«Ο Ζούκερμπεργκ ελέγχει μονομερώς 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους» – Καταπέλτης η πληροφοριοδότης του Facebook

«Ο Ζούκερμπεργκ ελέγχει μονομερώς 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους» – Καταπέλτης η πληροφοριοδότης του Facebook
Advertisement

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει «μονομερή έλεγχο πάνω σε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους» εξαιτίας της ακλόνητης θέσης του στην κορυφή του Facebook, δήλωσε η πληροφοριοδότης Φράνσις Χόγκεν.

Μιλώντας σε εκπροσώπους της βρετανικής αντιπροσωπείας, η οποία και ερευνά τις καταγγελίες της, η πρώην εργαζόμενη του Facebook έκανε επείγουσα έκκληση για εξωτερική ρυθμιστική αρχή που θα μειώσει τη ζημιά που κάνει ο τεχνολογικός κολοσσός στην κοινωνία.

Advertisement

Η Χόγκεν έχει διαρρεύσει δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα της επιχείρησης για την εσωτερική λειτουργία του Facebook, σύμφωνα με τα οποία υποστηρίζει πως η εταιρεία έβαλε πάνω από την προστασία των χρηστών το οικονομικό της συμφέρον.

Αφού εξέθεσε τα στοιχεία και τις θέσεις της στο Κογκρέσο, η πρώην εργαζόμενη του Facebook αποφάσισε να εκθέσει τις ανησυχίες της και στη Βρετανία, σε μια περίοδο που η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί τρόπο να ρυθμίσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας τες να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για το περιεχόμενο που αναρτάται σε αυτές.

Μόνος στόχος το κέρδος

Η Χόγκεν επανέλαβε, σύμφωνα με τον «Guardian», πως «δεν υπάρχει θέληση στα ανώτερα κλιμάκια να διασφαλιστεί πως τα συστήματα αυτά τρέχουν με ένα απολύτως ασφαλή τρόπο. Αν δεν βρούμε ένα αντίβαρο, αυτά θα λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα των μετόχων και όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Advertisement

Η ίδια προειδοποίησε πως το Instagram, το δεύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του τεχνολογικού κολοσσού της Facebook σύντομα ίσως να μην είναι ασφαλές για παιδιά προεφηβικής ηλικίας.

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του βρετανικού Κοινοβουλίου, η Χόγκεν υποστήριξε πως οφείλεται εν πολλοίς στο Facebook το φαινόμενο της πόλωσης στις πολιτικές πεποιθήσεις, που εδράζεται σε μια σειρά από υπηρεσίες του μέσου, όπως οι ομάδες.

Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται μικρές και ακραίες ομάδες που τροφοδοτούν θεωρίες συνωμοσίας: «Ανησυχώ βαθιά πως δημιούργησαν ένα προϊόν που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους μακριά από τις πραγματικές τους κοινότητες».

Advertisement

Το Instagram αρνητική επιρροή για τους νέους

Επιπλέον, η Αμερικανίδα αναφέρθηκε σε έρευνα της ίδιας της Facebook, σύμφωνα με την οποία το Instagram ασκεί πολλαπλάσια αρνητική επιρροή σε νέους ανθρώπους σε σύγκριση με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Tok και το Snapchat γιατί εστιάζει στην «κοινωνική σύγκριση της εξωτερικής εμφάνισης, του τρόπου ζωής των ανθρώπων και αυτό τελικά καταλήγει πιο επιζήμιο για τα μικρά παιδιά».

Η ίδια υποστηρίζει πάντως πως ακόμη και οι παράμετροι που έχει θέσει το Facebook κατά καιρούς προκειμένου να ελέγξει και να περιορίσει το περιεχόμενο μίσους και την παραπληροφόρηση στις σελίδες του, ενδέχεται να αποδειχτούν ιδιαίτερα ελλιπείς για χώρες όπου δεν χρησιμοποιείται η αγγλική γλώσσα. Τα συστήματα αυτά ίσως να μην είναι αποτελεσματικά ούτε στη Βρετανία, καθώς έχουν στηθεί πάνω στην αμερικανική γλώσσα.

Το Facebook απρόθυμο να θυσιάσει τα κέρδη του

Η Χόγκεν υποστήριξε πως η εταιρεία Facebook ήταν γεμάτη «καλούς, ευγενικούς και ενσυνείδητους ανθρώπους», οι οποίοι ωστόσο αναγκάζονταν να υπακούν σε λανθασμένες κατευθύνσεις. «Το Facebook δεν ήταν πρόθυμο να θυσιάσει ακόμη και το παραμικρό κέρδος στο βωμό της ασφάλειας. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό», λέει.

Advertisement

Εκπρόσωπος της Facebook πάντως έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της. «Κατά βάσει, αυτές οι ιστορίες έχουν ως προϋπόθεση λανθασμένες αντιλήψεις. Ναι, είμαστε επιχείριση και βγάζουμε κέρδος, αλλά η ιδέα πως το κάνουμε εις βάρος της ασφάλειας των ανθρώπων ή της ευημερίας τους ερμηνεύει λανθασμένα το σημείο όπου εδράζεται το εμπορικό μας ενδιαφέρον», είπε.

Επαναλαμβάνοντας τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο ιδρυτής του Facebook, ο εκπρόσωπος της εταιρείας πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι πως επενδύσαμε 13 δισεκατομμύρια και έχουμε πάνω από 40.000 ανθρώπους με ένα και μοναδικό καθήκον: να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς στο Facebook».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: