Προσοχή με την οδοντόβουρτσα: Δεν φαντάζεσαι πόσα μικρόβια κουβαλά

Κι όμως αυτή η καθημερινή διαδικασία κρύβει κινδύνους.

Προσοχή με την οδοντόβουρτσα: Δεν φαντάζεσαι πόσα μικρόβια κουβαλά
Advertisement

Το πλύσιμο των δοντιών παρότι αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια, στην πραγματικότητα κρύβει πολλούς κινδύνους αν δεν ακολουθούνται κάποιοι κανόνες.

Κι αυτό διότι η οδοντόβουρτσα μπορεί να μεταφέρει πολύ περισσότερα μικρόβια στο στόμα μας από αυτά που απομακρύνει.

Advertisement

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάνστεστερ μια οδοντόβουρτσα κουβαλά περισσότερα από 10 εκατομμύρια βακτήρια, όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος, η Εσερίχια κόλι κ.α.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα έδειξε επίσης, ότι οι οδοντόβουρτσες που βρίσκονται στο μπάνιο κουβαλούν και τα μικρόβια που προέρχονται από τη λεκάνη της τουαλέτας.

Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι να ακολουθούνται οι παρακάτω συμβουλές προκειμένου η οδοντόβουρτσα να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Advertisement

1. Αλλαγή κάθε τρεις μήνες

Μια παλιά και… ταλαιπωρημένη οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει επαρκώς τα δόντια. Παράλληλα, όσο πιο παλιά είναι η οδοντόβουρτσα, τόσο περισσότερα μικρόβια κουβαλά.

Θα πρέπει επίσης να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας εάν έχετε αρρωστήσει πρόσφατα, καθώς ένα βακτήριο ή ένας ιός μπορεί να επιβιώσει επάνω στη υγρή επιφάνεια της οδοντόβουρτσας και να προκαλέσει νέα λοίμωξη.

2. Καθημερινή απολύμανση

Θα πρέπει να τοποθετείτε την κεφαλή της οδοντόβουρτσας σε ένα δοχείο με στοματικό διάλυμα για 20 λεπτά έπειτα από κάθε χρήση.

Advertisement

3. Μη χρησιμοποιείτε καπάκι

Το κάλυμμα της οδοντόβουρτσας είναι χρήσιμο μόνο αν πρόκειται να ταξιδέψουμε ή γενικότερα να μεταφέρουμε την οδοντόβουρτσά μας. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται με ταχύτερο ρυθμό σε ένα περιορισμένο περιβάλλον που υπάρχει υγρασία.

4. Μακριά από τη λεκάνη

Οι μικροοργανισμοί ταξιδεύουν από τη λεκάνη έως και δύο μέτρα μακριά, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Το καπάκι της λεκάνης θα πρέπει να είναι πάντα κλειστό –ειδικά όταν τραβάμε το καζανάκι– και η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο από τα ντουλαπάκια του μπάνιου που ανοίγουμε συχνά, ώστε να απομακρύνεται η υγρασία και να ανανεώνεται ο αέρας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: