Κορωνοϊός: Πρόταση «βόμβα» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη

Κορωνοϊός: Πρόταση «βόμβα» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη
Advertisement

Υπέρ του «υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους στην Ευρώπη» τάσσεται ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) και της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) που εκπροσωπεί τους Συλλόγους τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι συμβουλεύει τους πάντες «να κάνουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική δόση».

Advertisement

«Πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού και των παραλλαγών του με κάθε τρόπο. Φανταστείτε τις συνέπειες μιας παραλλαγής τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πανδημία και λόγω της παραλλαγής “‘Ομικρον”;

Η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη ορμή στην Ευρώπη. Πρέπει να επαγρυπνούμε, διότι μπορεί να εμφανιστούν και άλλες μεταλλάξεις: Πι, Ρο, Σίγμα. Πρέπει να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του με κάθε τρόπο.

Advertisement

Φανταστείτε τις συνέπειες μιας μετάλλαξης τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα. Γι’ αυτό πρέπει να εμποδίσουμε τις μεταλλάξεις. Η “Όμικρον” είναι πιο μεταδοτική από τη “Δέλτα”, αλλά όχι πιο θανατηφόρα και όπως δείχνουν τα επιδημικά μοντέλα θα κυριαρχήσει γύρω στα Χριστούγεννα.

Βελτιώνεται η προστασία μας με την αναμνηστική δόση;

Είναι πολύ αποτελεσματική και κατά της “Όμικρον” διότι αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των αντισωμάτων. Ακόμα και εμβολιασμένοι που τυχόν νοσήσουν θα έχουν πολύ ελαφρύτερη εξέλιξη της νόσου. Συμβουλεύω τους πάντες να την κάνουν το συντομότερο δυνατό.

Γιατί είναι αναγκαίο και τρίτο εμβόλιο;

Δεν είναι ασυνήθιστο να επαναλαμβάνονται τα εμβόλια. Για τη γρίπη γίνεται κάθε χρόνο. Η μεγαλύτερη συχνότητα τώρα έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας για τον συγκεκριμένο ιό και διότι αλλάζει συνεχώς.

Advertisement

Είναι απαραίτητο να μειωθεί το διάστημα μεταξύ του δεύτερου και τρίτου εμβολίου;

Ναι, διότι γνωρίζουμε από την εξέλιξη των αντισωμάτων ότι μετά από 6 μήνες, απομένει περίπου 20-30% της ανοσίας. Κάνοντάς το εμβόλιο νωρίτερα αποκτούμε μεγαλύτερη ανοσία, ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με κρούσματα κορωνοϊού, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό. Και εγώ το έκανα νωρίτερα.

Θα ακολουθήσει τέταρτο εμβόλιο προσαρμοσμένο στην “Όμικρον”, ή άλλο για ενδεχόμενες μεταλλάξεις;

Ίσως, αλλά εάν είμαστε τυχεροί και δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα και άλλες μεταλλάξεις δεν θα χρειαστεί. Για ορισμένα χρόνια όμως, θα πρέπει να προστατευόμαστε με εμβόλια σε τακτά διαστήματα.

Είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών;

Ναι, οπωσδήποτε, διότι από τα 60 το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πολύ πιο αδύναμο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου.

Advertisement

Την επιβολή προστίμου πως τη βλέπετε;

Άν έτσι τους ωθούμε να εμβολιαστούν τότε είναι ορθή, αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να πληρώνουν και αν θα τους προσεγγίσουμε έτσι. Αν υποστούν ως συνέπεια του μη εμβολιασμού τους τον περιορισμό της ελευθερίας τους ίσως το ξανασκεφθούν.

Τα παιδιά από 5-7 πρέπει να εμβολιασθούν;

Ναι, ιδίως όσα έχουν οποιοδήποτε άλλο νόσημα ή αδύναμο ανοσοποιητικό. Τα υγιή παιδιά νοσούν μεν πολύ ελαφρά, αλλά προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο ΜRNa είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως, εξαιρετικά ακίνδυνο και δεν προκαλεί καθόλου παρενέργειες σε παιδιά και νέους.

Υπάρχει όμως και μια κοινωνική διάσταση: τα παιδιά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ του ιού μέσω του οποίου μπορεί να μεταδοθεί. Οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι τελικά θα το αποφασίσουν σταθμίζοντας και το γεγονός ότι διαφορετικά ίσως τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο λόγω ενδεχόμενης συνεχούς καραντίνας.

Advertisement

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους ναι ή όχι;

Είμαι υπέρ διότι οι αρνητές εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων. Δεν πρόκειται βέβαια να τους εμβολιάσουμε με τη βία, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της απερισκεψίας τους: να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε σε μια συναυλία ή σε ένα εστιατόριο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Θεωρείτε ορθό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ψήφισε πρόσφατα το γερμανικό κοινοβούλιο;

Ναι, διότι η ευθύνη όσων εμπιστεύονται την υγεία τους σε αυτούς είναι μεγάλη. Μπορούν μέχρι τον Μάρτιο να το κάνουν. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αποδεχτούν την απόλυσή τους. Η απόφαση όμως ελήφθη πολύ αργά στην Γερμανία και δεν θα βοηθήσει το τέταρτο κύμα, ίσως βοηθήσει το πέμπτο…

Τι απαντάτε σε όσους φοβούνται παρενέργειες του εμβολίου;

Οι όποιες παρενέργειες -και εφόσον εμφανιστούν- είναι μόνο μια μικρογραφία όσων θα υφίστατο όποιος νοσούσε από κορωνοϊό και μάλιστα όχι μόνο για δύο-τρεις μέρες. Θα σας δώσω ένα διαφορετικό παράδειγμα: Στο Βατικανό, σε μια συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκα από Αμερικανίδα δημοσιογράφο τι έχω να πω για τους 6.000 θανάτους από τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ.

Advertisement

Και τι απαντήσατε;

Ο αριθμός αρχικά τρομοκρατεί, αλλά επρόκειτο για θανάτους των οποίων η αιτία δεν είχε ελεγχθεί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εμβολιάστηκαν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί. Εάν είχε νοσήσει σοβαρά από κορονοϊό το 1% θα είχαν πεθάνει 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι!

Ακόμα και αν είχαν πεθάνει 6.000 λόγω του εμβολίου η διαφορά είναι τεράστια. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός.

Οι αρνητές του εμβολιασμού πιστεύουν ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς, ισχύει;

Η έρευνα δεν είναι καθόλου νέα. Νέα είναι η χρήση του κατά ενός νέου ιού. Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια για φάρμακα και το σημαντικότερο είναι ότι καταστρέφονται, εξαφανίζονται εντελώς από τον οργανισμό σε δύο μέρες, ενώ δεν προκαλούν καθόλου μακροπρόθεσμες παρενέργειες ή προβλήματα.

Advertisement

Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά λ.χ. από τη θεραπεία του καρκίνου. Άρα, οι ανησυχίες δεν έχουν βάση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν πιστεύουν πλέον την επιστήμη…

Οι αρνητές αντιτείνουν επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν….

Ναι, πράγματι δεν αντιμετωπίζεται 100% ο κορωνοϊός με τα εμβόλια, ούτε όλες οι παραλλαγές του, γι’ αυτό και κάποιοι νοσούν παρά τον εμβολιασμό. Γνωρίζουμε όμως παράλληλα ότι θα ασθενήσουν πάρα πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους. Είμαστε πάρα-πάρα πολύ ασφαλέστεροι εάν έχουμε εμβολιαστεί.

Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την περίοδο των εορτών;

Ναι, είμαι απολύτως υπέρ. Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι ο περιορισμός των επαφών, διότι έχει άμεση επίδραση και περιορίζει την μετάδοση. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή των συναθροίσεων είναι απαραίτητα μέτρα.

Advertisement

Το αντίθετο θα ήταν ανόητο. Ο ιός ζει από το γεγονός ότι οι άνθρωποι συναντιούνται. Συνέπεια των περιορισμών αυτών είναι ότι τα κρούσματα μειώνονται στην Γερμανία.

Όταν μειώνονται δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα μέτρα;

Όταν μειωθούν παρά πολύ ναι, αλλά τώρα όχι ακόμα. Από μόνη της η μείωση δεν αρκεί. Είναι καλό σημάδι αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί για ένα διάστημα.

Νέο lockdown βλέπετε;

Πρέπει να παίρνουμε έξυπνα τοπικά μέτρα και όχι να επιβάλλουμε ένα γενικό lockdown, διότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και η κοινωνία δεν θα συμμετάσχει πλέον.

Advertisement

Με τι κριτήρια πρέπει να αποφασίζουν οι γιατροί για το ποιον θα περιθάλψουν όταν γεμίζουν οι εντατικές;

Είναι μια απερίγραπτα δύσκολη απόφαση. Το αποφασιστικό κριτήριο για τους θεράποντες ιατρούς θα πρέπει να είναι η πιθανότητα επιτυχούς έκβασης της θεραπείας. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να γίνεται διαχωρισμός εμβολιασθέντων και μη, έστω και αν οι τελευταίοι έχουν ευθύνες.

Από ορισμένους τίθεται θέμα συνταγματικότητας των περιοριστικών μέτρων, πως βλέπετε το θέμα;

Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι συνάδουν με το Σύνταγμα και την αρχή της αναλογικότητας επειδή αποσκοπούν στο να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των πολιτών. Πολλοί συνταγματολόγοι φρονούν ότι και το υποχρεωτικό εμβόλιο είναι συνταγματικό.

Οι σχετικές αντιπαραθέσεις είναι καθόλα νόμιμες Ζούμε σε δημοκρατίες και μπορούμε να έχουμε διαφορετική γνώμη, ακόμα και λανθασμένη. Εκείνο το οποίο δεν επιτρέπεται όμως είναι η βία. Στο δικό μου σπίτι έριξαν μπογιές και έγραψαν υβριστικά συνθήματα εναντίον μου…

Advertisement

Επίσης, τα συνταγματικά δικαιώματα περιέχουν και καθήκοντα. Εάν η συμπεριφορά μου οδηγεί στην μετάδοση του ιού ή στον θάνατο συμπολιτών μου θα πρέπει να αποδεχτώ τον περιορισμό της ελευθερίας μου αφού σταματά εκεί που εφάπτεται της ελευθερίας του άλλου.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις θεωρίες συνομωσίας και όσους τις επικαλούνται;

Κυκλοφορούν δυστυχώς ορισμένες πολύ ανόητες θεωρίες αλλά στις δημοκρατίες έχει κανείς και το δικαίωμα στην απόλυτη ανοησία. Έστω όμως και αν δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους και να μην θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους μη χρησιμοποιώντας λ.χ. μάσκα σε κλειστούς χώρους.

Διαφορετικά μιλάμε για την τυραννία των ανεμβολίαστων. Τα τρία τέταρτα των Γερμανών τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού. Δεν μπορεί η μειοψηφία του 25% να επιβάλει την άποψή του και πρέπει να σέβεται το δικαίωμά των άλλων να επανέλθει η ελευθερία τους και η κανονικότητα.

Advertisement

Πόση απόσταση μας χωρίζει από το όμικρον μέχρι το …ωμέγα, το τέλος της πανδημίας;

Εντελώς δεν θα μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τους ιούς ποτέ. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία. Πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Κάποια στιγμή όμως ο κορονοϊός θα γίνει όπως ο ιός της γρίπης και θα εμβολιαζόμαστε μια φορά το χρόνο.

Ξέρετε, όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στην Λατινική Αμερική διέδωσαν μεταδοτικές ασθένειες όπως η ιλαρά, οι οποίες εξολόθρευσαν το 80% του πληθυσμού διότι δεν είχαν κανενός είδους ανοσία. Στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού δεν είχαμε και μεις αμυντικό μέσο. Εν τω μεταξύ διαθέτουμε όμως τα εμβόλια.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: