Η μετάλλαξη Omicron «συμπεριφέρεται με έναν τρόπο λιγότερο σοβαρό» δείχνει νοτιοαφρικανική έρευνα

Η μετάλλαξη Omicron «συμπεριφέρεται με έναν τρόπο λιγότερο σοβαρό» δείχνει νοτιοαφρικανική έρευνα
Advertisement

Μικρότερο κίνδυνο νόσησης φαίνεται ότι προκαλεί η μετάλλαξη Omicron, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως το επίπεδο ανοσίας από εμβολιασμένους και νοσήσαντε ή στην εγγενή μολυσματικότητα της παραλλαγής.

«Στη Νότια Αφρική αυτή είναι η επιδημιολογική κατάσταση: το Omicron συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που είναι λιγότερο σοβαρός», δήλωσε η καθηγήτρια Τσέριλ Κόεν του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD), μία από τις συντάκτριες της νέας έρευνας.

Advertisement

«Σε συνδυασμό με τα στοιχεία μας αυτό υπονοεί μια θετική εικόνα μειωμένης σοβαρότητας του Omicron σε σχέση με άλλα παραλλαγμένα στελέχη», επεσήμανε η Κόεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μιας ομάδας επιστημόνων του NICD.

Στο μεταξύ η συνάδελφός της, η δρ Ουαασίλα Τζάσατ, επεσήμανε ότι τα στοιχεία για τα κρούσματα της covid-19, τις νοσηλείες και τους θανάτους από το τρέχον κύμα της επιδημίας στη Νότια Αφρική φαίνεται να συνηγορούν ότι το στέλεχος Omicron προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, όμως τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν τον λόγο.

«Ο χαμηλότερος κίνδυνος ή τα μικρότερα ποσοστά σοβαρής νόσησης που παρατηρούμε στο τέταρτο κύμα ενδέχεται να οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένου του επιπέδου της ανοσίας από τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες, ή ίσως να οφείλεται στην εγγενή μολυσματικότητα του Omicron», πρόσθεσε η Τζάσατ, ξεκαθαρίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε αυτά τα πράγματα», κατέληξε.

Advertisement

Ηπιότερα τα συμπτώματα που προκαλεί η Omicron δείχνει βρετανική μελέτη

Λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά, είναι οι Βρετανοί που «κολλάνε» με την παραλλαγή Omicron σε σχέση με εκείνους που προσβλήθηκαν από την Δέλτα, σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες της βρετανικής κυβέρνησης στα πρώτα δεδομένα μελέτης στον πραγματικό κόσμο.

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα της Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν, συνολικά, πιο ήπια συμπτώματα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) διαπίστωσε ότι δεν είναι απαραίτητα αρκετά ήπια, ώστε να αποφευχθούν μεγάλοι αριθμοί νοσηλειών, σύμφωνα με τα δεδομένα, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η προεπισκόπησή τους εξετάστηκε από το Politico.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA, όσοι αρρωστήσουν βαριά με την Omicron, εξακολουθούν να έχουν μεγάλες πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου.

Advertisement

Οι επιστήμονες, επιβεβαίωσαν, επίσης ότι η μεταδοτικότητα της Omicron είναι πολύ υψηλή, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που είναι πιο ήπια, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοιο υψηλό σημείο, ώστε ασθενείς να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, η UKHSA αναμένεται να παρουσιάσει σαν συμπέρασμα ότι, ενώ δύο δόσεις εμβολίου για την Covid δεν επαρκούν για να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι της Omicron, μια αναμνηστική δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα συμπτωματικής μόλυνσης και νοσηλείας.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: