Κάνε το τεστ των 90” και μάθε πόσο γερή είναι η καρδιά σου

Κάνε το τεστ των 90” και μάθε πόσο γερή είναι η καρδιά σου
Advertisement

Το τεστ της σκάλας είναι ένας εύκολος τρόπος να αξιολογήσουμε την κατάσταση της καρδιάς μας, υποστηρίζει ο Ισπανός καρδιολόγος dr Jesus Peteiro από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λα Κορούνια.

Επισημαίνει μάλιστα ότι, αν ανεβούμε τα σκαλιά σε περισσότερο από ενάμισι λεπτό, τότε δεν θα έβλαπτε μια επίσκεψη στον καρδιολόγο για έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.

Advertisement

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν ένα απλό και αξιόπιστο τεστ για τον προκαταρκτικό έλεγχο της καρδιαγγειακής υγείας, το αποτέλεσμα του οποίου θα οδηγούσε σε περαιτέρω αξιολόγηση.

Αρχικά εκτίμησαν τη φυσική κατάσταση των 165 συμμετεχόντων με διαπιστωμένη στεφανιαία νόσο ζητώντας τους να περπατήσουν και στη συνέχεια να τρέξουν σε κυλιόμενο διάδρομο αυξανόμενης ταχύτητας μέχρι του σημείου εξαντλήσεώς τους.

Το εύρος της αντοχής τους εκτιμήθηκε σε μεταβολικά ισοδύναμα (MET). Το μεταβολικό ισοδύναμο είναι η μονάδα μέτρησης της κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη φυσική δραστηριότητα (ένα MET ισοδυναμεί με την πρόσληψη 3,5 ml οξυγόνου ανά κιλό ανά λεπτό).

Οι συμμετέχοντες ξεκουράστηκαν για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανέβουν 60 σκαλοπάτια με ζωηρό τέμπο χωρίς να σταματήσουν.

Advertisement

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι σε καλύτερη κατάσταση ήταν οι συμμετέχοντες που ανέβηκαν τα 60 σκαλιά σε 40-45 δευτερόλεπτα και οι οποίοι στο τεστ κοπώσεως στον κυλιόμενο τάπητα είχαν επιτύχει περισσότερα των 9-10 MET.

Σε αντιδιαστολή, οι ασθενείς που ανέβηκαν τα σκαλοπάτια σε 90 δευτερόλεπτα είχαν σκοράρει λιγότερο από 8 MET στο τεστ κοπώσεως. Με απλά λόγια, δεν είχαν καταφέρει να ανεβάσουν πολύ την ένταση του τρεξίματος και την απόδοσή τους.

TIP Εναλλακτικό τεστ αυτό της κλωστής: διπλώνετε στη μέση μια κλωστή με μήκος όσο το ύψος σας και την τυλίγετε γύρω από την κοιλιά σας. Εάν περισσεύει, καλώς. Εάν όμως δεν φτάνει, τότε πρέπει να ανησυχήσετε.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: