4,7 εκατ. άνθρωποι ζητούν επιείκεια για φορτηγατζή που καταδικάστηκε σε 110 χρόνια φυλάκισης [βίντεο]

4,7 εκατ. άνθρωποι ζητούν επιείκεια για φορτηγατζή που καταδικάστηκε σε 110 χρόνια φυλάκισης [βίντεο]
Advertisement

Στις 25 Απριλίου του 2019 συνέβη ένα δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο του Κολοράντο, όταν σε ένα φορτηγό που μετέφερε ξυλεία, “έσπασαν” τα φρένα του, με αποτέλεσμα να προκληθεί καραμπόλα 28 οχημάτων, με 4 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και 6 να τραυματίζονται.

Τον περασμένο Οκτώβριο δικαστήριο καταδίκασε τον οδηγό του φορτηγού, τον 26χρονο Rogel Aguilera-Mederos με ποινή κάθειρξης 110 ετών.

Advertisement

Ωστόσο περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζητούν από τις Αρχές του Κολοράντο, μέσω του change.org, να δώσουν χάρη στον οδηγό ή να μειώσουν την ποινή του.

Ο δικαστής Bruce Jones, ανακοινώνοντας την απόφαση, είπε ότι “αν είχε τη δυνατότητα” δεν θα επέβαλλε μια τόσο βαριά ποινή στον οδηγό.

Όμως οι νόμοι του Κολοράντο υποχρεώνουν τους δικαστές να συσσωρεύουν τις ποινές φυλάκισης σαν αυτές που αντιστοιχούν στα αδικήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο Rogel Aguilera-Mederos: συνολικά 27 αδικήματα, ορισμένα εκ των οποίων θεωρούνται “βίαια εγκλήματα” από την πολιτειακή νομοθεσία.

Advertisement

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 25 Απριλίου 2019 κοντά στο Ντένβερ. Εκείνη την ημέρα, ο Rogel Aguilera-Mederos οδηγούσε ένα φορτηγό που μετέφερε ξυλεία, όταν διαπίστωσε, σε μια κατηφόρα, ότι τα φρένα του δεν έπιαναν.

Κατέληξε να πέσει, με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, σε οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί στον αυτοκινητόδρομο εξαιτίας ενός άλλου ατυχήματος. Από την καραμπόλα των 28 οχημάτων, ορισμένα εκ των οποίων έπιασαν φωτιά, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον οδηγό για αμέλεια και για “καταστροφικές επιλογές” κατά τη διάρκεια της ξέφρενης πορείας του.

Ο νεαρός θα μπορούσε, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, να μετακινηθεί στην ράμπα έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει εκεί, όμως προτίμησε να μείνει στον αυτοκινητόδρομο, εν μέσω της κυκλοφορίας.

Advertisement

Οι ράμπες έκτακτης ανάγκης είναι παράδρομοι με ανηφόρα, που επιτρέπουν στα οχήματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα φρένων να σταματούν με ασφάλεια. Κατασκευάζονται συνήθως σε κατηφορικούς δρόμους και είναι σχεδιασμένοι για να επιβραδύνουν μεγάλα οχήματα όπως λεωφορεία και φορτηγά.

Ο δικηγόρος του, James Colgan, δήλωσε πως ο πελάτης του ασφαλώς και διέπραξε λάθη από αμέλεια, όμως η τιμωρία που του επιφυλάχθηκε ήταν “εντελώς δυσανάλογη”.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελία ανέφερε ότι ζήτησε να οριστεί νέα ακροαματική διαδικασία για να επανεξεταστεί η καταδίκη του Rogel Aguilera-Mederos, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία του Κολοράντο “σε εξαιρετικές περιπτώσεις”.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: