Ιδού τα πέντε συμπτώματα της Μετάλλαξης Όμικρον: Τι πρέπει να προσέξετε, η ύποπτη ενόχληση στον λαιμό

Ιδού τα πέντε συμπτώματα της Μετάλλαξης Όμικρον: Τι πρέπει να προσέξετε, η ύποπτη ενόχληση στον λαιμό
Advertisement

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, Νοτιοφρικανοί και Βρετανοί γιατροί που μελετούν την πορεία της υγείας των ασθενών που μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος, εντοπίζουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τα άλλα στελέχη του.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Express», τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής «Όμικρον» μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά από τις άλλες παραλλαγές της κορωνοιού.

Advertisement

Μόλις οι γιατροί της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μία νέα παραλλαγή του κορωνοιού διαφορετική από τις άλλες, οι κυβερνήσεις κρατών και κυβερνήσεων κινητοποιήθηκαν άμεσα με τους επιστήμονες να εστιάζουν την προσοχή τους στη γενετική αλληλουχία της νέας παραλλαγής, που σε πολλές χώρες τείνει να γίνει η κυρίαρχη.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πέντε συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Όμικρον», έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:

1. Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
2. Ξηρός βήχας
3. Απίστευτη κούραση
4. Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
5. Νυχτερινές εφιδρώσεις

Advertisement

Η καθηγήτρια Αντζελίκ Κόετζι, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου της Νοτίου Αφρικής, που ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εντόπισαν το στέλεχος «Όμικρον» στη χώρα της, υποστήριξε οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή, εμφάνισαν διαφορετικά συμπτώματα έναντι της παραλλαγής «Δέλτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Βρετανός γιατρός Γκάρι Μπάρτλετ επισημαίνοντας ότι, ο ασθενής που έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον, αισθάνεται ότι στο λαιμό του έχει κάτι σαν γρατσουνιές.

Επιπλέον, η επίμονη κούραση, οι μυϊκοί πόνοι, ακόμη και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, θα μπορούσαν όλα να είναι σημάδια μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον», όπως εξηγεί.

Advertisement

«Αρχικά τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν με την παραλλαγή «Όμικρον», μπορεί να φαίνονται πιο ήπια σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα».

«Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της νόσου Covid 19 και του κοινού κρυολογήματος χωρίς μοριακό τεστ»

Η «’Ομικρον» μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τα γνωστά συνήθη συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη και καταρροή, πυρετό, επίμονο βήχα (βήχας για περισσότερο από μισή ημέρα) πονοκέφαλο και πόνο στην κατάποση όπως επίσης ανοσμία και αγευσία», υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.

«Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο ενδεικτικά για την «Όμικρον» περιλαμβάνουν μία περίεργη αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές σε αντίθεση με τον πονόλαιμο (που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς που νοσούν από άλλες παραλλαγές του κορωνοιού) ξηρό επίμονο βήχα, υπερβολική κούραση και κόπωση, μυϊκούς πόνους και νυχτερινές εφιδρώσεις», προσθέτει.

Advertisement

«Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της νόσου Covid 19 και του κοινού κρυολογήματος χωρίς μοριακό τεστ (PCR)», όπως επισημαίνει.

Από τον Νοέμβριο, όταν για πρώτη φορά εντοπίστηκαν κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει τουλάχιστον πέντε χιλιάδες κρούσματα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: