειες και οφείλουν να προστατεύουν τις ζωές τους και τις ζωές των πολιτών», ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του, εάν όσα ακολούθησαν την φονική καταδίωξη στο Πέραμα, οδηγήσουν τους αστυνομικούς να μην ασκούν όπως πρέπει το καθήκον τους σε ανάλογες περιπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το επόμενο κλεμμένο αυτοκίνητο που θα εντοπίσουμε, να το αφήσουμε να συνεχίσει; Αυτό μας ζητούν; Αυτό δεν πρέπει να γίνει».

Advertisement

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου αστυνομικοί έκαναν νόημα στον οδηγό ενός αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν άλλα δύο άτομα, να σταματήσει για έλεγχο. Ο οδηγός, όμως, δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει καταδίωξη, που κατέληξε στην οδό Ελπίδος, στο Πέραμα.

Στο σημείο εκείνο ο οδηγός του οχήματος εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα όταν έπεσε νεκρός απο αστυνομικά πυρά 20χρονος.

Advertisement

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Παράλληλα, «φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: